Osanningar i VK om Norrbotniabanan

Här om dagen läste jag en artikel om Norrbotniabanan i VK och häpnar över innehållet. Enlig min mening kokar man soppa på en spik. Där påstås att Alliansen i Västerbotten skulle bluffa om att Norrbotniabanan finns med i regeringens senaste järnvägssatsning i ”Sverigebygget”. Det är för mig märkligt att VK gör den här tolkningen.

I samband med att ”Sverigebygget” presenterades i somras så förde Alliansens partiledare fram Norrbotniabanan som ett exempel på en möjlig järnvägssatsning i norr. Det om något borde väl tala sitt tydliga språk. Dessutom har regeringen nu, med Centerpartiet i spetsen, utsett två förhandlingspersoner för ”att pröva förutsättningarna för fortsatt utbyggnad av järnvägen i norra Sverige”. Det är självklart att Norrbotniabanan är ett naturligt projekt att pröva. Tidigare har Norrbotniabanan AB inte haft någon att prata finansieringslösningar med från statligt håll. Nu har man det.

Jag skulle inte bli förvånad om den snedvridna informationen är planterad av oppositionen som gör allt för att sprida felaktigheter kring det här viktiga projektet. Det är inte första gången som S-märkta kommunalråd ifrån norr försöker plantera osanningar om vårt arbete med Norrbotniabanan. Men det tråkiga i kråksången är att detta bara riskerar möjligheten att komma framåt med projektet. Vi borde istället stå enade och jobba tillsammans. Med tanke på hur många projekt som tävlar om alla infrastrukturpengar, så behöver vi jobba gemensamt för att förverkliga en Norrbotniabana – inte tvärt om.

2 kommentarer

  1. gerd

    Om du sitter i riksdagen så borde man förvänta sig att du läser din egen regerings propositioner. Ni har lagt fram en infrastrukturproposition som sträcker sig många år framåt (15-20 år) och där fanns INTE Norrbottniabanan med över huvudtaget. Inte ens när EU erbjöd delfinansiering så hade din högerregering något intresse av detta. Det är löjligt att nu klappa sig för bröstet och påstå att en utredare ska ha norrbottniabanan som exempel i en utredning. Löjligt är bara förnamnet. Vi är många som ser fram emot den 14 september då två svikare (Centern och KD) smyger ut bakvägen efter brakförlust. Nu måste vi få ordning och reda i landet!! Du klarar dig säkert med riksdagspension och dubbla jobbskatteavdrag fram till pensioneringen så dig är det inte synd om.

    • Helena Lindahl (inläggsförfattare)

      Hej Gerd! Norrbotniabanan finns i dagsläget inte med i den nationella infrastrukturplanen, även om C har kämpat för att det ska bli så. Men infrastrukturplaner revideras någon gång om sänder, så det är definitivt inte kört. Däremot har vi nu fått igenom en förhandlingsperson som Norrbotniabanan AB kan diskutera finansieringslösningar med. Det är en framgång – tro inget annat! Jag och C har kämpat hårt för detta och även om du inte tror att det är något av vikt, så kan jag tala om att det är ett steg framåt. C har både i sitt stämmobeslut med att NBB ska byggas i hela sin sträckning och vi pekar även ut banan som ett prioriterat projekt i vårt valmanifest.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.