Johans nyheter

Socialdemokraterna i Vännäs visar vägen mot uthållighet.

Vilket mottagande och intresse!

Ni kanske kommer ihåg debatten om en köttfri dag i veckan? Ni kanske minns diskussionen om andelen ekologisk mat i våra kommunala upphandlingar?

Ni kanske känner till min privata bakgrund som delägare i en jordbruksfastighet och erfarenhet av egen djurhållning under mer är 15 år.

Då kan man kanske också inse att intresset för landsbygsfrågor finns hos mig personligen och varför nu jag bjudit in lokala livsmedelsproducemter till samtal. Samtal som jag hoppas ska leda till ökad upphandling av lokalt producerade livsmedel. Det är en lång väg att vandra då vi befinner oss i avtal som löper ut först 2016, men vi måste starta nu för att ligga i fas med nya möjligheter när nya avtal ska tecknas. Då är det förstås väldigt glädjande att jag möts av optimism och nyfikenhet när vi träffar näringarnas företrädare.Vi har hunnit träffas ett par gånger och tredje träffen är inplanerad. Senaste mötet innehöll utbildningdel där vår kommunala upphandlingsexpert fick redoöra för hur lagstiftning och regelverket fungerar. Det är inte helt enkelt som ni säkert redan vet och nyheter är på gång. Stellan Strand tyckte jag uttryckte frustrationen över regelverket på ett tydligt sätt ” vi äter till största delen livsmedel som är producerade på ett sätt som det är förbjudet att producera på enligt svensk lag”. Det blir ju naturligtvis helt orimligt ur konkurrensperspektiv. Majoriteten i Vännäs vill nu försöka att samverka med lokala producenter för att bryta detta. Möjliggöra för landsbygdsföretagare att få avsättning för sina produkter samtidigt som våra kök i kommunens regi kan servera mat tillagad efter de producentkrav/djurhållningskrav vi gemensamt har beslutat i svensk lagstiftning.

För mig personligen ligger dessa frågor nära, tillsammans med ambitioner om uthållighet på alla områden är dessa frågor centrala. Jag och vi i majoriteten i Vännäs vill se hela kommunens potential för långsiktig uthållighet. Där är landsbygdsföretagande väldigt viktiga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>