Att bjuda in med armbågen räcker inte

1298829860558

Igår kom Stefan Löfven med beskedet att det blir nyval och det sedan regeringens budget fallit. Att i affekt lägga skulden på Alliansen är att gå för långt. Den utsträckta handen som Löven talar om har alltid varit tom och innehållslös. I dagens SvD skriver man på ledarplats bl a ”Löfven vet mycket väl att alla hans inviter hittills har varit med armbågen. Först envisades han med att uppfordrande vifta åt Centerpartiet och Folkpartiet, en inbjudan som också krävde att de skulle svika Alliansen. I går – i grevens tid – bjöd han förvisso in hela Alliansen, men upplägget då var alltså att de var välkomna in för att ägna sig åt lite nattligt petande i en budget som han snickrat med MP och V. Smakligare förhandlingslägen har man sett. Att vara förorättad över att Alliansen inte rodnade av förtjusning över det erbjudandet är sannerligen inget som Löfven har skäl att vara.”

Det kan knappast vara vårt fel att SD väljer att rösta på vår budget. Vi har hela tiden varit tydliga med att vi kommer att föra fram vår egen politik och det har vi även lovat väljarna. Det är absurt att tro att vi ska lägga ned våra röster för att ett annat parti kommit på att de ska rösta på just vår budget. Hade det varit S som varit i samma situation hade de knappast dissat sin egen politik.

Om jag utgår från ett centerperspektiv så har regeringen valt att finansiera sitt budgetalternativ med ökade kostnader för en stor del av våra hjärtefrågor – det vill säga med fördubblade arbetsgivaravgifter för unga, en kilometerskatt på lastbil (som skulle vara ödesdigert för skogsnäringen, landsbygden och Norrland – det är hos oss de stora avstånden finns), halverat RUT-bidrag, en inskränkning av det fria vårdvalet som i sin tur kommer att begränsa småföretagandet inom dessa branscher. Dessutom vill regeringspartierna stänga Bromma som är en betydelsefull flygplats för hela landet – inte minst Umeå och Västerbotten. Totalt innebär S och MP:s budget en höjning av skatterna med totalt 25 miljarder. Det skulle inte gynna jobben eller landsbygden och är inget vi kan ställa oss bakom.

Sedan har jag även fått frågor om Norrbotniabanan och att den inte skulle bli av nu när regeringens budget inte vann gehör i kammaren. Det är inte sant. Det finns inte en enda krona avsatt för Norrbotniabanan i den budget som regeringspartierna med stöd av Vänstern ville driva igenom. Det är viktigt att komma ihåg. Det är de röd-gröna partierna i Västerbotten som försöker att skrämma väljarna och det tragiska i kråksången är att media inte granskar detta närmare utan verkar köpa nidbilden.

Nu blir det nyval den 22 mars och även om det känns olyckligt räds vi inte en ny valomgång. Centerpartiet har en bra politik för hela landet och vi kommer att fokusera på att föra ut våra viktigaste budskap om jobben, miljön och landsbygden.

 

Läs gärna hela ledaren i SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/oklokt-beslut-av-lofven_4161111.svd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.