V styr regeringens syn på företagande

Jaha, igår kom beskedet. Vänsterregeringen och Sjöstedt berättade stolt hur de ska gå till väga för att begränsa fristående skolors och vårdinrättningars möjlighet att gå med vinst. Jonas Sjöstedt har fått som han vill och S och MP dansar gladeligen med.

Trots nöjda vårdtagare, elever och anhöriga så ska man nu lägga krokben för väl fungerande skolor, vårdcentraler, äldreboenden och hemtjänstföretag. Varför? Jo, för att minoritetsregeringen och Vänsterpartiet helt enkelt inte gillar driftsformen. I en debattartikel skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Jonas Sjöstedt (V) att vinstintresset går ut över kvalitet, likvärdighet och arbetsvillkor. Samtidigt säger Shekarabi att bara ett fåtal av företagen misskött sig. Hur går detta ihop? Det är så uppenbart att ideologi gått före allt annat. Men också okunskap. Genom sin enögda jakt på välfärdsföretagare så struntar man i vad människor själva vill – det vill säga brukare, skolelever och deras anhöriga.

Jag är övertygad om att mångfald skapar en bättre välfärd och att vinst inte är fult. Så länge som kvaliteten är god och människor är nöjda förstår jag inte problemet. Dessutom – om företagen enbart skulle fundera på att tjäna pengar och inte leverera bra vård eller skola så skulle de knappast bli långlivade. Jag tror att de flesta företag är seriösa och gör ett bra jobb – varför ska då alla välfärdsföretag straffas för att ett färre antal gjort fel?

Det som nu kommer att hända är att nästan ingen kommer att våga att satsa på att utveckla sina välfärdsföretag och när vänsterpartierna har drivit igenom sina förslag kommer det att bli dödsstöten för de mindre företagen som också utgör majoriteten. De stora företagen kommer att överleva, men de små? Är det det här ni på vänsterflanken vill?

Internationella kvinnodagen närmar sig. Samtidigt inför regeringen och Vänsterpartiet ett mer socialistiskt samhälle som därmed sparkar undan benen för den sektor där flest kvinnor äger och driver företag. Vilken ironi.

 

Fakta om privat driven välfärd i Sverige:

  • Ca 4000 fristående förskolor och skolor
  • Ca 12 000 vårdföretag
  • Ca 137 000 anställda i fristående vårdsektor
  • Ca 300 000 barn i fristående förskola eller skola
  • Ca 220 000 anställda i fristående välfärdsverksamhet (vård, skola, omsorg)
  • 17 miljoner patientbesök hos fristående vårdcentral (2013)

Källa: SKL, Skolverket, Vårdföretagarna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.