MP – en gammgädda i vassen?

I förrgår hade Näringsutskottet riksdagsdebatt om statliga företag. Jag passade då på att ställa frågan till MP om hur de nu kommer att ställa sig till de brunkolsinvesteringar som Vattenfall tänker göra i Östtyskland. Vattenfall har fem gruvor i östtyska Lausitz och för att säkerställa driften fram till 2050 ska nya dagbrott tas i drift eller befintliga byggas ut. Betyder det att miljöminister Åsa Romson och näringsminister Mikael Damberg tillsammans med regeringen nu kommer att trycka på startknappen för detta?

S och ansvarig minister Damberg ligger lågt i frågan och Miljöpartiet och Åsa Romson undviker den. Innan valet hade de miljöpartistiska språkrören en hög svansföring kring detta och med det i åtanke känns det som om man kan ana ugglor i mossen. Visserligen kan S tycka att man borde vänta med försäljning tills priserna på kol blivit bättre, men det var inget som MP brydde sig om under valet. I var och varannan debatt visade både Fridolin och Romson upp den berömda kolbiten. Nu skulle det inte bli några fler brunkolsinvesteringar för Vattenfall och skulle de komma i regeringsställning så skulle detta stoppas. Nu sitter de i regeringen och det är tyst kring frågan. Och lika så var det i förrgår. Jag fick inget svar. Det var tyst.

Istället roar sig MP med att frysa byggnationen av Förbifart Stockholm som kostade skattebetalarna över 300 miljoner kronor innan den öppnades igen, utreda en stängning av Bromma 2022 (som skulle få stora negativa följder för regiontrafiken i Sverige om nedläggningen blir verklighet) och vill tillsammans med S införa en kilometerskatt på avstånd som skulle drabba speciellt landsbygden och norra Sverige då det är här de långa avstånden finns.

Med tanke på hur högljudda MP var i valet kring Vattenfall och brunkolet förvånar det mig hur låg profil de nu mera har i frågan och hur de likt en gammgädda gömmer sig i vassen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.