Massiv överanvändning av antibiotika

Idag läste jag några artiklar i Dagens Nyheter om överanvändningen av antibiotika inom EU. I Europa får djur i sig alldeles för stora mängder och i förlängningen innebär det att människor också får det. Ofta ges det i dricksvatten eller foder och betyder att så väl sjuka som friska djur behandlas. Det är också något som förekommer i många andra länder i världen och fler och fler röster höjs för att det är farligt för folkhälsan. Om vi får i oss allt för mycket antibiotika ökar risken för att vi ska bli resistenta mot behandling.

Dessutom används antibiotika på många håll som ett sätt att få djuren att växa fortare, vilket inte är annat än fruktansvärt. I Sverige finns en god djurskyddslag som i sig gör att djuren mår bättre och inte blir sjuka lika ofta som på många andra håll i världen. Där får antibiotika istället ofta kompensera dålig djurhållning. Det är vedervärdigt.

I Sverige används 90 % av all antibiotika till sjuka djur, men i resten av världen är det tvärt om där djuren, som sagt, ofta gruppbehandlas – oavsett om de är sjuka eller inte.

Låt oss ta några exempel när det gäller Europa. Användningen mellan olika länder kan skilja sig åt en hel del. Cypern och Italien använder 397 respektive 341 milligram per kilo kött. Tyskland använder 205 milligram, nästan 16 gånger så mycket som Sveriges 13.

Efter många års träta så förhandlar äntligen EU om nya regler kring antibiotika för djur. Det är fyra nya lagar som man tittar på och handlar bland annat om att stoppa sjukdomsförebyggande inblandning av antibiotika i foder. Även om lagstiftning fortfarande är en bit bort så är initiativet, som också stödjs av allt fler, sannerligen välkommen och med tanke på hur långt Sverige kommit i frågan skulle vi kunna vara en bra förebild.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.