Personalbristen inte bara en utmaning i äldreomsorgen

I dagens VK är det en riktigt intressant och välskriven artikel om personalbristen inom äldreomsorgen.

Och det som står i den stämmer i väldigt stor utsträckning, vi har enorma utmaningar med att rekrytera till äldreomsorgen i kommunerna, men det är egentligen inte det som är det verkliga problemet!

Det verkliga problemet är att det är brist på arbetskraft inom nästan alla branscher! (Några exempel)

Brist Barnmorskor!

Brist Lokförare!

Brist Lärare!

Brist Säkerhetspersonal!

Brist Kockar!

Brist Piloter!

Samtidigt som vi har väldigt många arbetslösa i Sverige, dessa siffror skall man inte ta som någon absolut sanning men vi har ungefär 450 000 arbetslösa i Sverige och av dessa så är omkring 200 000 långtidsarbetslösa. Och det är här det måste börjas med en lösning.

Det är orimligt att vi har så många utan jobb samtidigt som bransch efter bransch skriker efter folk! Här krävs det mer i form av nya sätt att nå dessa människor in i arbete.

När det handlar om äldreomsorgen som det skrivs om i artikeln så tror jag det är ett ytterst vanskligt läge om det stämmer det som står att outbildad personal anställs till arbeten som egentligen kräver en utbildning. Det är inte alls bra! Förutom att våra äldre förtjänar en god omvårdnad, så tror jag inte det går att få en snabbare flykt från en bransch än den man får om de som arbetar ser att kompetens inte efterfrågas.

Men även om vi lyckas få in fler arbetslösa på arbetsmarknaden och vi även fixar arbetsmiljön så fler vill och kan stanna kvar längre i arbetslivet så räcker inte det!

Vi måste också på allvar fundera på hur man skall kunna klara av ökade volymer utan att behöva fler anställda. Inte av besparingsskäl, utan för att det inte kommer finnas människor för att utföra jobben! Vi är för få!

Denna utveckling blir ju ännu värre i branscher som växer som exempelvis äldreomsorgen!

Och det är lite i den kontexten jag tycker man skall fundera då man hör att lösningen på alla problem är att skicka hem de människor som kommit hit till Sverige!!

Jag tror att alla behövs, det gäller bara att ge alla chansen att få vara behövd!   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.