Den ”feministiska regeringen” sänker kvinnliga företagare

Kvinnors företagande

Stefan Löfven har under flera år attackerat kvinnodominerade näringar, svartmålat omsorgsföretag och ställt sig kallsinnig till rutavdraget. Nu minskar andelen kvinnliga nyföretagare. Ironiskt nog sker det under en regering som kallar sig feministisk.

Enligt en färsk undersökning från Global Entrepreneurship Monitor, GEM, minskade andelen kvinnor bland nystartade företag i Sverige med 40 procent mellan 2013 och 2014. Studien är den tveklöst största uppskattningen av entreprenörers aktivitet, ambition och attityd.

Det här är så klart en varningssignal som Sveriges ”feministiska regering” borde ta på största allvar.

När färre kvinnor väljer att bli företagsledare så leder det också till att färre kvinnor åtnjuter finansiell makt och inflytande, vilket givetvis är ett problem för ekonomisk jämställdhet.

Om man tittar i backspegeln så är fallet i nyföretagande en dramatisk vändning. Mellan år 2006 och 2012 ökade antalet företag som drivs av kvinnor med 50 000 och antalet sysselsatta inom kvinnors företag steg med 130 000 personer. Det stärkte kvinnors ekonomiska makt och skapade fler jobb i Sverige.

Det branta fall som nu sker gör att Sverige inte bara bryter en positiv utveckling, utan vi sticker dessutom ut jämfört med andra länder. När andra länder antingen har oförändrat eller något växande företagande så har det svenska entreprenörskapet fallit dramatiskt med nästan två procentenheter.

Den svenska utvecklingen är i särklass, dessvärre i negativ bemärkelse.

Studien konstaterar att den ”svenska nedgången i entreprenöriella aktiviteter tycks främst ha drabbat verksamheter såsom konsument- och hushållsnära tjänster”.

Allra sämst ställt är det gällande kvinnors företagande där hela uppgången för kvinnors företagande sedan 2010 är utraderad och andelen kvinnor som startar företag i förhållande till män är den lägsta sedan 2003.

Detta borde vara en oacceptabel utveckling för en feministisk regering, men har så här långt inte föranlett något större intresse av vare sig statsminister Stefan Löfven eller näringsminister Mikael Damberg.

När Alliansregeringen öppnade upp för välfärdsföretagande så tog kvinnliga entreprenörer tidigt stor plats, tidigare anställda kunde bli företagare och kvinnors företagande fick ett uppsving. Dessutom har man, som komplement till det offentliga, kunnat leverera en omsorg med hög kvalitet som gett vårdtagarna en större valfrihet.

Välfärdsföretagen gav tveklöst en boom för kvinnors företagande.

Att den positiva utvecklingen brutits och i stället vänder nedåt kan spåras till de slutsatser som presenteras i GEM-undersökningen, nämligen att den politiska osäkerheten avskräcker från nyföretagande.

Stefan Löfven har under flera år attackerat kvinnodominerade näringar, svartmålat omsorgsföretag och ställt sig kallsinnig till rutavdraget. Statsministern har under flera år planterat frön av osäkerhet runt företagande där kvinnor har en stark ställning.

När de ekonomiska förutsättningarna och spelreglerna för företagande inte upplevs som långsiktigt trygga så avskräcker det givetvis från investeringar och nyföretagande.

Därför är det fullt logiskt att kvinnoboomen inom näringslivet upphört.

Det Löfven en gång planterade får han nu också skörda och den vikande tillväxten av kvinnliga entreprenörer bör därför tillskrivas regerings mångåriga attacker mot enskilda näringar.

Sverige har därmed slagit in på en negativ bana där svenska kvinnor tappar inflytande i näringslivet, förlorar ekonomisk makt och genom det får en svagare ställning i samhället.

Ironiskt nog sker det under en regering som kallar sig feministisk.

 

* Den här texten publicerades även i Dagens Samhälle 2015-11-10

 

5 kommentarer

 1. Karin

  Du har tydligen tagit som din uppgift att i samtliga bloggar du skriver, enbart klanka på och misskreditera den rödgröna regeringen. Om det är sant eller ej det du skriver har ingen betydelse. Men för oss som läser den och begriper bättre vinner du inga poäng för ditt parti! Som omväxling kanske du kan skriva något riktigt meningsfullt!

  • Helena Lindahl (inläggsförfattare)

   Hej Karin! Min avsikt med bloggen är att skriva det jag tycker, det jag anser är viktigt och om den politik jag vill driva. Jag har många synpunkter på den sittande regeringen och det är ganska naturligt när man inte delar den politik som de driver. Det kan inte behaga alla och det står var och en fritt att läsa det jag skriver.

 2. johansson

  Tänk om du kunde komma med lösningen på problemet istället för att kritisera andras politik, du är en s. k. populistisk missnöjespolitiker, du har ju bra betalt så varför inte komma med något konstruktivt det borde man kunna vänta sig av en riksdagsman

  • Helena Lindahl (inläggsförfattare)

   Hej Tommy! Vet inte om du läst hela mitt inlägg, men det är ganska uppenbart att halveringen av RUT-avdraget och den pågående utredningen om vinster i välfärden lagt en våt filt över många företag i de branscher som påverkas. De som driver företagen, som till största delen är små företag och som ofta ägs av kvinnor, vågar under rådande omständigheter inte anställa fler eller utveckla företaget. Andra, som vill starta upp företag inom dessa områden, känner också av den osäkerhet som råder. Jag vill att hela RUT-avdraget ska vara kvar då jag vet att många människor som stått långt ifrån arbetsmarknaden fått jobb i den här sektorn – inte minst unga och nysvenskar. Dessutom har det ökat antalet kvinnor som driver företag och det tycker jag är viktigt. Vidare anser jag att det är fel att flagga för att kapa vinster i alla välfärdsföretag när det är ett fåtal som misskött sig. Om det inte blir tillåtet att gå med vinst kommer det att få än mer negativ effekt för berörda branscher där många kvinnor både arbetar och driver företag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.