Staten tömmer landsbygden?

images4CFUU9AT

Jag tycker att staten har en skyldighet att ge likvärdig service åt alla invånare i hela landet. En del har att göra med var myndigheterna är placerade. Förutom närhet till service skapar det jobb och det är inte svårt att förstå att placeringen har en större betydelse på den mindre orten än i staden där utbudet av arbetstillfällen är fler. Även om en del myndigheter faktiskt har etablerat sig på fler ställen runt om i Sverige, så ser vi att tågordningen går mot större städer igen.

Det känns allt annat än acceptabelt att staten verkar gå i spetsen för centraliseringen i Sverige. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Polisen, Lantmäteriet, den statliga banken SBAB och Trafikverket är exempel på myndigheter som drar in på lokalkontor.

Nu är också Skattekontoren på tapeten och generaldirektören Ingemar Hansson har flaggat för att nio lokala skattekontor, bland annat kontoret i Lycksele, ska läggas ned/flyttas till en större stad. Reaktionerna lät inte vänta på sig och oron fick i sin tur regeringen och ansvarig minister Ardalan Shekarabi att få fart under galoscherna. Nu skulle frågan utredas.

Men om sanningen ska fram så kan regeringen sätta ned foten redan idag. Vill man utlokalisera statliga myndigheter till mindre orter så kan man. Varje år skickar regeringen ett regleringsbrev till myndigheterna med riktlinjer för verksamheten. Det kan dessutom revideras vilken dag som helst under året. Så min fråga till Shekarabi är – vad är problemet?

Under tiden som regeringen försöker vinna tid så backar Skatteverkets generaldirektör inte en millimeter från sitt ursprungsförslag. I en utfrågning i riksdagen förra veckan sa han belåtet att effektiviteten, på sina håll, skulle bli bättre genom indragningen av små kontor. Det intressanta i kråksången är att flyttlassen aldrig går från ett kontor i den stora staden till ett kontor i den lilla staden. Det är som om det skulle vara någon slags naturlag att storstan är det bästa alternativet.

Jag anser personligen att en generaldirektör som har så lite respekt för verksamhetens betydelse i hela landet faktiskt ska avgå. Punkt.

 

2 kommentarer

  1. Marianne

    Bra skrivet Helena! Myndigheterna behöver regleringsbrev som hindrar nedläggningarna och låter statliga arbetsplatser finnas över hela landet!

  2. Leif

    En stor del av detta är alltså ditt eget parti skyldiga till. Vart ligger skamgränsen för en Alliansarbetare egentligen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.