Ett svek mot utsatta människor

Nu ska tydligen ideella second hand-butiker betala 25 procent i moms. Den olyckliga situationen har uppstått efter en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen och nu måste Skatteverket jämställa ideella second hand-butiker med andra, vanliga butiker.

Det känns riktigt bakvänt med tanke på att momsen redan är betalad en gång – det vill säga när varorna var nya. Ägarna har sedan skänkt grejerna till exempelvis Röda Korset eller Myrorna som nu i sin tur ska betala moms en gång till…

Konsekvenserna blir att ideella föreningar får in mindre pengar som används för att hjälpa hemlösa och ekonomiskt utsatta. Fattigdom och utsatthet försvinner inte bara för att ideella organisationer får det svårare att stötta människor som på olika sätt har det svårt. Det lär ju knappast kosta mindre om det offentliga ska ta hand om det som de ideella krafterna inte kanske mäktar med på grund av mindre inkomster.

Från regeringen och finansminister Magdalena Andersson är det ganska tyst. När detta diskuterades i riksdagen för inte så länge sedan sa Andersson att hon inte tänker vidta några åtgärder. Det är att svika de som har det sämst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.