Menar du allvar med att hela Sverige ska leva Bucht?

images

För några veckor sedan kom beskedet – Jordbruksverket har bestämt att fem områden i Sverige, bland annat Umeåregionen (Vännäs, Nordmaling, Bjurholm, Vindeln, Robertsfors och delar av Umeå kommun), ska bli utan landsbygdsutvecklingspengar i flera år framöver. De pengar som jag talar om här är specifika slantar som kommer från Landsbygdsprogrammet och som finansieras av EU och staten. Dessa pengar kallas också för Leader och arbetssättet innebär att lokala representanter från föreningar, företag och kommuner arbetar med landsbygdsutveckling.

Enligt Jordbruksverket räcker pengarna inte till vilket gör att 31 kommuner och drygt 430 000 människor påverkas. Jordbruksverkets snedfördelning av pengar till landsbygdsutveckling är orättvis och slår hårt mot bland annat Umeåregionen. Det innebär att cirka 60 procent av Västerbottens befolkning ställs utanför den enda möjlighet som finns för föreningar och andra att i ett underifrånperspektiv utveckla sin bygd och det under fem år! Med anledning av det har jag krävt ett svar av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Det är inte acceptabelt att fem landsbygdsområden i Sverige ska bli vita fläckar på kartan. Umeåregionen har de senaste åren genomfört fantastiska utvecklingsprojekt på landsbygden vilket har haft stor betydelse för berörda byar och samhällen. Under perioden 2007-2013 bedrevs drygt 100 utvecklingsprojekt i området.

Det har också visat sig att flera organisationer (bland annat LRF, Hushållningssällskapet och Hela Sverige ska Leva) som ingick i den urvalskommitté som Jordbruksverket tillsatte, känner sig överkörda av myndigheten ifråga. De har nu själva gjort en skrivelse till både myndigheten och landsbygdsministern, där de skriver om sitt missnöje med processen.

Till skillnad från tidigare år, då hela landsbygds-Sverige fick möjlighet till dessa medel, har nu Jordbruksverket beslutat att fördela pengar utifrån helt nya principer. Det innebär t ex Skånes sju samtliga Leaderområden prioriterats och totalt tilldelats 324 miljoner kronor. De fyra norrlandslänen, som utgör mer än halva Sveriges yta, har tilldelats 417 miljoner.

Om man menar allvar med att hela Sverige ska leva så kan inte vissa områden helt utelämnas från möjligheten att utvecklas. Dessa Leaderpengar ger människor, byalag och organisationer framtidstro och bidrar till arbetstillfällen och ökad attraktivitet. Därför vill jag att landsbygdsministern ska svara på hur han ska säkerställa att projekt för landsbygdsutveckling ska genomföras i de områden som nu inte blivit prioriterade av Jordbruksverket.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.