Industrins framtid i länet

10429378_10152464355792749_7770415935678839758_n

Igår var jag på ett bra seminarium i Robertsfors som handlade om industrins framtid I Västerbotten. Det anordnades av kommunen och Region Västerbotten med anledning av att flera industrier i länet aviserat att de helt eller delvis flyttar sin verksamhet. I t ex Umeå flyttas monteringen på Volvo Lastvagnar till Göteborg och i Robertsfors styr Element Six verksamheten till Irland. Det är ett hårt slag för alla de människor som förlorar sina jobb.

Hur ska industrin i den här delen av landet fortsätta att vara konkurrenskraftig och hur ska vi locka fler att etablera sig här? För det första tycker jag att villkoren borde vara desamma inom EU. Idag finns det t ex något som kallas för ”ekonomisk frizon” och när det gäller Element Six så ligger deras fabrik på Irland i just en sådan. I praktiken innebär en sådan ”ekonomisk frizon” gynnsam beskattning för företag som befinner sig i området. Dessa zoner finns i flera länder i Europa och för mig är det märkligt att inte EU avskaffar dessa. Om det ska vara likvärig och fri konkurrens inom EU kan man ju fråga sig varför dessa zoner finns kvar.

En annan nackdel är att det nu kommer att införas kilometerskatt på lastbil. Regeringen har nyligen beslutat detta och det kommer definitivt att vara en nackdel för norra Sverige där de långa avstånden finns.

Men det viktiga är att inte låta den kompetens som finns gå till spillo för det är det som är vår största konkurrensfördel. De anställda som nu förlorar sina arbeten bär på stor kunskap och det måste tas till vara. I Robertsfors kommer t ex Länsstyrelsen att tillsammans med Robertsfors kommun att bekosta en anställning för att titta på just detta. Det är ett steg i rätt riktning.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.