Vet du var maten du äter kommer ifrån?

Är det viktigt för dig att veta var maten du äter kommer ifrån? Kollar du var varorna är producerade innan du lägger dem i kundvagnen?

I Sverige importerar vi mer än hälften av all den mat vi äter och vi är ett av de länder i Europa som importerar mest. Men de senaste åren har intresset för närproducerad och svensk mat ökat – många vill inte att maten ska forslas allt för långa vägar för miljöns skull men också för djurens välmående. I Sverige har vi helt andra djur- och miljöskyddsregler och det tycker jag att vi ska måna om. Men även om konsumenten vill göra ett aktivt val så är det inte så lätt alla gånger, eftersom ursprungsmärkningen av matvarorna inte alltid är den bästa.

Ibland händer det att kunder ser en svensk flagga på exempelvis en korvförpackning och tror att ursprunget är svenskt. Men vid en närmare granskning kan det visa sig att korven är tillverkad i Sverige, men att råvaran kommer från något annat land. Det förvirrar och vilseleder kunden.

Idag finns det ett obligatoriskt krav på ursprungsmärkning av frukt och grönt, nötkött, ägg och honung. Inom kort kommer också ett nytt EU-beslut att träda i kraft vilket innebär att även kött från gris, fågel, lamm och get kommer att behöva ursprungsmärkas. Men tyvärr gäller inte samma regler för de här köttprodukterna som för nötkött där det i ursprungsmärkningen måste stå var djuret är fött, uppfött och slaktat. För de andra köttsorterna omfattar ursprungsmärkningen enbart var djuret är uppfött och slaktat. Det gör att djuren kan födas i ett land och transporteras långa vägar till andra länder utan att det här medvetandegörs. Orsaken till det här är att EU lyssnat allt för mycket på livsmedelsindustrin i Europa som vill hålla nere priserna.

För att vi som konsumenter ska kunna göra ett medvetet val och för att värna djurhållning och miljö är det viktigt att Sverige trycker på i EU så att samma regler som finns för ursprungsmärkning av nötkött även ska gälla de andra köttprodukterna. Men ett obligatoriskt krav skulle behöva omfatta fler produkter. Därför borde Sverige även verka för ursprungsmärkning av chark- och mejerivaror men också av färdig mat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.