Vill S stänga Westmans kafé?

I Bygdsiljum finns det anrika kaféet Westmans. För många är det trädgården som är i fokus, för andra är det de fritt stövande hönorna och påfåglarna, men för de flesta är det förstås maten och bakelserna som lockar. Ändå har mycket förändrats här. Man har nya ägare som satsar på riktigt bra mat i fin miljö, men över den vackra miljön vilar ett hot. Just därför är det viktigt att prata om moms.

Vad är egentligen skillnaden? Stek en köttbulle på stekbordet på macken och stek en likadan köttbulle på Westmans, det smakar garanterat likadant. Men om restaurangmomsen höjs enligt Socialdemokraternas förslag ska köttbullen på Westmans kosta mer för ägarna att servera! Varför kan man verkligen undra? Det handlar om något så enkelt som att få sitta ner när man äter. Om du sitter (som man alltid gjort på Westmans) när du äter din köttbulle ska ägarna betala 25% moms enligt förslaget men om du står ska du betala 12% moms. Mycket förvirrande. Dessutom kostar det ju för Westmans att ha personal som serverar, diskar och gör ett snyggt upplägg.

Vår politiska opposition vill gärna måla upp bilden av rika män i höga hattar när de pratar om företagare. Men varför möter vi då för det mesta engagerade entreprenörer i t-shirt? Varför möter vi hårt arbetande personer som förklarar att de anställda har bättre lön än de själva och restaurangägare som jobbar gratis och säkerligen för mycket? Ägarna på Westmans säger att en högre moms skulle innebära ett fullständigt dråpslag mot verksamheten och ett litet plus skulle snabbt bli ett minus.

Socialdemokraterna säger att de vill minska arbetslösheten för unga, men samtidigt vill de dra undan mattan för alla de unga som fått sitt första jobb inom t ex restaurangbranschen. Dessutom vill de höja kostnaderna för att anställa unga och hur den ekvationen ska gå ihop är för en gåta.

Om du vill att småföretagen ska gro och att fler ungdomar ska få jobb – låt inte S höja kostnaderna för kaféer och restauranger och låt dem inte öka kostnaderna för att anställa ungdomar. Tänk på det när ni röstar den 14 september.

 

* Delar av texten är publicerad i Västerbottens Mellanbygd och undertecknad av mig och min kollega Helena Moen från Burträsk

3 kommentarer

 1. Isak

  Jag tror att S inte lägger ner Westmans eller några andra näringsställen.
  Däremot har C och Alliansen lagt ner över 1300 butiker, bensinstationer
  och serviceföretag på landsbygden under dom senaste 8 åren. Detta är
  fakta Helena Lindahl som du inte kan komma ifrån. Allt prat om en lev-
  ande Landsbygd faller platt, och Centerns landsbygdsprogram är lika
  tunt som det papper det är skrivet på

 2. Birgita

  På de flesta mackarna finns det ju faktiskt även en typ av ”sittplatser” så varför skall det vara skillnad?

 3. Bergis

  Westmans får slå igen om det inte lönar sig. Vi kan inte inrikta rikets skattepolitik efter Westmans i Bygdsiljum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.