Sjöstedt lovar runt, men håller tunt

10583909_10152288189787749_6113765783306793686_n 10568892_10152252659182286_7896344935351521896_n

På första bilden ser ni debattdeltagarna och på den andra figurerar jag och min duktige C-kollega Stefan Tornberg från Norrbotten.

Igår var jag på debatt på Noliamässan i Piteå. Ämnet var Norrbotniabanan och anordnades av Norrbotniabanan AB – den organisation som jobbar med hur banan ska finansieras.

Alla sju riksdagspartierna var representerade och jag framhöll bland annat den nyhet som jag är riktigt stolt över  –  regeringen har med Centerpartiet i spetsen nu beslutat att utse två förhandlingspersoner som ska ansvara för infrastrukturen i norra Sverige, bl a Norrbotniabanan. Det är betydelsefullt då vi nu äntligen har en motpart att diskutera finansierigslösningar med. Det är ett viktigt steg i förverkligandet av banan.

Både Jonas Sjöstedt (V) och Peter Eriksson (MP) fanns på plats och Sjöstedt lovade guld och gröna skogar när det gäller järnvägssatsningar i Norrland. Det är genuint bra att han vill fokusera på den norra landsändan, men tyvärr är satsningarna inte troliga i sin helhet då det inte finns pengar till alla utpekade projekt. Samtidigt som han lovar breda järnvägssatsningar i den här delen av landet, lovar han även snabbtåg i södra Sverige. Sjöstedt säger att allt ska finansieras med skattehöjningar och km-skatt på väg, men då återstår frågan: Är S lika intresserade av dessa skattehöjningar?

 

2 kommentarer

  1. Erik

    Frågan är om man verkligen behöver finansiera vänsterns förslag inom ramen för statsbudgeten? Konungariket Sverige är kreditvärdigt och kan låna till extremt låg ränta. Hur finansierades stambanan en gång i tiden? Vattenkraftsutbyggnaden? Distributionen av elektricitet från norra till södra Sverige? Rimligen kommer ett smart och uppgraderat järnvägsnät att ge samhällsekonomisk avkastning som vida överstiger den ränta som Sverige i så fall måste betala?

  2. Marianne R Johansson

    Alliansen har inga pengar till Norrbotniabanan! Det finns kanske en vilja hos Alliansens lokala företrädare i Norr att bygga Norrbotniabanan, men tyvärr är ni ganska utan stöd från era riksdagskamrater! Alliansen i riksdagen vill bara bygga vägar i och kring våra stora städer i söder, och har således inte budgeterat för, eller tagit med en Norrbotniabana i sin trafikplan! Det är sanningen, försök inte lura folk här uppe med någonting annat!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.