Vad händer med Skellefteå flygplats?

Skellefteå-airport 

För några veckor sedan betalade Trafikverket ut det årliga statliga stödet till flygplatserna i Skellefteå och Kalmar. Men nu har myndigheten helt sonika kommit på andra tankar och någon byråkrat på verket har tolkat det hela som att ersättningen strider mot gällande EU-regler och snedvrider konkurrensen. Så nu får Skellefteå och Kalmar flygplatser betala tillbaka pengarna.

Du som läser det här kanske redan känner till bakgrunden med att staten äger vissa flygplatser och att andra till stor del ägs av kommuner och regioner. När den här uppdelningen gjordes så lovade staten att man skulle kompensera de drygt 30-tal regionala flygplatser som skulle stå på egna ben. För att klara omställningen lovades flygplatserna en viss ersättning under en period på 10-15 år. Men det verkar Trafikverket ha glömt bort när de nu ändrar förutsättningarna helt för Skellefteå och Kalmar.

Sedan kan man ju undra hur i all sin dar ersättningen till exempelvis Skellefteå snedvrider konkurrensen? Det finns ju inga andra flygplatser i närheten! Dessutom är det svårt för andra trafikslag att ersätta de möjligheter flyget ger för näringslivet, arbetsmarknaden och för privatpersoner. Avstånden är ju en aning långa som bekant.

Blir upprörd när jag tänker på att staten bara kan strunta i ingångna avtal. Nu hoppas jag att regeringen och ansvarig minister – Anna Johansson – agerar. För det här är inte acceptabelt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.