Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Hål i mobilnätet

Nu vill regeringen stickprovsmäta hur mobiloperatörernas löfte om bra mobilnät stämmer med verkligheten. Post- och telestyrelsen får därför i uppdrag av regeringen att senast 28 juni 2013 rapportera tillbaka till it-ministern om hur verklighetens täckning egentligen ser ut.

Under en pressträff i veckan tog it-minister Anna-Karin Hatt Västerbottens län som ett exempel på hur befolkningen rapportera in att mobilnätet inte har en god täckning. Med en så kallad skämskarta som Sveriges Radio gjort över Västerbotten visar it-minstern hur mängder av inrapporteringar talar om ett mobilnät i länet som visar prov på många svagheter.

Bilden nedan visar på den karta som it-ministern presenterar över Västerbotten. Varje blå prick på kartan till vänster är en inrapporterad svaghet i mobiltäckningen i Västerbotten.

Som synes finns det över hela länet problem. Bara i Umeå pågår ett mindre uppror bland invånare i Tomtebo, en stadsdel med tusentals boenden. Många av dem skriver på Facebook och andra sociala medier om de stora problemen med täckning. Åker vi sedan in i landet och resten av länet finns fler som kan berätta om hur svårt det är att ringa på vissa platser.

För att komma till rätta med problemen sätter nu it-minister Anna-karin Hatt hårt åt mot mobiloperatörerna.  ”Hela landet ska ha tillgång till bra mobiltelefoni”, sade it-minister Anna-Karin Hatt vid en pressträff i veckan, och berättade att hon ger i uppdrag till Post- och telestyrelsen att stickprovsmäta över hela landet hur mobiltäckningen verkligen ser ut.

Under maj och juni ska ska stickprovsmätningar pågå som sedan kan ligga till grund för nya  åtgärder från it-ministern. För Västerbottens invånare och näringsliv är det mycket viktigt att mobilnätet fungerar. Därför blir det intressant att se vad som kommer fram av mätningarna.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.