Ryskt inflytande i finsk kärnkraft oroar

Imorgon eftermiddag kommer den finska riksdagsledamoten, även tidigare justitieminister i den finska regeringen, Anna-Maja Henriksson (Svenska Folkpartiet) till Spiran i Sikeå. Hon ska prata om det kommande kärnkraftsbygget i Pyhäjoki, ett samhälle beläget på andra sidan Bottenviken i Österbotten. Henriksson är kritisk till ett byggande bland annat för att det ryska statliga energibolaget Rosatom kommer att vara delägare och ges ett stort inflytande i verket. Det finns även andra aspekter att oroa sig för och mer om detta kan du läsa i min text nedan (som också publicerades som ledare i tidningen Västerbottningen förra veckan).

Om du är intresserad av att lyssna på Anna-Maja så är du varmt välkommen till Sikeå imorgon kl. 15.00-16.30. Arrangemanget anordnas av Centerpartiet i Robertsfors, Ett kärnkraftsfritt Bottenviken och Studieförbundet Vuxenskolan.

—————————————————————————————————————

För ett par veckor sedan sa den finska regeringen ja till byggnadstillstånd för ett kommande kärnkraftverk i Pyhäjoki. Samhället är beläget i finska Österbotten och ligger inte alls långt från Västerbottens kustområde. Diskussionerna kring atomkraftverket har och är omdiskuterade. Senast i juli uppdagades en skandal då det visade sig att ett mindre kroatiskt bolag, med lite pengar och få aktiviteter, var del av ägarstrukturen. Det uppdagades att företaget agerat bulvanföretag med kopplingar till den ryska eliten. Nu har energibolaget Fortum gått in istället och kärnkraftsbolaget Fennovoima uppfyller de krav som den finska riksdagen krävt.

Men orosmolnen finns fortfarande kvar. Den ryska statens energibolag Rosatom är delägare med sin dryga tredjedel i ägarstrukturen. Dessutom ska Putins bolag, som haft vissa problem med diverse korruptionsskandaler, leverera och bygga anläggningen. Medan EU försöker att frigöra sig från rysk gas och hjälpa Baltstater som är beroende av rysk energi med andra lösningar, så kommer den ryska staten in på Finlands energimarknad. Även den mest kärnkraftsvänlige borde ta sig en funderare om detta inte är ytterligare en säkerhetspolitisk risk i regionen.

Dessutom finns en allvarlig miljöaspekt som borde tas i beaktande. Med ett kärnkraftverk i Pyhäjoki skulle Bottenviken bli särskilt utsatt på grund av sitt grunda vatten och sköra ekosystem. Kylvattnet från kärnkraftverket riskerar att värma Bottenviken med mycket tråkiga följder för den marina miljön.

En annan intressant aspekt, som det inte tagits hänsyn till, är en nyligt gjord opinionsundersökning som visar att ungefär hälften av den finska befolkningen är emot bygget, en tredjedel är för och ytterligare en tredjedel har ingen åsikt. Dessutom kommer kritik från den svenska sidan – framförallt från boende efter Norrlandskusten. Skellefteå ligger bara 16 mil från Pyhäjoki och Umeå 20 mil. Det väcker oro. Ändå verkar inte en del politiker vilja uttala sig. Många anser att det är Finlands sak- inte vår. Men en åsikt borde man ju kunna ha? Det har vi ju om mycket annat som händer runt om i världen.

Sju kommuner – däribland Robertsfors och Skellefteå – har hittills gjort ett ställningstagande mot all kärnkraft i Bottenviken för att visa sitt missnöje mot det finska bygget. Umeå är dock en av de kommuner som inte tagit ställning och det skulle vara välkommet om kommunalrådet Hans Lindberg med flera visade samma mod som sina kollegor i Skellefteå och Robertsfors.

2 kommentarer

  1. Oberoende Politisk Bedömare

    Intressant. Hur kommer det sig att Centern är så kritisk mot kärnkraftverket i Finland när ni inte säger ett enda dugg om våra svenska kärnkraftverk?
    Barsebäck i Skåne påverkar dessutom tusentals procent fler människor än vad Pyhäjoki kommer göra.

    Vadan denna dubbelmoral hos Centern?

  2. Bergis

    Det måste bli ett jättelikt kärnkraftverk som klarar av att värma hela Bottenviken. Alltid lika roligt att läsa om personer som inte kan ett dyft om kärnteknik och fysik. 😀 😀 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.