Minst 19 000 jobb försvinner

Socialdemokraterna håller fast vid att de tänker ta bort den sänkta arbetsgivaravgiften för unga. Det känns för mig helt bakvänt. Många ungdomar vill ha ett jobb att gå till och man behöver inte direkt vara Einstein för att fatta att den här gruppen har svårare att få ett arbete då de konkurrerar med andra som redan har erfarenhet. Det lär ju knappast bli enklare om kostnaden för att anställa ungdomar blir högre.

Lika motsägelsefullt blir det när S å ena sidan säger att de vill underlätta för nyanlända svenskar att komma i arbete men å andra sidan genomför åtgärder som gör det svårare för dem att hitta ett riktigt jobb. Många av de som kommer hit är unga och de blir sannerligen inte hjälpta av att det blir dyrare för arbetsgivare att anställa dem.

Enligt Svenskt Näringsliv skulle Socialdemokraternas höjning av arbetsgivaravgifterna för unga leda till att minst 19 000 jobb försvinner. Att inte S ser att det här är fel väg att gå är obegripligt.

5 kommentarer

 1. "Dosan"

  Det är föga förvånande att Svenskt Näringsliv hävdar nåt sånt. SN är i högsta grad en borgerlig lydorganisation som vill ta bort alla skydd och låta företag nyttja arbetarna som slavarbetare. Att hänvisa till dem som nåt slags oberoende källa är i bästa fall tveksamt och mer realistiskt en ren lögn.

  • Helena Lindahl (inläggsförfattare)

   Hej ”Dosan”! Svenskt Näringsliv har gjort en undersökning där de frågat tusentals företagare om vad som skulle hända om man höjde arbetsgivaravgiften för unga. Liknande undersökningar har även andra branschorganisationer gjort – så som t ex Visita och Svensk Handel mfl. och kommer fram till samma sak – nämligen att ett höjning skulle drabba särskilt unga människor negativt när det gäller anställning. I branscher som exempelvis restaurangbranschen och där många får sitt första jobb, är marginalerna små och ökar kostnaderna för att anställa så är det naturligt att man drar åt svångremmen där. Dessutom – om det kostar lika mycket att anställa någon med erfarenhet som något utan erfarenhet så är det inte svårt att räkna ut vem som anställs. Institutet för arbetsmarknad- och utbildningspolitisk utvärdering (som Stefan Löfven ofta brukar hänvisa till) säger att man till och med tror att en ytterligare sänkning skulle gett större resultat (http://www.ifau.se/Upload/pdf/se/2013/r-2013-26-Sankta-arbetsgivaravgifter-for-unga.pdf).

 2. Lars Gidlöf

  Hej

  Varför skulle dessa jobb försvinna? Antingen behöver företagen arbetskraft, eller så behöver de inte den.

  Hur många jobb skulle försvunnit med Alliansens förslag om arbetsgivaravgiften för de som är 26 år?

  Vad har Era restaurangjobb kostat per jobb?

  • Helena Lindahl (inläggsförfattare)

   Hej Lars!
   Svensk Handel bedömer att deras medlemsföretag skulle få en ökad kostnad på 4,5 miljarder kronor om arbetsgivaravgiften för unga fördubblas. Sedan – branscher som hotell, restaurang och besöksnäring har ofta små marginaler och ökade kostnader för anställda skulle med all säkerhet leda till färre jobb – speciellt för unga människor utan arbetslivserfarenhet. Det här är inte något som jag hittat på utan har kommit fram genom intervjuer som olika branschorganisationer gjort med sina medlemmar.

 3. Leif

  Svenskt näringsliv, som ni går i säng med varje kväll. Ungefär som om man skulle ta SD:are på allvar som länkar till avpixlat. Dumma borgare som inte fattar bättre

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.