Egons blogg

Samhällsutveckling och näringsliv?

 

 
Företagare och entreprenör, vad är det? Entreprenör är ett begrepp för en företagsam person, ofta i betydelsen företagsgrundare. I vidare bemärkelse används termen, om en person är drivande och arbetar hårt för att nå framgång. Vanliga drag hos entreprenörer är nyfikenhet, kreativitet, en positiv syn på arbete, självständighet, envishet, hängivenhet, optimism och visionärt tänkande.
I många kommuner styrs näringslivsutvecklingen av en styrelse i någon form. Det kan vara direkt under kommunstyrelsen, eller i  ett bolag eller en stiftelse. Ordförandens roll i alla typer av kommunal näringslivskontor, är att leda styrelsen, vara sammankallande till möten och hon eller han har enligt praxis huvudansvaret för styrelsens arbete. Traditionellt sett är ordförande den som är ledare för styrelsen och styrelsens arbete. Det är viktigt att den person, som blir vald till ordförande, har ett stort engagemang i verksamheten och tid till att leda styrelsens arbete.
En vanlig uppgift som ordförande har, är att vara ansvarig för att representera näringslivet. Det kan vara i olika sammanhang, t.ex. i media, i samband med ett arrangemang eller i ett samarbete med andra organisationer. Ordförande blir ofta ansiktet utåt till allmänheten och samarbetspartners. Därför bör ordförande vara väl bevandrad med organisationens ändamål, arbetssätt och verksamhet. En av ordförandens viktiga egenskaper är mod att stå upp för både ris och ros. Han får inte försvinna, så fort det kärvar till sig.
Det parti som fått flest röster, tillsätter folk på dessa poster. I många fall kan de vara så, att de som sitter och styr inte har det minsta erfarenhet av företagande. Vilken följd kan de få för samhällsutvecklingen? Har de provat på att vara företagare någon gång, har de förmodligen inte varit framgångsrika i det, eftersom de inte fortsatte som företagare. En F-skattsedel gör dig inte automatiskt till bra företagare.
En annan viktig egenskap för en bra ordförande, är att de inser sin begränsning och tar tillvara den hjälp de erbjuds av erfarna och framgångsrika företagare. Att ändra dåliga beslut är stort och vittnar om att beslutsfattarna har både mod och intelligens. Sådana människor skapar sig respekt hos sina politiska motståndare.
Att låta prestige gå före sunt förnuft, är dårskap och hämmar utveckling.
 

En kommentar

  1. Mattias Wikström

    Många kloka ord Egon, all heder! Jag är nu ingen jätte erfaren företagare,
    har bara 12 år att luta mig mot, men jag kan kallt konstatera att partifärg inte har den ringaste betydelse för en företagares väl och ve! Många tomma ord och fagra löften!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.