Mindre antibiotika och mer närodlad mat!

Antibiotika

I sommar har du säkert mötts av extraprisskyltar som signalerar om låga priser på kött. I de flesta fall har det inte varit frågan om svenskt kött, utan importerat från t ex Tyskland eller Danmark.

Jag vet inte hur just du gör, men många konsumenter reflekterar inte över ursprungslandet utan ser oftast bara på prislappen när man lägger sin köttbit i varuvagnen. Men det man får med sig på köpet vid sådana tillfällen är allt annat än bra och i förlängningen varken hälsosamt, miljö- eller djurvänligt.

Många matvarukedjor envisas med att fortsätta att köpa in den här typen av kött som många gånger inte ens uppfyller de lägsta kraven som EU har på djurskydd. Argumentet är att konsumenterna vill ha billigt kött. Det betyder att man köper in kött från djur som har haft det betydligt sämre än djuren i Sverige. Varför? Jo, för att kunna pressa priset med några kronor per kilo.

I flera länder ger man dessutom djuren antibiotika i fodret för att de ska växa bättre. Det här för att balansera de dåliga och hemska förhållandena som djuren växer upp inom. Det är inte tillåtet att göra så här inom EU men det har visat sig att överanvändandet av antibiotika ändå görs och argumentet är att det är nödvändigt då ekonomin kräver det.

De här djuren lever ofta i alldeles för trånga utrymmen, har för lite eller obefintligt med strö och det gör djuren stressade och sjuka. Skulle djuren tas om hand på ett bättre sätt skulle även antibiotikaanvändningen minska.

Om ni har varit in i en ladugård i Sverige någon gång så är en vanligare syn att kor kan ströva fritt, klia sig under en borste, gå till mjölkningsmaskinen när juvren är för fulla av mjölk och att grisarna har strö och större utrymmen. Det gör att vi i Sverige har gladare och friskare djur och det i sig gör också att de inte lika ofta blir mottagliga för sjukdomar.

I Europa är det vanligt att man behandlar hela djurbesättningar med antibiotika istället för att ta reda på vilken eller vilka av djuren som är sjuka. I Sverige gör man det sistnämnda och det minskar antibiotikahanteringen betydligt.

Nu kanske ni undrar varför jag går på om all denna antibiotika och svaret är enkelt. Om vi får i oss alldeles för mycket så kommer vi att utveckla resistens mot antibiotika. Med tanke på hur världen överanvänder medicinen så kommer det här att bli ett faktum i framtiden. Det gör att många sjukdomar kommer att vara svåra att behandla eller i värsta fall inte alls kunna botas.

Vad gör politiken då kanske ni undrar? Faktum är att Centerpartiet är det parti som på allvar uppmärksammar de här frågorna och kräver att den mat som kommuner och landsting köper in ska uppfylla de djurskydds- och miljöregler som vi har i Sverige. Vi vill ställa tuffa krav på offentliga upphandlingar så att all mat som ligger på barn och äldres mattallrikar minst lever upp till det svenska djurskyddet, produceras utan onödig användning av antibiotika, är sund, säker och hållbar. Dessutom vill partiet genomföra ett nationellt matlyft, där de som driver förskolor, skolor och äldreboenden premieras om de satsar på bättre kvalitet på maten.

Men det är också viktigt att ta tag i antibiotikaproblemet på internationell nivå och därför föreslår Centerpartiet att vi ska initiera en global kriskommission för antibiotika som visar vad överanvändningen innebär för människor, djur och för samhällsekonomin. Jag tycker att det är ett viktigt och nödvändigt initiativ av Centerpartiet som jag hoppas att alla partier stödjer.

Men det du som privatperson kan göra redan nu är att välja kött och mat som är närodlad eller producerats i Sverige. Det kanske kostar några kronor mer i kassan men bidrar till bättre hälsa, djurhållning, miljö och öppna landskap. Det är det värt.

 

* Texten som jag skrivit ovan är även publicerad som ledare i nyaste numret av tidningen Västerbottningen.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.