Debatt om Norrbotniabanan

10423924_10152495157362749_897057196389047313_n

I slutet av förra veckan deltog jag i en interpellationsdebatt om Norrbotniabanan. Jonas Sjöstedt hade ställt frågor till infrastrukturminister Johansson där han bland annat ville veta när Norrbotniabanebygget skulle påbörjas och avslutas och undrade även om finansieringen. Egentligen bra och relevanta frågeställningar, men lite brydd blev jag ändå eftersom Sjöstedt ett par veckor tidigare gått ut i både lokal, regional och nationell media och talat om att det var tack vare Vänsterpartiet som Norrbotniabanan nu skulle byggas. Dessutom sa han under presskonferensen att hans parti varit framgångsrika i förhandlingarna om banan och känslan man fick var att det inte var långt till första spadtaget. Om V och Sjöstedt nu fått igenom allt detta, så kan man ju undra varför han två veckor senare måste ställa frågor om det hela till ansvarig minister och detta i riksdagens kammare? Det får mig att undra över vad de egentligen kommit överens om.

Jag är övertygad om att banan kommer att byggas – den behövs och är nödvändig för Norrland, Sverige och Europa. Men jag ska också vara ärlig och säga att den borde ha påbörjats för länge sedan. Därför blev jag också så glad då Centerpartiet och de övriga Allianspartierna i somras tillsatte två förhandlingspersoner för att titta på infrastruktursatsningar i norra Sverige. Jag hoppas också att de får fortsätta sitt arbete även med den sittande regeringen.

Men lika viktigt är vi från norra Sverige fortsätter att driva på satsningen och att Socialdemokraterna jobbar för en investering som är större än den de gick ut med under valet – nämligen den nio kilometer långa sträckan från Umeå till Dåvamyrans industriområde. En satsning på Norrbotniabanan är mer än så.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.