EU-beslut hotar eko-odling i Sverige

images9PX1ATB4

Ekologiska grönsaker säljs som aldrig förr i Sverige och 2014 var ett riktigt rekordår och även 2015 ser ut att bli detsamma. Många av eko-odlarna, inte minst i norra Sverige, väljer att odla i odlingsbäddar vilket betyder att grödan växer i lådor med torv utan kontakt med jorden i marken. Men det kan också betyda att man odlar ekoprodukter i kruka. Det är vanliga metoder som använts under lång tid i Sverige eftersom vi har tjäle under en stor del av året.

Men den här typen av odling gillas inte av stora delar av EU och här om dagen tog Jordbruksutskottet i EU-parlamentet ett beslut om att förbjuda odling av ekologiska grönsaker i just bäddar och kruka. Bara fem av totalt 42 ledamöter var emot. Nu riskerar tyvärr en del av den ekologiska grönsaksodlingen i både Sverige och Finland att försvinna.

Orsaken till allt ståhej är delvis ideologisk där de som är emot odlingsbäddar säger att ekologiska grönsaker ska kunna nå grundvattnet med sina rötter. Men huvudorsaken har nog att göra med att mindre eko-odlare som odlar utomhus i de södra delarna av Europa, är rädda för att den stora industrin, med sina ekonomiska muskler, slår upp växthus vid sidan av de små och konkurrerar ut dem.

Men det majoriteten av EU:s Jordbruksutskott inte tagit hänsyn till är att vintrarna inte ser likadana ut i Europa. Det är något som definitivt inte går att lagstifta bort. Därför skulle det vara rimligt om Sverige och Finland kunde undantas de beslutade reglerna.

Inom kort ska EU:s jordbruksministrar träffas och rösta om de nya bestämmelserna. Nu gäller det för Sven-Erik Bucht att tydligt tala om för sina ministerkollegor att de måste visa respekt för att vårt klimat ser annorlunda ut och att vi har helt andra förutsättningar för odling. Annars riskerar en stor del av den svenska ekologiska grönsaksodlingen att upphöra.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.