S hycklar om kvotering

Socialdemokraterna har nyligen haft kongress. Här blev det tydligt hur mycket den ”feministiska regeringens” ledande parti hycklar när det gäller kvinnors representation i styrelser.

Å ena sidan höjde man näven och framförde krav på kvotering i bolagsstyrelser, men paradoxalt nog och på samma kongress, argumenterade partiledningen mot kvotering i sin egen partistyrelse.  Det är inte bara ologiskt – utan även pinsamt.

För att göra det hela tydligare så tar vi det från början. Bara några veckor innan den stora sossekongressen gick justitieminister Morgan Johansson ut i media och sa att regeringen skulle införa tvångskvotering om inte bolagsstyrelserna gjorde det själva till 2016. Kritiken lät inte vänta på sig och justitieministern försvarade förslaget på bland annat Twitter:

”Ni som motsätter er kvotering i bolagsstyrelser – har ni tänkt på att det kan stärka Sveriges konkurrenskraft om man tar vara på kompetens?”

Men på S-kongressen lät det annorlunda – ja, i alla fall när förslag om kvotering i deras egen partistyrelse var uppe på tapeten. Så här svarade partitoppen:

”Att i stadgarna börja reglera hur representation ska se ut i olika forum vore olyckligt. Partistyrelsen menar att om motionsförslagen skulle vinna gehör riskerar vi att i nästa steg skriva in stadgarna om ålderrepresentation, etnisk bakgrund osv. Det skulle leda till detaljstyrande stadgar vilket inte gagnar något organisationsled.”

Det ledande partiet i den feministiska regeringen vill tvinga bolagsstyrelser att kvotera, men själva tycker de att det ”vore olyckligt” att göra detsamma i sin egen partistyrelse. Det är så att man tar sig för pannan – igen…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.