Johans nyheter

Mycket händer i Vännäs

Jag träffade en bekant igår. Hon funderade på vad som händer i Vännäs kring flyktingsituationen. Jag lovade skriva lite på bloggen för att uppdatera er alla.

Jag förstår att många funderar då media följer upp och rapporterar att många som kommit till Vännäs som flykting väljer att flytta därifrån. 

Efter vårens oroligheter med trakasserier och den uppmärksammade stenkastningen har det förekommit fortsatta trakasserier under sommaren. En av flyktingarna fick under sommaren också uppleva sten mot fönstret., detta är inte acceptabelt . Många av oss Vännäsbor har också tydligt visat vad vi tycker genom alla de manifestationer som genomförts. Vårt samhälle ska var välkomnande, precis som det står i vår vision.Media berättar inte heller om alla som lockats till Vännäs under sommaren, nya flyktingar anländer. Dels via vårt avtal med migrtionsverket , dels via prjektet " Vi flytt visst" och dels via hörsägen och anknytning. Uppmärksamheten av Vännäs har alltså även visat det positiva engagemang som många Vännäsbor visat och gjort att fler vill söka sig hit.

Nu till vad vi hitills har gjorts i kommunen för att bättre möta de som kommit hit.

I augusti samlades många för att uppdatera oss vad som hänt under sommaren och se vad som fortsättningsvis behöver göras. Vi tillsatte en grupp under ledning av sociala för att snabbt informera oss om nyanlända och deras behov. Detta är en övergångslösning då vi snart ska börja en undersökning om hur vi ska organisera infyttarservicen i framtiden, vi har sökt medel för att göra detta och kommer att jobba med frågan så snart vi rekryterat för uppdraget.

Genom projeket " Gemensamt framåt" arbetar Studiefrämjandet för att underlätta integration i vårt samhälle. Där finns undervisning till lärare som möter ungdomar från andra länder, information till elever på skolorna för att öka kunskapen om andra kulturer, projekt för att snabbare komma till sysselsättning och mötesplats för att träffa varandra. Kommunen har gått in med medfinansiering i projektet.

Vi har fattat beslut i kommunen att alla kommunens enheter ska utbilda två handledare för att ta emot praktikanter. Detta gäller inte bara denna grupp praktikanter utan alla de som behöver praktikplats, skolungdomar, psykiskt och fysiskt funktionshindrade, arbetslösa m.fl.

Kommunen har tillskapat en ny mötesplats för ungdomar " lobbyn" som riktar sig mot  de som går i gymnasiet. Jag såg att annonsen var ute igår om en fritidsledare för den verksamheten. Vi hoppas mycket på denna nya mötesplats för alla våra ungdomar.

Barn och utbildningsförvaltningen har tillsatt en tjänst som samordnare för grundskoleelever, för att se till att alla barn som kommer hit får börja skolan så snart som möjligt.

Vi har också en ny tjänst i Svenska 2 där barnen får extraundervisning i svenska för att snabbt integreras i språket 

Se finns förstås allt ideéllt engagemang från många som stödfamiljer, vuxna på stan och frivilliga resursgruppen.

Alla behövs för att vi tillsammans ska jobba för vårt samhälle " Det goda samhället"

Jag har säkert glömt en del av vad vi gör, men jag får återkomma med det senare.

Tack alla som bidrar tjänstemän och allmänheten.

 

 

Johan

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.