Ge bort en get

 

pdmuu5kqlvfprgqq5gzs2w

Jag börjar få lite panik när det gäller alla julförberedelser och ”måsten” som hör julen till. Det känns som om alla jag känner redan är klara med julklappar sedan månader tillbaka, nynnar julsånger, kokar knäck och bakar pepparkakor. Det är bara jaag som inte gjort ett skvatt av det där…

Julen är en stressig tid samtidigt som den är härlig med alla dofter, färger och glöggsammankomster med vännerna. Mitt i allt det här är det lätt att glömma att julen även är en tid då många våndas för att de inte har råd att köpa julklappar till sina barn eller är ensamma. Jag kommer ihåg när vi firade jul när jag var liten och mamma jobbade i hemtjänsten. Några av brukarna hade ingen att fira med så därför bjöd mamma hem dem till oss. När jag tänker tillbaka på det så tycker jag att det var fint gjort av henne. Förutom att hon inte ville att de skulle vara själva på julaftonen så tror jag även att det var ett sätt att kompensera tomheten efter mormor som bodde i Polen och som mamma ständigt längtade efter.

Här om kvällen bläddrade jag i en veckotidning och såg olika förslag på alternativa julklappar. Julen är ju en tid som är speciell för framför allt barn, men så är det inte överallt tyvärr. Runt om i världen kämpar barn med svält, krig och konflikter och deras önskan är sådant som vi tar för givet. Därför tycker jag att det är en utmärkt idé att köpa julklappar som kan förändra tillvaron för barn till det bättre. Man kan t ex köpa en utbildning till en barnbymamma som hjälper till att ta hand om övergivna barn, ge barn en utbildning eller skolböcker, ge en familj en get eller bidra till att någon får mikrolån så att man kan försörja sig. Det finns även en mängd lokala organisationer som gör gott – t ex Djurskyddet i Umeå.

Det är julklappar som hjälper – kanske inte alla, men de kan i varje fall förändra tillvaron för någon.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.