Kärnkraft – 15 mil från Norrlandskusten

Fennovoima_karta_600

Den 12 september överlämnade det svenska nätverket ”Ett kärnkraftsfritt Bottenviken” protestlistor med tusentals namn till den finska regeringen. Men i fredags tog man i det finska parlamentet tyvärr beslut om att bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki – som ligger på andra sidan Bottenviken, ca 15 mil från Norrlandskusten. För att vara mer specifik så ligger det nästan i höjd med Skellefteå och bara detta faktum gör det obehagligt. Kärnkraft är inte vilken energikälla som helst och händer det en olycka så är risken stor att det påverkar även vårt närområde.

Ett av argumenten för att bygga kärnkraftverket i Pyhäjoki är att Finland ska bli mer självförsörjande på el, men dessvärre verkar det bli det motsatta. Finland vill minska importbehovet av el från Ryssland, men låter samtidigt ryska staten vara delägare i kärnkraftverket. Förutom bolaget Fennovoima kommer alltså ryska Rosatom att både leverera utrustningen och äga en tredjedel av verket. Det innebär att Finland fortfarande kommer att vara beroende av Ryssland och med tanke på hur Ryssland agerar mot andra länder när det gäller gasleveranser, har jag lite svårt att förstå Fennovoima och Finlands val av affärspartner…

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.