Struntar riksdagen i Norrland?

Många partier talar sig varma om att man vill förbättra förutsättningarna för att bo och leva på landsbygden och för att Norrland ska utvecklas. Men när det kommer till kritan börjar jag verkligen undra om det bara är tomma tunnor som skramlar?

Igår röstade riksdagen ned en motion från Centerpartiet som handlar om att vi vill utreda möjligheten att låta fastighetsskatten för vind- och vattenkraft stanna i de energiproducerande länen istället för att låta dem gå till staten. Men hör och häpna. Det var bara Centerpartiet som röstade för en utredning. De andra gjorde inte det. Varför kan man ju undra? Många vänsterpartistiska och socialdemokratiska politiker brukar tala sig varma för hur mycket de bryr sig om Norrland, men när det väl kommer ett förslag som kan gynna denna del av landet – ja, då röstar man i riksdagens kammare nej. Obegripligt.

Men om förslaget skulle bli verklighet, vad skulle det innebära i praktiken? Ja, för Västerbottens del skulle det handla om hundratals miljoner kronor. Pengar som skulle kunna användas till infrastruktur, skola och omsorg. Och även om vi skulle måsta betala tillbaka en del av pengarna till skatteutjämningssystemet (ett system som ska göra kostnaderna mellan kommunerna mer rättvist fördelade), skulle det med all tydlighet framgå för resten av Sverige att vi faktiskt bidrar till landets välfärd. När vissa Stockholmskommuner gnäller om att de får betala för mycket pengar till andra kommuner – ni vet det här snacket om att ”vi vill inte betala badhus i Norrland” – ja, då slipper de det. För här finns stora värden (skog, malm, vind- och vattenkraft) som just nu tillfaller staten och om vi exempelvis vill bygga mer järnväg måste vi i dagsläget gå till staten med mössan i handen och be om att få tillbaka en del av de slantar som staten tjänat på norra Sverige.

Frågan om fastighetsskatten för energianläggningar vann tyvärr inget gehör i riksdagen igår. Andra partier tycker att ett sådant förslag skulle slå hål på det skatteutjämningssystem som idag redan finns i landet och att det skulle bli orättvist. De är så säkra på sin sak att de inte ens vill bemöda sig att låta utreda vårt förslag…

En kommentar

 1. Curt Widlund

  Jag bor i Stockholm och kommer från Ångermanland Näsåker eller Ådalsliden i Sollefteå kommun.
  Vindkraften i Sverige är till stor del placerad i Norrland där människor, djur och natur aldrig kommer att vara sig lik. Människor omkring vindkrafttornen får lida av det hörbara ljudet som infraljudet med frekvenser mellan 0,1 Hz och 20 Hz som påverkar hörselcentrat så huvudvärk, illamående, yrsel osv. Jag hänvisar till länken nedan Läkartidningen där specialister får beskriva de olägenheter och sjukdomar som uppstår efter under vindkraftproduktion av sporadisk minimal energi som inte på något sätt uppväger nackdelarna. Infraljud används av polis och militär för skingring av människor och påtryckning.
  http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2013/08/Infraljud-fran-vindkraftverk—en-halsorisk/
  Vindkraften i Sverige har byggts upp de senaste åren så jag refererar till en Kanadensisk film där människor med inlevelse berättar om sitt lidande efter vindkraftens introduktion.
  https://www.youtube.com/watch?v=55-jBCjtJ88
  Vindkraftens offer uppmärksammas i Danmark: Flera inlägg som beskriver vindkraftens problem.
  http://narrskeppet.blogspot.se/2014/06/vindkraftens-offer-uppmarksammas-i.html

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.