Johans nyheter

Enskilda vägar och vinterväghållning

Av , , Bli först att kommentera 4

Svar till Ulf Erikssons inlägg på Facebook kring kostnader för enskilda vägföreningar efter den tuffa vintern:

För det första: Vännäs kommun har gjort ett genomgripande arbete med att försöka åstadkomma ett system där vägföreningarna även fortsättningsvis får hjälp av kommunen med upphandlingar av i första hand vinterväghållningen och stöd för att hantera bidrag och kostnader. Alla parter har tillsammans kommit överens om att resultatet av förhandlingarna var tillfredställande.

Den senaste vintern med stora snömängder har gjort att det mesta av bidragen, kommunala och statliga är förbrukade, viket kan komma att innebära kostnader för de enskilda föreningarna för innevarande år. Detta fanns med i avtalen som undertecknades av alla inblandade.

Jag tog kontakt med gatuchefen för ca en månad sedan då jag insåg att tillgängliga kvarvarande medel kanske inte kommer att räcka för kommande vinter, det beror förstås på hur vintern blir. Bidragen och kostnaderna löper per kalenderår, vilket gör att det är kostnaderna fram till årsskiftet som kan komma att överstiga kvarvarande medel. Nästa år finns nya medel att tillgå. Så konkret vet vi inte hur stora eventuella kostnader kan komma att bli.

Utifrån diskussioner kring klimatfrågor där ökade nederbördsmängder kan bli en effekt har resonemang startat om hur Vännäs kommun kan komma behöva klimatanpassa vår budget. Det skulle i så fall kunna innebära att Vännäs kommun också ser över de bidrag som kommunen ger likaväl som vi i majoriteten kommer att lyfta frågan till regeringen på hur kommande statsbidrag bör utformas för att möta nytt klimat.

Sverige är fantastiskt!

Av , , Bli först att kommentera 7

Rösterna kring valet höjs i takt med att vi närmar oss valdagen. Jag träffar många medborgare och en del är osäkra på hur de ska lägga sin röst. Samtalet går då kring hur de upplever sin omgivning och hur de vet att allt som sägs är riktigt och inte enbart skrämselpropaganda. Jag är övertygad om att taktiken från Sverigedemokraterna går ut på att skrämma befolkningen så till den milda grad att de ger sin röst till de som vill montera ner den välfärd som byggts upp under decennier. Helt galet kan man tycka men samtidigt ser vi att deras följare verkar bli allt fler.

Till de som tvekar och inte riktigt bestämt sig måste jag ändå vädja till förnuftet och se till att vår ideologi lett oss fram till en av världens finaste demokratier där varje individ har möjlighet att lyckas i livet oberoende av pengar, släktskap och var man är född. Att vi socialdemokrater lyckats med konststycket att trots minoritet i riksdagen ändå uppfylla de flesta av våra vallöften 2014 är en bedrift. Att vi kan leda Sverige mot en ljusare framtid är bevisat och kommer fortsätta bevisas om vi nu får våra medborgares förtroende.

Vi i Sverige har det så fantastiskt bra på många sätt som vi allt för ofta glömmer inte minst i valtider när som tidigare sagts oppositionen målar upp kaosscenarier. Vi har det bra och det som än inte fungerar bra ska åtgärdas. Enklare än så kan det inte beskrivas.

Vinstutdelning!

Av , , Bli först att kommentera 5

Igår eftermiddag fick jag realisera mitt uppdrag som 1:a vinsten i lotteriet ”vinn ett kommunalråd”.

Det blev en jättetrevlig kväll med sällskap av 5 personer. Jag hade frågat vinnaren Birgit vad hon ville att jag skulle tillaga och hämtade sen råvarorna på Coop i Vännäs som lovat sponsra arrangemanget. Tack till Morgan för sponsringen det räckte till : löjromsförrätt med västerbottensost och räkor på bädd av smördeg, entrecote med rödvinssås och ugnsbakade primörer blandade med hackad rucola och citronsskalsrasp. Sen stod vinnaren för efterrätten som var en blandning av bärkakor och panacotta med åkerbärstopping. Jag hade lämnat vintips både alkoholfritt och med alkohol.

Själva middagen var trevlig och samtalet kretsade mellan aktuell politik och musik. sen övergick kvällen till njutning även för öronen då de inbjudna till hörde till Umebygdens spelmansgille. Såväl irländsk folkmusik som folkmusik från Dalarna, Västerbotten och egenkomponerat bjöds det på.

Vi hann också med att sjunga tillsammans och då blev det Taube och Bellman. Riktigt trevlig kväll som sagt.

Stort tack till alla medverkande och uppskattningen för min insats att laga maten och stort tack till Morgan och Coop för ingredienserna.

Tankar!

Av , , Bli först att kommentera 3

De sista dagarna på ledigheten är här. Vilken fantastisk sommar! Vilken oro som samtidigt infunnit sig. Det går inte att inte koppla samman värmerekordsommaren med klimatförändringarna. Vattnet är varmt i alla sjöar , vattendrag och hav. Fisken blir stressad precis som många av oss människor. Jag har aldrig upplevt ett så varmt hav, runt 24-25 C vid vår stuga, mycket bad har det blivit. Nu varnas för giftgröna alger i delar av Nordmalingsfjärden, smolk i bägaren. Tur att man gjorde det man tänkte sig direkt i början av ledigheten, det var väl varmt att sätta gipset i taket 4m upp i maskinhallen, men det gick och blev klart. Efter detta har det inte blivit så mycket byggprojekt, bara lite fix.

Har börjat läsa på Sverigedemokraternas partiprogram, behöver ha lite fakta inför kommande debatter i fullmäktige i Vännäs. De lär väl dessvärre komma in efter valet. Ingen rolig läsning direkt, man skulle vilja att fler tog sig tid att se vilket samhälle de vill uppnå. Mycket skrivs om nationalism och historia, historia tolkat av Sverigedemokrater. Många skrivningar om att vi nordbor trivs bäst med andra nordbor, genetiska anlag som gör att vissa människor inte har samma möjligheter som andra.

Funderar över Moderaternas politik, vad skiljer sig egentligen dagens moderater från klassisk borgerlig politik? Jag ser inte något annat än att de fortfarande gynnar de 10% av väljare med högst inkomst. Inlindat i andra ord vill de låta oss förstå att de värnar om oss andra, vilket klavertramp de väljare gör som låter sig förföras. Deras välfärd brukar uttryckas som ”välfärdens kärna”. Du ska inte tro att det är densamma välfärd vi socialdemokrater talar om, nej, det handlar om den mest grundläggande välfärden på en betydligt lägre nivå än vad vi socialdemokrater vill åstadkomma.

På måndag är jag på plats i kommunhuset och på barrikaderna i valrörelsen. Det ska bli spännande att möta er väljare i många sammanhang nu i valspurten.

Jag finns alltid nära att komma till tals med. Om jag inte kan svara ringer jag upp om du lämnar ett meddelande.

Avslutningsvis tänk på vilket samhälle du vill vakna upp till 10 september! Tänk!!!

Rösta på socialdemokraterna i kommun, landsting/region och riksdag!

 

Budget utan diskussion!

Av , , Bli först att kommentera 4

Budgeten tagen utan invändningar! Jo visst blev det debatt som alltid men inte kring vad budgeten innehöll utan mer om när vi skulle besluta om densamma. Vi i majoriteten har sedan länge pekat på de ekonomiska osäkerheter som finns och som kan komma att förändra förutsättningarna för vilka pengar vi har att tillgå de kommande åren. Samtidigt har nämnderna och verksamheterna ett behov att så tidigt som möjligt få besked om vilken ekonomisk ram de har att tillgå för att klara behoven. Vi i majoriteten menar att vi tog den nu utifrån nämndernas behov av att veta och sen kommer ju ett val där nya kommunfullmäktige i oktober ska fastslå budget och där finns ju möjlighet att justera ramarna utifrån att kommunens inkomster kan förändras.

Som väljare kan man säkert fundera över varför det inte blir större debatt kring budget och varför oppositionen inte framhåller alternativ på ett tydligare sätt. Jag tror att mycket handlar om ett bra politiskt klimat här i Vännäs där vi i majoriteten lyssnar på oppositionen och kommer det bra förslag därifrån så genomför vi dessa. Det gäller ju inte bara budgetarbete utan även att vi bifaller goda förslag från motioner, synpunkter m.m. Så vad skiljer oss då majoritet- opposition? En stark skiljelinje handlar om hur vi ska driva välfärden, vi står för offentlig – oppositionen för privat. Det kan man tänka enbart är en fråga på nationell nivå, men inte. Vi diskuterar ofta privat eller offentlig finansiering kring särskilt boende, hemtjänst och LSS. Vi i majoriteten har analyserat alternativen och det framgår tydligt från bl.a. SKL (Sveriges kommuner och Landsting) att det inte är en bra lösning för Vännäs framför allt eftersom vår kommun storlek gör det svårt att förhandla men en privat marknadsaktör. Vi blir helt enkelt fast med en aktör som kan sätta priserna. Vi kan inte lätt  ordna ett alternativ i en sådan situation. Så vi lyssnar och analyserar fast vi i grunden är övertygade om det riktiga i att välfärden ska drivas i offentlig regi. Välfärden ska inte skapa vinster som går till aktieutdelning. Vår regerings förslag röstades nyligen ner av alliansen och Sverigedemokraterna i Sveriges riksdag, så då vet ni vad som sker om det blir byte av regering efter valet och vad som kan hända i Vännäs.

 

Vår politik gör skillnad!

Av , , Bli först att kommentera 6

Vår politik gör skillnad! Vår politik utvecklar vårt Vännäs såväl i samhället som på landsbygden.

Vi ska finnas där våra medborgare finns, vi ska förstå och ta till oss kring det som inte fungerar, vi ska förändra så att alla som behöver kan ta del av omsorg och trygghet.

Jag tänkte berätta lite för er vad vi åstadkommer, vad vi genomfört och lite om vad som är på gång.

Vi har nyss tagit del av en medborgarundersökning som i allt väsentligt visar att vi medborgare är nöjda med livet i Vännäs. På några få punkter behöver vi jobba vidare, men som helhet ett bra betyg. Inte högsta möjliga men bra, över medel i jämförelse med andra kommuner.

Flera av våra verksamheter har det skrivits om i media, flera av våra verksamheter ifrågasätts av oppositionen. Ja vi vill också gärna fördela mer pengar till vård, skola och omsorg. Men det finns inga outnyttjade pengar så vi måste i så fall omfördela. Vi hjälps nu åt för att se, om och i så fall hur, vi behöver omfördela. Vi har sagt nej till stora nedskärningar nu under tiden utredningen pågår, kom ihåg det. Om verksamheterna under 2018 får ett underskott hanterar vi det i bokslutet under mars-april 2019. Det vet de flesta om. Hjälp till med att föra ut det budskapet.

Oppositionen kastar fram förslag utan att se till konsekvenserna, men så kan de ju göra för de har inte ansvaret för kommunen, det har vi!

Det är lätt att hamna i negativa attityder när det är kämpigt. Alla verksamheter i vår kommun har det tufft. Alla skulle behöva fler medarbetare, mer pengar till allt vad som skulle vilja kunna göra.

Men fastna inte i den negativa attityden, trots läget gör vi fantastiskt bra arbete varje dag i alla våra verksamheter, det visar undersökningar på. Vi levererar bra välfärd varje dag året om.

Jag tycker vi alla ska hjälpas åt med budskapet att Vännäs är bra. I Vännäs finns bra skola, vård och omsorg. Vi kämpar för att höja kvalité och resultat trots att pengarna inte räcker till allt vi vill göra. Sträck på era ryggar var stolta över vår kommun.

Var stolta över den välfärd vi levererar och svara de som undrar över vad so sker att vi jobbar vidare med det som än inte är riktigt bra.

Vad har vi då åstadkommit hitintills:

Vi bygger vidare och i år är det inflyttning på 16 lägenheter i Vännäsby på festplatsen.

Vi startar produktionen av 6 lägenheter på Vegagatan, ni vet huset som brann.

Vi startar förhoppningsvis produktionen av 18 lägenheter i kooperativ upplåtelseform på Älvdala.

Vi renoverar vårt bestånds äldsta hus på Kommendörsgatan.

Efter sommaren startar renoveringen av Rick Müllers låghus som tillsammans med höghuset blir vårt ”trygghetsboende” med allt vad det innebär. Efterlängtat är det!

Vårt nya särskilda boende ligger i planeringsskede och byggstart sker till nästa vår. Det är långa processer, jag vet. Men så är det ett viktigt hus, som ska hålla samma kvalité och inomhusmiljö, med alla de krav om energieffektivitet som Vegaskola hade. Ett stort bygge för Vännäs, stort behov och efterlängtat.

Vi förbättrar samarbetet med näringslivet i Vännäs och samverkar med att få Vännäs attraktivare och gärna att fler företag etablerar sig här. Vi försöker stärka den lokala handeln som gör vårt centrum levande. Vi träffar företrädare för landsbygdsföretagen regelbundet för att lyssna och hjälpas åt med att hitta förbättringsområden.

Biosfärsområde Vindelälven Juhtatdahkas kandidatur är avslutad och ansökan inskickad till Unesco. Nästa vår hoppas vi på att utses som det nordligaste biosfärsområdet i världen. Vad kan det innebära i form av arbetstillfällen och möjligheter för utveckling i området?

Vi har föreslagit ett nytt mål till kommunfullmäktige att anta nu i juni kring digitalisering. Hur kan vi öka de digitala tjänsterna mot medborgarna, förenkla och göra saker via nätet. Inte minst med att lättare få kontakt med kommunens medarbetare ex.

Vår strandpromenad från Marahällabron till Brånbron är ett fantastiskt uppskattat initiativ som utvecklas vidare genom att vi i Vännäsby nu kommer få flera föreningar som vill anlägga bryggor. Det har varit lite väl rörigt, nu är alla överens och alla som strövar efter strandpromenaden kan nyttja bryggorna i framtiden.

Småhusbebyggelsen verkar inte avmattas. I Vännäsby är i princip alla tomter tingade. Det ställer krav på att hitta nya områden att exploatera, vilket är på gång.

I Vännäs kommer det att ske byggnationer i området kring Vännäsborg. Både i form av radhus och i form av småhus.

Vårt bredband är bra och vi bygger vidare. 95% av medborgarna kommer att ha fiber om nått år eller två. Redan idag ligger vi runt 90%.

 Vi försöker påverka mobiltelefonoperatörerna att bygga ut med fler master, men det går trögt.

Post Nord har sämre distribution än tidigare vilket utsätter landsbygdsföretagarna i en tuff situation. Vi är med och försöker påverka.

Vår miljö ska förbättras inom många områden, vad gäller luftkvalité ställer vi allt högre krav på leverantörer av tjänstebilar. Vi har skaffat elladdstolpar och el cyklar på medborgarhuset samt ladd möjligheter vid pendlarparkeringarna i Vännäs och Vännäsby.

Vår region ska slås samman med landstinget, vi är med och hjälper till att det ska bli så bra som möjligt.

Ja mycket händer i Vännäs men tre saker vill jag att ni kommer ihåg.

Var stolta över vårt parti, vår kommun och den välfärd vi levererar.

Möt negativa attityder med att berätta att vi levererar bra välfärd och vill göra det ännu bättre.

Vi behövs alla i vårt samhällsbygge och i valrörelsen!

 

 

Vintervägsunderhåll i besparingstider!

Av , , Bli först att kommentera 3

Vännäs kommun har stark tillväxt, många människor väljer att flytta till vår kommun vilket är väldigt roligt och bra. Det innebär också att behoven av samhällets tjänster ökar likväl som att nya bostäder och verksamhetslokaler behövs.

Under en lång rad av år har debatten förts om att minska samhällets offentliga utgifter vilket också skett. Det har fått till följd att statens bidrag till kommunerna har minskat. Detta tillsammans med ökade behov och majoritetens vilja att upprätthålla en hög nivå på våra tjänster innebär tuffa ekonomiska utmaningar. Vår politiska ambition är högre än intäkterna vilket innebär att vi måste minska våra utgifter. Vi är nu inne i en denna process och jobbar hårt med att minska våra utgifter. Vad som ska dras ner och hur mycket är ett politiskt beslut och våra förtroendevalda jobbar med att hantera läget och göra prioriteringarna. Många åsikter framförs från medborgarna kring besparingar och det är inte konstigt för de flesta vill ha mer service från kommunen, inte mindre.

Den senaste tiden har kommunen samlat företrädare för enskilda vägar för att informera om det politiska beslutet att inte längre täcka underskotten i vintervägunderhållet. Många negativa åsikter har framförts kring detta beslut även om andra kan framföra förståelse för situationen. Jag har också blivit uppvaktad och lyssnat till den oro som många känner inför framför allt osäkerheten om att säkerställa plogning och sandning  på sin enskilda väg. På grund av osäkerheten medborgarna känner och önskemål om att träffa politiska ledningen kommer kommunen att bjuda in till ny träff för att om möjligt hitta en lösning. En lösning som innebär samma besparing men samtidigt att kommunen även fortsättningsvis bistår föreningarna administrativt, vilket skulle öka tryggheten för föreningarna. Min förhoppning är att mötet ska ske innan påsk.

Oppositionen i Vännäs går sin egen väg!?

Av , , Bli först att kommentera 6

Det måste väl vara slutsatsen efter hår skarp kritik i de bloggar som publicerats i dagarna och den kritik som framfördes i senaste kommunfullmäktige.

De oftast gemensamma besluten tagna i arbetsutskott, kommunstyrelse och kommunfullmäktige får nu majoriteten stå till svars för. De må så vara, det kan vi ta. Men att använda saker som sägs i förtroende, rent felaktiga påståenden, är sämre. De senaste bloggarna från oppositionen pratar om ekonomi i fritt fall, att majoriteten inte ser till äldres bästa m.m. Vi har en tuff situation , det är sant, men inte att vi inte agerar.

Mycket har gjorts och mycket kvarstår att göra för att få en långsiktigt hållbar ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet.

Jag blir ganska förvånad över att oppositionen kan säga nästa vad som helst från talarstolen i kommunfullmäktige, att uppmana personer som tänkt sig bygga småhus i Vännäs att istället vända sig till Umeå är så starkt att man baxnar. Kommunfullmäktiges ledamöter har dessvärre blivit så vana över uttalandena att man snart inte ens reagerar.

Att sen de hårda angreppen mot majoriteten generellt visar på dålig hållning och utan respekt mot ledamöter från majoriteten kan inte få fortsätta.

Oppositionen lär väl snart fatta beslut om att lägga egna förslag på budget framöver utan att medverka i gemensamma budgetberedningen och det skulle vara bra för att åskådliggöra för medborgarna den skattesänkningspolitik som hela tiden framförs. Det lär väl komma ett sånt beslut inom närtid från oppositionen, utifrån vad som sagts.

Slutligen måste vi konstatera att klimatet i Vännäs försämras och att valpropagandan inför nästa val startat.

Äntligen! Egen budget, inte högerns!

Av , , 2 kommentarer 6

 

Första steget mot att kunna driva socialdemokratisk politik är klar. Vi har en egen budget att arbeta utifrån. Fram tills nu har vi haft en borgerlig budget att utgå ifrån.

Nu kommer nästa utmaning, att utifrån det parlamentariska läget få igenom de förslag som inte ingick i decemberöverenskommelsen. Här måste vi förhandla med oppositionen i riksdagen för att komma vidare.

Nu är väl inte det alltför svårt ändå! Titta på exemplet Vännäs. Här råder samsyn om budget och de stora penseldragen är vi överens om både i majoritetens partier och oppositionen.

Bra ”debatt” många kända ansikten!

Av , , 2 kommentarer 5

Igår kväll möttes vi alla partier i Vännäs på Studiefrämjandets initiativ. Tack för det Studiefrämjandet!

Alla sätt är bra där medborgarna får möjlighet att ställa frågor, få saker förklarade osv.

Även om nu huvuddelen av besökarna igår var på partiernas fullmäktigelistor fanns det en del övriga besökare där. Det hade varit ändå roligare med fler frågor från dessa än från partirepresentanter. Att Lars Ågren ledamot av kommunstyrelsens budgetberedningen passade på att ställa frågor kan ses som okej utifrån att han mest höll till områden där han inte har insyn eller kunskap. Att sen vice ordförande i barn och utbildningsnämnden Sixten Jonsson gav sig in i att ställa frågor om sitt egna anvarsområde kändes lite konstigt milt sagt. Få förstod hans fråga men efter insats från moderatorn kunde vi i panelen svara att vi alla tänkte följa lagen. Vem vet han behövde kanske vägledning när det handlade om lagarna inom sitt område?

Avslutningsvis. Debatt? Eftersom man hade svårt att bemöta påhopp och direkta felaktigheter blev det ingen debatt. Men hjälpte det medborgare att få klarhet i skillnader mellan partiernas politik var det ändå en bra kväll!

p.s. Tack även hotellet, snyggt arrangemang! d.s.