Varför vill S och V dra undan mattan för unga?

Unga och arbete Restaurang

Idag får många sitt första jobb inom t ex restaurangbranschen. En stor del av företagen som anställer är små och har tidigare inte haft råd med personal då kostnaderna varit för höga. I och med att arbetsgivaravgiften för ungdomar blivit lägre och i och med att momsen på mat sänkts ser vi att fler vågar ta steget.

Branschorganisationen för hotell och restauranger, Visita, har gjort en beräkning som visar att det har tillkommit 7500 heltidsjobb efter det att regeringen infört sänkningen av restaurangmomsen. Dessutom har det lett till fler helg- och sommarjobb, vilket också är välkommet. Men det som inte syns i statistiken är alla de restaurangföretagare som tidigare haft svårt att ”hålla huvudet ovanför vattenytan”, som kämpat med att få sin verksamhet att gå runt. Jag har träffat många som sagt att de nu är på grön kvist igen och att de har möjlighet att fortsätta att driva sina företag då kostnaderna minskat.

Om man dessutom dubblerar arbetsgivaravgifterna för unga, som oppositionen vill, kan det för ett litet konditori med två unga anställda handla om runt 50 000 kronor per år i ökade kostnader och då är inte den dubblerade restaurangmomsen medräknad. Kostnader som företaget måste spara in någonstans.

Oppositionen, med S och V i spetsen, vill höja arbetsgivaravgifterna för unga och dessutom vill de höja restaurangmomsen till det dubbla. Samtidigt tycker de att fler unga borde få ett jobb att gå till. För mig är det en ekvation som är mycket märklig. Hur ska ökade kostnader för småföretag leda till att fler unga människor ska få ett arbete?

2 kommentarer

  1. LenaAndersson

    Varför vill Alliansen göra det omöjligt för arbetslösa äldre än 26 att få ett jobb som exempelvis städare eller servitris… eftersom de ju är så mycket dyrare att anställa än lika arbetslösa men yngre än 26? Fokus bör väl ligga på att hjälpa alla arbetslösa oavsett ålder istället för att införa åldersdiskriminering när det gäller chansen att få ett jobb? Äldre än 26 som saknar utbildning, och inte vågar dra på sig en gigantisk låneskuld/studielån, är ju i Alliansens Sverige enbart hänvisade till att arbeta heltid utan lön ända till pension som ”slav” i ”Pysselsättningsfasen”!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.