Feministiskt regering?

Nu är RUT-företagen under lupp i minoritetsregeringen. De har aviserat att det så kallade RUT-avdraget ska halveras. Men innan jag går in på vilka konsekvenser det här kan leda till så vill jag ge lite bakgrundsfakta.

Städ- och lokalvårdsbranschen var fram till 2007 nästan uteslutande inriktad mot företag. Priserna gjorde att efterfrågan från privatpersoner nästan var obefintlig och av den del som fanns var en stor del svartarbete. På grund av det här så tittade den dåvarande regeringen på en modell som införts i Finland där man hade minskat skatten för just servicetjänster i hemmet.

I och med att RUT-avdraget infördes i Sverige växte en helt ny bransch fram och som bara fortsätter att växa. I snitt har omsättningen ökat med 20 procent årligen och 2014 omsatte branschen 6 miljarder kronor.

Idag är närmare 20 000 personer anställda inom hemservicebranschen och många av dessa har tidigare stått långt ifrån arbetsmarknaden. Ungefär hälften av de anställda är utlandsfödda, 25 procent är under 26 år och hela 60 procent saknar gymnasieutbildning.

En av orsakerna till att branschen vuxit är att RUT-företagen (från att från början bara funnits i och omkring de stora städerna ) blivit allt vanligare i hela landet. Lokalt är det de Norrbottniska kommunerna som toppar listan över det största tillskottet av kunder 2010-2015. I till exempel Gällivare ökade antalet kunder från 63-452.

Men nu vill minoritetsregeringen, även denna gång påhejad av Vänsterpartiet, halvera RUT. Inte bara det. De avfyrar en trestegsraket där första steget är borttagande av avdrag för läxläsning. Det andra steget är att halvera RUT-avdraget för de som är under 65 år och sist men inte minst vill regeringen se över vilka ytterligare tjänster som de kan exkludera ur RUT-sektorn.

Det här leder naturligtvis till oro bland de befintliga företagen som inte vet om de törs utveckla verksamheten och anställa fler. Det leder till att de som funderar på att starta företag inom branschen tvekar och det leder till att människor kommer att bli utan arbete eftersom åtstramningarna kommer att leda till minskad efterfrågan på tjänsterna. Dessutom är jag orolig över vilken påverkan regeringens åtgärder kommer att få på branschen i allmänhet. I Danmark gjorde regeringen liknande ingrepp och det ledde till att branschen kollapsade.

Det känns helt bakvänt att sätta käppar i hjulen på en hel bransch då RUT-avdraget gett många arbetstillfällen, fler företag och varit en plusaffär för statskassan. Det har såväl Konjunkturinstitutet som olika myndigheter i både Danmark och Finland konstaterat.

Sedan – det är också underligt att den regering som utger sig för att vara feministisk ger sig på ytterligare en bransch som domineras av kvinnor. Det räcker inte med att vilja sätta stopp för välfärdsföretagen, där de flesta av företagarna och de anställda är kvinnor. Nu kapar man ännu fler vid fotknölarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.