Lovar runt och håller tunt

För några veckor sedan åkte regeringen ned till Bryssel för att förhandla om EU:s klimatmål för åren 2020-2030. Gissa om jag blev besviken när jag fick veta att S och MP sänkt klimatambitionerna. Hur då undrar ni kanske? Ja, dels accepterade man 40 % utsläppsminskningar istället för Alliansens högre mål, men även att Polen skulle få gratis utsläppsrätter i tio år, vilket innebär att Polen nu fått lov till att gratis skita ned miljön de kommande tio åren. Dessutom sa man även OK till att EU kan sänka sina ambitioner ytterligare beroende på hur det går i de internationella klimatförhandlingarna som hålls nästa år.

Idag hade Annie Lööf en interpellationsdebatt med miljöminister Åsa Romson och lyfte fram flera punkter där Miljöpartiet sänkt sina klimatambitioner. Inte minst vittnar resultatet i EU om det här. I opposition lovade MP vitt och brett. När man nu sitter i regeringsställning sänker man uppenbarligen ambitionsnivåerna.

 

*Fakta om Polens utsläppsrätter:
EU:s överenskommelse för klimatmålen 2030 väntas innebära att Polen och ett antal stater till tilldelats ca 550 miljoner utsläppsrätter, vilka värderas till mellan 11 till 16.5 miljarder Euro vid ett pris på mellan 20 till 30 Euro per ton utsläpp för åren 2020-2030.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.