Centern fick rätt

Igår meddelade statliga Vattenfall att två av reaktorerna i Ringhals kärnkraftverk kan komma att stängas ned i förtid. Enligt den nya inriktningen kommer reaktor 1och 2 att stängas någon gång om tre till fem år istället för tio.

Det man kan konstatera i sammanhanget är att det är första gången som kärnkraft stängs ned i Sverige på grund av att den är olönsam. När Barsebäck stängdes ned var orsakerna främst politiska. Anledningen till att Vattenfall flaggar för nedläggningen handlar om tre orsaker. Det ena är att oljepriserna i världen sjunkit vilket lett till låga elpriser. Det andra är att reaktorerna är gamla och ofta fått stängas ned för reparation och det tredje är politiskt. Redan när Alliansen slöt energiöverenskommelsen fick Centerpartiet igenom att ny kärnkraft inte skulle få några statliga subventioner och sittande regering har dessutom höjt skatten för kärnkraftverken. Det sammantaget har definitivt lett till att reaktorerna förmodligen stängs ned.

Jag kommer ihåg hur mycket skäll Maud Olofsson fick när hon slöt energiöverenskommelsen med de tre andra Allianspartierna. Den dåvarande oppositionen skrek i högan sky om att Centerpartiet svikit om kärnkraften. Men det var tvärt om. Maud Olofsson och C visste att ny kärnkraft skulle bli för dyr att bygga utan just statliga subventioner samtidigt som vi fick igenom kraftfulla satsningar på förnybar energi.

Vi fick rätt och nu ser vi början till avveckling av kärnkraften.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.