Varför stryker regeringen satsningar på järnväg i Norrland?

Igår fick vi påhälsning av Elisabeth Sinclair och Gusten Granström som jobbar med Norrbotniabanans förverkligande. Det som är nytt är att Norrbotniabanan AB är på gång med att skicka in en ansökan till EU om medfinansiering för att kunna färdigställa planeringen och jag hoppas verkligen allt går vägen.

Men det fanns några saker som togs upp under mötet som gjorde mig lite fundersam. I den tidigare regeringens stora satsning på bl a infrastruktur och bostäder – ”Sverigebygget” – utsågs två förhandlingspersoner som skulle titta på finansiering för olika järnvägssatsningar i norra Sverige. Men när nuvarande regering tog över makten så döpte de om satsningen till ”Sverigeförhandlingen”, suddade bort texten om järnvägssatsningar i norra landsändan och koncentrerar all utveckling till området söder om Uppsala. Mycket märkligt. Intressant att notera var även hur obekväma S-ledamöterna blev när detta togs upp på mötet.

Det som nu händer är att S, MP och V går vidare med satsningar på höghastighetståg i södra Sverige, medan norra delen lämnas åt sitt öde. Med tanke på regeringspartiernas och Vänsterns (Jonas Sjöstedts) höga svansföring före valet så ter sig detta minst sagt väldigt underligt.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.