Egons blogg

Svar till ”Åsele tar stora risker”.

1. Ett värsta fall scenario är ju inte svårt räkna på, det kan ju man själv räkna på, men det kommer info om ett scenario på KF och även om man skulle få något åt det hållet ger affären överskott! Och överskott i Åsele Kraft och Åsele Energiverk kan STÄRKA den kommunala budgeten genom utdelningar från dotterföretagen!
2. Lånetaket, dom räknar med att vi skulle tappa 60 pers per år….det innebär ca 7 mkr lägre möjligheter till lån. Notera dock att vi bara tappat 7 pers 2015 vilket påverkar låneunderlaget först 2017 och då med ca 0,7 mkr. Samtidigt kommer vi att i kommunkoncernen amortera ca 6 mkr per år före Åsele Kraft och inkl Åsele Kraft ca 8,5 mkr. Det innebär att vi utökar låneutrymmet med 8.5 mkr varje år. Efter de fem första åren har vi ökat låneutrymmet med 42,5 mkr. Det motsvarar mer än halva det låneutrymme, vi tar i anspråk, för ett köp av Åsele Kraft. Någon lånekris kommer inte att uppstå.
3. Fel om information? Säljarna ville ha en grannlaga hantering och det innebar ej offentliga förhandlingar inledningsvis. Dock info till politiken 6/5 före avsiktsförklaringen den 8/5 och sedan mer info till politiken den 18/5 och gemensamt beslut om Pressrelease den kvällen vilket gick ut 19/5 och var i VK 20/5 . Således informerades politiken före media! Både kommunchef och ekonomichef har också deltagit vid olika tillfällen.
4. Vi har varit tre personer som förhandlat med säljarna. Anders Westman, Egon Persson och Bo Nordström. Den sistnämnde har lång erfarenhet av liknande affärer. Kommuninvest, som är tänkt långivare, har granskat affären med egen experthjälp med erfarenhet av liknande affärer. Även kommunens revisor Anneth Nyqvist har granskat kalkylerna. Ingen har avrått till affären.
5. Peter L var med 10/8 vid andraförhandlingen och avsiktsförklaringen i Umeå….kommenterade inte en enda sak då! Helt tyst! Där deltog också kommunchefen.
6. Anders Westman har erbjudit sig förtydliga för alla som vill, Opinion har accepterat detta men S vill inte ha Anders information, varför?
7. Varför har ingen, ingen alls!, pratat med Roger Jansson på Åsele Kraft? Kan man verksamheten bättre än de som jobbar där?
8. Att genomföra denna affär innebär att vi behåller arbetstillfällen i Åsele och det visar på framtidstro för vår byggd. Skribenterna frågar bara efter ett ”I ett värsta fall scenario”, inte om strömpriserna skulle stiga och vinsten skulle bli ännu större. Den möjligheten finns också. Åsele Kraft har funnits i 101 år och alltid gett vinst.
Den som följer med eldebatten, vet att i dag finns det inget elöverskott och håller kylan i sig, kommer man tvingas höja elpriset. Detta på grund av att man måste börja produsera ström med oljedrivna anläggningar. Avvecklas kärnkraften 2020-2021, var hamnar elpriset då?
”Att veta det rätta och inte göra det, är brist på mod” av Konfucius.

En kommentar

  1. Dan lindberg

    Under julen, när jag var hemma. Så blev ja inntreserad av köpet av åsele kraft AB. Lyssnade ute samhället , fick en mängd med felaktig information. Pratade sedan med några politiker som tydligen inte tagit del av den information som dom har tillgång till. Fick sedermera läsa igenom den utredning som gjordes, vilket påvisar att det är ett bra köp som gynnar Åsele kommunens innevånare . Med vänlig hälsning. Dan Lindberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.