Vill du sänka de norrländska bönderna Bucht?

Kobild

Grönare gräs hos grannen?

Irritationen är inte måttlig just nu… Jordbruksverket och regeringen har klantat till det rejält när det gäller det nationella stödet till norrländska bönder. Det innebär att jordbruk i trakterna kring Umeå och Skellefteå, ja längs efter hela Norrlandskusten, kan förlora 100-tusentals kronor på den nya stödområdesindelning som Jordbruksverket lagt fram. Inte nog med det – dessutom har landsbygdsminister Buchts medarbetare redan skickat in det urusla förslaget till Bryssel.

Men vi tar det från början. Det nationella stödet förhandlades fram en gång i tiden för att hjälpa bönder – framför allt mjölkbönder men även köttbönder – som finns i områden som har mindre gynnsamma förhållanden. Men från och med årsskiftet kommer gränserna för stödområdena att ritas om efter kriterier som ska vara hyfsat likvärdiga inom EU. Men det innebär inte att förslagen ska användas rakt av eller se exakt likadana ut. De ska ju faktiskt förankras i en verklighet som ser olika ut.

Sedan – innan man gör en större förändring borde det väl vara naturligt att man kollar vilka konsekvenser förslagen får för dem som berörs – eller? Det i sin tur förutsätter ju någon slags kommunikation med både Länsstyrelser och exempelvis LRF – men det har icke hänt i det här fallet. Istället har byråkratiska tjänstemän haft julafton med regelboken. De har enbart utgått från SMHI:s väderstatistik och kommit fram till att temperaturerna i områden t ex runt städer som Umeå, har ett varmare klimat och ska därför ha ett mindre stöd. Samtidigt kan grannbyn ha klassificerats som ett kallare område och får då en högre ersättning. Men hallå! Odlingssäsongen är ju ändå lika lång eller kort för en bonde nära Teg som i Nordmaling?! Samma horribla indelning blir det i Skellefteåområdet där t ex Bureå beräknas ha ett bättre klimat än Lövånger och får därför, enligt förslaget, ett minskat stöd.

Konsekvensen blir alltså att de bönder som hamnat i ”fel” område kommer att få en avsevärt mindre ersättning, vilket i sin tur även påverkar överlevnad, lån och utveckling. Sveriges mjölkbönder har en nog tuff situation och därför vore det välkommet om landsbygdsminister Sven-Erik Bucht kunde krypa till korset och erkänna att det blivit bakvänt, men att han har en vilja att rätta till det som blivit så fel.

På tisdag har jag en interpellationsdebatt med ministern ifråga och det ska bli intressant att höra om han tänkt om…

 

3 kommentarer

 1. Karin

  Du vet säkert lika väl som andra att detta är EUs bestämmelser och inte den svenska regeringen som hittat på detta. Jag hörde på nyheterna att Bucht sa att han ska göra allt för att EU ska ändra dessa bestämmelser eftersom det slår så fel…

 2. karin

  Skamligt och fult gjort att misskreditera och skylla sittande regering för det nya zonindelnings områdena i Sverige som är en skapelse av EU. Det visar på dåligt politikeromdöme! Du verkar vara som Maud Olofsson, skylla S för ALLT som bara går!

  • Helena Lindahl (inläggsförfattare)

   Hej Karin! Det är inte själva stödområdena i sig som är problemet – utan snarare tillämpningen. Det har lett till stora problem för flertalet jordbruk efter Norrlandskusten och det har inte enbart med EU att göra. Den parameter som man utgår ifrån – temperaturmätning – förankrades inte med berörda organisationer, vilket man borde ha gjort. Nu är det många bönder som är ledsna och de har det tufft nog som det är. I Finland har man använt sig av fler parametrar och som också godkänts av EU. Då är det ju konstigt att landsbygdsministern hävdar att det inte är möjligt. Jag tror att Bucht vill väl, men av någon anledning blev det fel. I interpellationsdebatten som jag hade med honom gav han en viss öppning till att försöka lösa det hela. Jag håller tummarna för det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.