Hej då valfrihet och hej betonghäckar!

Socialdemokraterna i Robertsfors förnekar sig inte – de vet tydligen bäst hur andra människor vill ha det. Nu har man bestämt att avveckla LOV (lagen om valfrihetssystem) vilket innebär att kommunens invånare inte kommer att kunna välja mellan olika leverantörer inom exempelvis hemtjänst.

I gårdagens Folkbladet så säger det S-märkta kommunalrådet Patrik Nilsson att ” vi gör det här för medborgarnas bästa”. Det är så att man sätter kaffet i vrångstrupen. Mina tankar går osökt till det dåvarande kommunistiska Polen där min mamma och hennes familj bara hade ett alternativ att välja på – det som serverades av det kommunistiska partiet. Kommunisterna var också övertygade om att folk inte är kapabla att välja själva.

Tyvärr verkar den gamla betongsocialismen från 70-talets Sverige slagit rot hos Socialdemokraterna i Robertsfors. Folket kan och ska inte välja själva då de inte vet vad som är bäst för dem. Men det gör det Socialdemokratiska partiet. Det känns allt annat än betryggande när den politiska ledningen ser privata småföretag som drivs av kvinnor som något man måste rädda kommuninvånarna ifrån.

Nilsson säger dessutom att det blir bättre vård med den kommunala hemtjänsten. Jag tycker också att den kommunala hemtjänsten är bra, men det jag vänder mig emot är hur han som kommunalråd kan säga att den är ”bättre”? Är inte det ett ganska relativt begrepp och något som avgörs av de som använder tjänsten?

Det S inte verkar förstå – varken på riksplanet eller lokalt i Robertsfors – är att det är företagen som bidrar till välfärden. Utan privata företag skulle vi inte kunna ha det välfärdssamhälle som vi idag har. Dessutom vänder jag mig emot att S i Robertsfors omyndigförklarar invånarna och de äldre som inte, i deras ögon, är kapabla att fatta beslut om utförare själva.

Hej då valfrihet och dessvärre – hej betonghäckar!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.