Var femte matkasse i soporna!

Visste du att vi slänger ett ton matavfall i Sverige? Det motsvarar ungefär 25 kilo ätbar mat per person och kostar lika mycket som en hel månads mat. Var femte matkasse som du handlar på affären hamnar med andra ord i soporna.

Det vill vi i Centerpartiet ändra på. För att göra det måste vi jobba både med livsmedelsindustrin och även med att försöka att få privatpersoner att ändra sitt beteende. Vi tänker bland annat driva på, både i EU och i Sverige, för att ersätta bäst före-datum med minst hållbar till-datum på torra varor som till exempel pasta, kaffe och te.

Jag vet inte hur du gör, men många slänger mat och dryck om det har passerat bäst-före-datum. Istället borde vi lita på våra sinnen – lukt och smak – för att kolla om maten är ok. Jag kommer själv ihåg att min mamma gjorde det när jag växte upp och ingen i familjen mådde dåligt av det.

Genom att minska matsvinnet med en femtedel skulle samhället kunna spara många miljarder. Samtidigt förväntas jordens befolkning öka från 7 till 9 miljarder fram till 2050. Om alla ska kunna äta sig mätta måste livsmedelsproduktionen öka med 70 procent. Och för att åstadkomma det måste matsvinnet minska.

Centerpartiet driver nu tillsammans med Centerstudenter en kampanj för att hylla matlådan. Inför skolstarten 1 september ska Centerstudenter dela ut 5 000 matlådor över hela Sverige.

Ta med matlåda till skolan och jobbet du med!

 

2 kommentarer

  1. Bergis

    Vilket hyckleri. Alla vet att politiker är så välbetalda att dom har råd att äta på restaurang för skattebetalarnas bekostnad. Sen förväntas fattighjonen äta bäst före datum mat. Vad äcklig du är Helena!

  2. Axel

    En viktig anledning till att inte slänga mat (eller köpa för mycket) är att mycket kväve och fosfor hamnar i naturen och orsakar övergödning. Sedan finns det nämligen högst begränsade fosforfyndigheter i världen, och det kan bli ett jätteproblem längre fram eftersom det är en oumbärlig komponent i konstgödsel. Utan modernt konstgödsel kan jordbruket inte fungera på halva sin kapacitet ens. Den dagen fosforreserverna tar slut (om ingen lösning finnes) blir det massvält främst i tredje världen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.