Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Digital diplomati öppnar slutna rum

Den tidigare så slutna diplomatvärlden öppnar sig. Internet ger helt nya möjligheter också för icke-diplomater att driva diplomati. Det är grundförutsättningen för det internationella mötet Stockholm Initiative for Digital Diplomacy, den 16 – 17 januari.

Icke-diplomaters betydelse för relationer mellan länder och utrikesaffärer är en av huvudpunkterna under mötet. En av sessionerna går under rubriken ”Everyone is a diplomat” och tar upp vilka konsekvenser som kan uppstå när allt fler blir digitalt delaktiga och kliver fram med aspiration på att vara sin egen diplomat. Och vilka metoder behöver diplomater använda när de agerar på den gränsöverskridande öppna arena som internet erbjuder?

På plats under mötet finns Sveriges utrikesminister Carl Bildt, som på många sätt ligger i framkant när det handlar om att använda nätet som kanal för budskap. Hans Twitterkonto följs av över 250 000 följare som flera gånger om dagen via twitterinläggen får direkta inblickar i vad utrikesministern gör och inte minst vad han anser om händelser i världspolitiken.

Mycket av Carl Bildts arbete pågår självfallet utanför det offentliga och hans följare på Twitter kan bara räkna med att få tal av mindre stycken av hans arbete. Men genom att twittra till en kvarts miljon följare kan Carl Bildt påverka opinionen, väcka frågor och styra intresset åt de håll han menar är viktigt.

Ibland resulterar det i debatt och kontrovers som när han efter Ariel Sharons död twittrar: ”Ariel Sharon was a great leader of Israel. A brilliant military commander, but also a wise statesman seeing the necessity of peace.”

carlbildtSharon

Det är ett uttalande som väcker uppmärksamhet bland många av hansTwitterföljare och han får både stöd och kritik för sin hyllning av Sharon. Nasser H Al-Khalifa, tidigare Qatars diplomat i Washington, utbrister ”He was war criminal and a butcher!”, medan Caroline Lagerfelt, svensk skådespelare verksam i USA och dotter till tidigare svenske ambassadören i Österrike, twittrar ”Your statement makes me embarrassed to be #Swedish”.

Det är också ett twitterinlägg som kan väcka frågor om vad som är svenska regeringens officiella hållning och vad som är Carl Bildts personliga åsikt.

När diskussioner som dessa blir offentliga på internet påverkar det uppenbarligen diplomatkåren och just därför är det kommande mötet om digital diplomati angeläget.

Förutom att diskutera icke-diplomaters betydelse för utrikes relationer innehåller mötet också sessionen ”Creative diplomacy”, för att samtala om hur diplomater och ambassader kan mötas över internet och inte enbart i de slutna sammanträdesrummen. Mycket intressant utveckling.

För övrigt kan noteras att Carl Bildt också twittrar inlägg som är mindre uppseendeväckande, även om de är betydelsefulla. När han inför sina dryga 250 000 följare skriver att han vill besöka Umeå, Europas kulturhuvudstad under 2014, är det självfallet en fjäder i hatten för staden, att på detta sätt bli omskriven och framlyft.

carlbildtUmea02

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.