Du borde skämmas, Mikael Damberg!

Igår publicerade Expressen en debattartikel som jag skrivit angående näringsminister Mikael Dambergs plumpa uttalande om äldre företagare. Den kan ni läsa i bifogad länk eller i texten nedan.

http://www.expressen.se/debatt/du-borde-skammas-mikael-damberg/

Mikael Damberg

Medier har i dagarna rapporterat om Mikael Dambergs påhopp på äldre företagare, eller hans ”överraskande råsop”, som en tidning skrev. Det började i en intervju med tidningen Driva Eget, där näringsministern kommer in på hur han anser att äldre människor som driver företag fungerar. Generaliseringarna är lika plumpa som fördomsfulla.

Mikael Damberg säger till tidningen att äldre företagsägare är ”rädda för att gå på export”, för att de ”inte kan språket så bra”. Och enligt Damberg ”vågar” de inte ta in en högskoleutbildad i personalstyrkan som kan driva på för att satsa på nya marknader – för att de äldre ”inte har så bra utbildning”.

Rädda, fega, icke språkbegåvade och dåligt utbildade. Så ser alltså Sveriges näringsminister på våra äldre företagare som kämpar och sliter för att få sina verksamheter att gå ihop och rendera några slantar på toppen av pensionen. De skapar jobb och drar in skattepengar. Som tack för hjälpen får de en verbal käftsmäll levererad från högsta ort. Man skäms å regeringens vägnar.

I stället för att angripa de äldre företagarna borde Mikael Damberg vara tacksam för att människor väljer att jobba vidare efter att de fyllt 65. Sverige har en gigantisk generationsproblematik att hantera, där allt färre ska försörja allt fler. Befolkningen är friskare och lever längre. Medelåldern stiger med ett år per decennium. Det är förstås fantastiskt. Men trots den positiva utvecklingen av vår hälsa går vi fortfarande i pension vid samma ålder som för 30 år sedan.

För att ekvationen ska gå ihop krävs det att folk jobbar längre, gärna i egna företag. Centerpartiet har förstått det. Bland annat därför lägger vi stort fokus på att göra det enklare att starta och driva företag. Ett av förslagen Centerpartiet har handlar om att det ska vara lättare för unga att få sitt första jobb. Trösklarna till arbetsmarknaden måste sänkas och turordningsreglerna förändras.

I dag upplever företagare, speciellt de mindre, det som ett risktagande att anställa en ung och oerfaren person.

Då tror vi att de äldre företagarna är beredda att anställa de yngre människor som Mikael Damberg efterfrågar. Vi är nämligen övertygade om att det inte är företagarna det är fel på, utan reglerna. Det är således lagstiftningen som näringsministern borde ge en omgång – inte de äldre företagarna.

Det är stor ironi att näringsministern gnäller på att äldre företagare inte anställer unga människor, när hans regering samtidigt planerar en stor höjning av arbetsgivaravgifterna för att anställa unga.

För att anställa ungdomar mellan 18-23 kommer det kosta tre gånger så mycket i arbetsgivaravgifter när Damberg och hans kolleger har skridit till verket. Med de planerna i skrivbordslådan är det häpnadsväckande att han har mage att klaga på anställningsviljan hos äldre företagare.

När Pär Nuder kallade 40-talisterna för ”köttberg” i en intervju 2004 blev det stor uppståndelse. Hans chef Göran Persson tog, med hans egna ord, ”ungtuppen Nuder i upptuktelse”. Stefan Löfven kanske ska överväga att göra likadant. För Mikael Damberg borde skämmas. De äldre företagare som på ålderns höst väljer att skapa tillväxt, generera skattepengar och bidra till välfärden, de förtjänar ett tack från den ansvarige ministern, inte en förolämpning. En ursäkt är utan tvekan på sin plats.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.