Julgröt, gröna gräsmattor och regeringskris

Sitter och dricker en kaffekopp och tittar ut genom köksfönstret. Gräsmattan är grön, termometern visar två plusgrader och julen känns med ens långt bort. Smakar på en ensam chokladbit som jag hittade i kylskåpet alldeles nyss. Tuggar och funderar på de senaste dagarna som gått. Minst sagt tumultartade och stressiga. Vad händer den kommande tiden i riksdagen? Arbetet inför nyvalet? Hur kommer arbetet i riksdagens utskott att se ut? Vi har visserligen nya ekonomiska ramar, men hur partierna röstar i utskotten är ovisst. 

Sist vi hade ett nyval var 1958 – tror att det handlade om pensionerna den gången. Vi är inte vana med en sådan här politisk obalans i Sverige och för att undvika det i framtiden föreslår Alliansen att vi ska införa ett lagstadgat skydd för minoritetsregeringars budget. Det tror jag är bra, eftersom det är troligt att vi under många år framöver inte kommer att ha majoritetsregeringar.

Igår kväll var jag inbjuden till Centerkvinnorna i Umeå för att prata om vad som händer i riksdagen och om det kommande nyvalet. Det var många som ställde frågor och vi hade intressanta diskussioner. Det var också skönt att allvaret bröts för en stund med lite julmusik, risgrynsgröt och skinka.

Nu är kaffekoppen snart slut och näst på tur står ett telefonmöte med ytterligare information om läget och valet.

 

PS I dagens VK har jag och några av mina Allianskamrater inne en debattartikel om budgetkaoset. Läs gärna om ni vill:  http://www.vk.se/1337716/rosta-bort-kaos-och-kabbel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.