Johans nyheter

Möte med landsbygdsnäringarna gör intryck!

Idag har vi suttit med styrelserepresentanter för Klara Gas. Vi i kommunledningen hade fått uppdraget av Umeåregionrådet att träffa gruppen för att diskutera nästa steg i etableringen av biogasanläggning i Vännäs.

Förutom den diskussionen, där vi kom till klarhet hur Klara Gas styrelsen ser på fortsättningen resonerades mycket om villkoren och förutsättningarna för landsbygden och dess näringsliv.

Bilden är tuff, inte helt enkel att förmedla, men att näringen har svårt att få det gå ihop och nedläggning av lantbruksföretag fortsätter det vet alla som följer nyheterna.  Det är en verklighet vi ser och har svårt att hantera på kommunnivå. Mycket av regelverk ligger på Eu-nivå och sen har vi våra nationella regelverk dessutom. Lönsamheten i lantbruksföretagen är låg, enskilda jordbrukare söker diversifiering i den mån det finns tid för det också. Jag har tidigare skrivit om  kommunens initiativ till möten med livsmedelproducenter och strävan efter mer lokala upphandlingar. Även om näringarna inte kan leverera allt så är vår strävan att öka upphandlingen och möjliggöra för näringen att utvecklas.

Jag hörde igår på lokalradion att de hade tema landsbygd och landsbygdsföretagande.Radioinslaget pratade om att antalet jordbruksföretag har en halveringstid på 10 år! Jag tror det är av största vikt med att öka kunskapen om näringens förutsättningar så att vi kan göra något innan all livsmedelproduktion är borta. Vårt samhälle är beroende av livsmedel såklart. Vi vill se öppna landskap och betande djur, då måste alla medborgare och kommunen stödja lokal produktion.

Vi politiker kan ibland få kommentarer om kortsiktigt tänkande, jag tycker vi på olika sätt visar något helt annat. Visa också ert intresse som medborgare för lokala livsmedelsproducenter genom att köpa de produkter som faktiskt redan finns i handeln. Det visar ert långsiktiga tänkande, stödjer lokala producenter och visar på ett intresse för långsiktig hållbarhet!

2 kommentarer

 1. Olle

  Jo det ha börjat snackas om jordbruket senaste året, funderar på om detta inte bara är röstfiske.
  Vi har snart tappat en generation bönder ,detta är ett yrke man föds med och utvecklar under generationer.
  Det börjar bli dags att brukandet ökar och även lönsamheten i denna näring.
  En annan viktig synpunkt är självförsörjningen ,om nåt skulle hända vid våra gränser kommer detta att synas inom nån vecka i butikernas hyllor.
  Nån månad och det börjar bli brist på det vi behöver , öka från den nivå vi är idag till 85% självförsörjning tar år att fixa.
  Många tror att det bara är att fylla upp djurhallarna och börja odla upp de arealer som är nerlagda idag.
  Riktigt så enkelt är det inte, det är bara att lyssna på Borg i hans totalt kunskapslösa uttalade om jordbruken.
  Var tog sen Centern vägen, blev helt plötsligt ett stadsparti.
  Vem vann ett företagarbris i Norrbotten ,jo ett företag som importerar Halalslaktat kött ??
  Men det är trots konsumenterna som styr vad de vill ha i butikerna, billig mat från länder med icke acceptabel djurhållning.

 2. johan Söderling (inläggsförfattare)

  Från min sida handlar det inte om röstfiske utan att gemensamt med lokala producenter försöka med ett trendbrott när det i första hand handlar om lokala upphandlingar. Jag tror det är hög tid att förändra förutsättningarna för det som i sin tur kan ge lokala jordbruksföretag en bättre situation och lönsamhet. I förlängningen hoppas jag på att färre jordbruksföretag lägger ner och istället nya kan starta.
  Att vår finansminister inte tror på livsmedelsproduktion i Sverige är oursäktligt.
  Jag tycker vi startar med initiativet i Vännäs och hoppas att hela Umeåregionen hänger med i ökad lokal upphandling.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>