Kämpa Dalen!

Från botten till toppen

Dalen deltar i Bohemia Trophy 2017

Av , , Bli först att kommentera 0

Här kommer ett ganska kort inlägg om något jag uppmärksammade häromdagen: Dalen åker till Tjeckien för att delta i Bohemia Trophy 2017 den 28 juni till och med den 2 juli!

För de av oss som dessvärre inte har möjlighet att närvara på plats, vilket torde vara de flesta, har det utlovats rapportering via appen sportswik – bara in och följa Dalen där så kan vi se hur det går för vårt kära Umeålag!

Cupens hemsida är https://www.bohemiatrophy.cz/en/ och där framgår även vilka lag som deltar. Och visst finner vi ett antal bekantingar utöver Dalen där? Några spontana kortfattade reflektioner bjuder jag på nedan:

 

AIK 2.0(2.1? sak samma, nya unga AIK!)

Från svenska superligan deltar utöver Dalen även AIK vilka lär bidra med en hel del fart och fläkt om de fortsätter på den inslagna vägen från den senaste säsongen i Sverige. Joakim Olsson har visserligen lämnat för spel i Sirus, men det har varit en hel del hype kring en viss spelare som anslutit till AIK och som möjligen kan väga upp det stora tappet det innebär att förlora Olsson.

Hampus Pettersson, #HP36, som vad jag förstår varit känd i allsvenskan norra för att bjuda på schyssta ”lasermackor” (passar som leder till mål, för oss som inte pratar flytande innebandy) till den noterbara målskytten Andreas Stefansson. Det är en obekant spelare för mig, Pettersson, annat än ryktesvägen, men visst känns det lite spännande att se vad de kan åstadkomma tillsammans?

Om AIK ställer upp med de båda under cupen blir det sålunda mycket intressant att se hur många poäng Stefansson och Pettersson lyckas skrapa ihop tillsammans.

 

De tjeckiska lagen

Dessvärre har jag mig veterligen aldrig sett Sokol Pardubice och har därför inga reflektioner kring laget, men både Technology florbal MB respektive ACEMA Sparta Praha har tidigare deltagit i Scandic cup och bör kunna bjuda på en hel del underhållande innebandy. Det har visserligen varit uppenbart att de tjeckiska lagen haft en bit kvar för att kunna mäta sig till fullo med SSL-nivån när jag sett dem, men det har funnits individuella spelare där som visat stor skicklighet och deras lagsammanhållning respektive kämpaglöd har varit rent utsagt inspirerande.

Technology florbal MB kommer till Scandic cup även i år och jag vill minnas att de kan vara rejält jobbiga för motståndarna. Om jag inte missminner är det även så att den forne Dalenspelaren Milan Tomašík numera spelar där sedan han efter den avslutade säsongen valde att lämna Linköping och flytta tillbaka till Tjeckien. Mycket intressant och de bör vara ett lag att räkna med i Bohemia trophy!

 

Tigers Langnau

…vet jag väldigt lite om. Om jag inte missminner är det dock ett slutspelslag i NLA, alltså den schweiziska ligan, men, och detta är ett enormt men, de har bröderna Samuelsson – Johan och Anton. Behöver jag säga mer? Underhållning lovas!

 

Spelschemat:

Spelschemat finns publicerat på följande sida: https://www.bohemiatrophy.cz/en/games.html men för den som håller extra koll på Dalen spelar Umeålaget matcher följande dagar och tider:

28/6 kl. 19.15 spelar Dalen match mot Technology florbal MB

30/6 kl. 19.15 spelar Dalen match mot Tigers Langnau

Därefter spelas slutspelet den 1-2 juli.

Bli först att kommentera

Dalen-silly: Profilen som slutar och silly-bomben i norr

Av , , Bli först att kommentera 0

Det är med blandade känslor jag skriver dagens inlägg. Jag har två nyheter, en dyster nyhet och en väldigt glädjande nyhet. Jag börjar förstås med den dystra för att kunna avsluta med något positivt!

 

Profilen slutar i Dalen

Johan Eriksson (bildkälla: http://www.ibkdalen.se/)

Precis som jag flaggat lite för blev det dessvärre också så att Johan Eriksson valde att lägga ned elitsatsningen och han slutar därmed i Dalen. Mot bakgrund av den säsong Johan hade var det kanske inte ett helt oväntat beslut, men tråkigt är det förstås oavsett.

Eriksson har nog framför allt varit känd i innebandySverige för att vara en måltjuv och en retsticka, många gånger har publiken fått se Johan skapa känslor på planen hos motståndare och har fått med sig både en och två utvisningar på köpet med ett stort leende.

Det är en profil i Dalen som slutar, en spelare med stort spelsinne och underhållande spelstil. Det skojas ibland på läktaren om att Johan inte är den snabbaste spelaren på planen, men han har mer än väl kunnat gottgöra detta med nämnda spelsinne och har varit en jobbig forecheckare, stått för fina passningar i viktiga kontringslägen och inte minst ett flertal kyliga avslut som resulterat i mål.

Jag hoppades på en revansch för Eriksson, men får i stället nöja mig med lite sköna återblickar när jag skriver detta inlägg. Tack för tiden i Dalen Johan!

 

Silly-bomben från Wibax Patriots

Mja, det här med att kalla värvningar för bomber som smäller olika högt är nog ett vokabulär jag inte bemästrar. Alla kanske inte känner till John Stiglund, den oerhört skicklige målvakten som huserat i Wibax Patriots i Piteå, men jag blev dock väldigt glad när nyheten spred sig att han skrivit på för Dalen.

Jag själv har imponerats stort över John Stiglund i målburen när jag sett Wibax Patriots spela, inte minst i samband med kvalserien mot Team Thorengruppen där kampen gällde det åtråvärda SSL-kontraktet. Där var John en mycket viktig anledning till att kvalserien var så jämn och han stod för många fina räddningar. Jag har även haft möjligheten att kika på Stiglund i samband med försäsongscupen Scandic Cup.

Jag har även hört från säker källa vågar jag påstå (Albin Skur, innebandyprofil som dock inte älskar Dalen (ännu), poddlegend och sedermera anknuten till Endre IF) att Stiglund även var ett monster i kvalserien mot Djurgården den senaste säsongen.

Om ni fortfarande inte är övertygade kan ni även gå in och läsa Stefan Flöjts sköna målvaktsblogg som finns på innebandymagazinets bloggportal. Han har vid mer än ett tillfälle skrivit om just Stiglund och har även intervjuat honom en del, jag bifogar en länk: http://blogg.innebandymagazinet.se/innebandymalvakt/?s=stiglund

Tanken är förstås att stärka upp bakom Måns Parsjö-Tegnér och det känns onekligen tryggt med två så pass skickliga väktare av målburen i Dalen. Lite Falunvibbar någon?! :)

Bli först att kommentera

Hon besegrade leukemin, silly i skymundan och Scandic Cup-godbitar

Av , , Bli först att kommentera 0

Medan de flesta här i Umeå förmodligen insupit underhållande brännboll (eller varit för bakfulla) stod jag själv inför valet om jag skulle bege mig till IKSU för att öva lite dragskott, eller stanna hemma och dricka kaffe, samt glupa i mig ett glasswienerbröd. Jag valde det senare, veckan har varit tuff… :)

Dragskotten kan vänta till i morgon. Jag vågar nog drista mig till att hävda att de gått från helt obefintliga till det snäppet vassare ”i det närmaste obefintliga” – bara för att ge er en uppfattning över de enorma framsteg jag gör haha.. Nåväl, nog om detta!

 

Besegrade leukemi och spelar nu innebandy på högsta nivån

Jag läste under morgonen en både rörande och imponerande artikel i Västerbottens-Kuriren om Linn Mikaelsson som spelar till vardags i svenska superligan med IBK Dalen.

Jag ska inte återge innehållet, gå in och läs artikeln, men Linn berättar om hur hon som barn fick cancer (leukemi), om familjens kamp och hur hon sedermera övervann cancern, kämpade sig tillbaka och även hela vägen upp till att spela innebandy på högsta nivå.

Starkt av Linn att dela med sig och berätta om det hon varit med om och väldigt inspirerande!

Artikeln är skriven av Mikael Bergstedt och går att läsa för den som har VK på http://www.vk.se/plus/2020676/mikaelsson-besegrade-cancern-berattar-om-den-svara-tiden (den är plus-låst).

 

Silly-reflektioner

Det är svårt att undgå vilka föreningar som utmärkt sig något extra under silly season – silly-bomberna har florerat huvudsakligen kring Storvreta och Mullsjö, men även fler lag har utmärkt sig.

Ni kan gå in på innebandymagazinet eller ibnytt för att få en relativt uppdaterad sammanställning, men namn som Rikard Eriksson, Tobias Gustafsson, Omar Aldeeb och Valdemar Ahlroth gör förstås stora och spännande avtryck bland alla silly-nyheter. Jag kan fortsätta droppa namn här, men jag tror att ni förstår min poäng.

Min tanke är dock inte här att skriva ett hyllningsinlägg förärat Kim Knudsen i Storvreta, eller Jesper Axell i Mullsjö, jag tänkte i stället skriva någon rad om en annan silly-nyhet jag finner intressant och som jag tror kanske riskerar slinka undan lite i bakgrunden på grund av alla silly-bomber.

Kim Lundström, tidigare i Dalen och sedermera Pixbo, har skrivit på för Höllviken.

Min uppfattning om Lundström som spelare är visserligen grundad på tiden jag såg honom spela i Dalen, men i mina ögon är Kim något av en grovjobbare, har bra fart i fötterna och arbetar hårt i defensiven. Kan spela både back och forward. I Dalen upplevde jag att Kim ofta vikarierade där han behövdes, det vill säga, behövdes en back så spelade han back. Saknades en forward så.. ja, ni fattar.

Jag har ärligt talat inte haft jättebra koll på hur det gått för Kim i Pixbo, men jag känner att det ska bli intressant att se om han får och kan axla den större roll i Höllviken som han hoppas på. En fin och bra värvning av Höllviken, Kim vore ett bra tillskott i de flesta lag!

 

Vilka matcher ser ni fram emot i Scandic Cup?

Jag kanske tjatar lite om Scandic Cup, men det beror på att jag är helt galet taggad! Jag tar inte upp alla sköna tänkbara scenarion vi kan komma att få se under den kommande cupen, men jag har några jag tänkte ta upp här som lockar lite extra i mina ögon – vilka matcher eller specifika lag ser ni mest fram emot att få se? Eller är det någon enskild spelare ni ser fram emot att få se spela?

 

Damernas elitklass

I damernas elitklass är jag framför allt nyfiken på att få se IBK Dalen – några tongivande spelare har lämnat respektive slutat, samtidigt har viktiga spelare förlängt och Urban Karlsson och Dalen har inte varit inaktiva under silly season. Det har presenterats intressanta nyförvärv och jag är riktigt spänd på att få en försmak av vad Dalen 2017/18 kommer kunna bjuda på!

Annars är det förstås nervkittlande redan tanken på att få se SC Classic göra upp med IKSU om vilka som är det bättre laget. Det svenska mästarlaget mot det finska mästarlaget – wow?!

 

Herrarnas elitklass

Huvudattraktionen för mig är föga förvånande IBK Dalen, men jag ser även mycket fram emot att få se finska mästarlaget SC Classic, likväl som Wibax Patriots. Jag har sedan en tid tillbaka haft viss förkärlek för Piteå-laget: när de kvalade mot Team Thorengruppen om att få spela i svenska superligan blev jag lite frälst och jag hoppas i framtiden på att kunna göra några sköna resor till Piteå för att se Wibax Patriots när de spelar i svenska superligan.

En match mellan Wibax Patriots och Team Thorengruppen kittlar förstås ordentligt, två bra lag med i alla fall ett visst förflutet som förhoppningsvis taggar igång lite känslor.

Att Zug United kommer och gästar Umeå är även det en trevlig överraskning, vem säger nej till innebandygodis i form av Billy Nilsson?

 

Allvenskan(?)

Jag vet inte om jag förstått klasserna rätt, därav frågetecknet, men jag har även under säsongen som varit tänkt att jag gärna vill se Gamla Stan IBK från Skellefteå spela. För er som kanske missade det bjöd de i Dalens kvartsfinalserie mot Storvreta på den i särklass bästa hejarklacken när Valparna gästade Umeå för att stötta samarbetsklubben Dalen.

Med alla de duktiga spelare som kommit till Dalen från Gamla Stan ska det dessutom bli riktigt kul att få chansen att se Gamla Stan in action. Så scenariot jag hoppas på är förstås en avgörande match mellan Gamla Stan IBK och Skellefteå IBK.

Ett annat scenario som lovar att bli intressant är förstås IBF Dalen mot Örnsköldsvik IBK. Lagen möttes i kvalet om spel i norra allsvenskan, där IBF Dalen slutligen stod som segrare. Min förhoppning är att kunna se lite mer IBF Dalen under säsongen som kommer, bara det hinns med, och det skulle kännas som ett trevligt startskott att få se lite skön rivalitet mellan de båda lagen under försäsongen.

Bli först att kommentera

Lär känna Dalen: #13 Henrik Sjöström

Av , , Bli först att kommentera 0

Henrik Sjöström (bildkälla: http://www.ibkdalen.se)

Kort bakgrund

Före Henrik Sjöström värvades till Dalen från Umeå city spelade han med RIG Umeå IBF, men har även förflutet i Röbäcks IF och Gimonäs Umeå IF.

Jag hade ingen närmare kännedom om Henrik när han anslöt till Dalen, men han slog mig tidigt som en trygg spelare på planen. Det finns vissa likheter här mellan till exempel Anton Åkerlund och Henrik Sjöström i just detta, spelare som trots ung ålder visade lugn med bollen på planen redan från början när de tog plats i världens bästa liga.

Det är imponerande i mina ögon, det är inte svårt att föreställa sig hur nervositeten och viljan att göra bra ifrån sig på planen redan från första bytet kan få många oerfarna spelare att göra misstag. Inte sällan tenderar även motståndare att försöka utnyttja just detta genom att pressa högt på nervösa backar.

Misstag får man räkna med, tänker jag, men Sjöström har gjort få misstag i Dalen och har successivt kämpat till sig allt mer speltid och vuxit som spelare.

De flesta känner nog igen Henrik som något av en boxplayspecialist, en skottäckare som tveklöst offrar sig för att hjälpa Måns Parsjö-Tegnér skydda det egna målet. Jag tror dock att fler på sikt kommer få upp ögonen för att Henrik Sjöström gör mer på planen än täcker skott!

Jag fick möjligheten att ställa några frågor till ”Henke” Sjöström och jag hoppas att ni uppskattar dem minst lika mycket som jag, riktigt god läsning!

 

Om du börjar med en återblick till säsongen som nyligen tog slut, hur skulle du summera säsongen? Vad har du varit nöjd med? Finns det något du varit mindre nöjd med?

Det var en säsong som innehöll lite allt möjligt. Vi kunde under vissa perioder spela riktigt bra innebandy, men hade tyvärr svårt att hålla en hög lägstanivå över en längre tid vilket sedan speglade sig i slutspelet.

Vi hade behövt komma upp i en högre nivå en bra stund innan slutspelet för att vara mer slagkraftiga där. Personligen blev det en lite ryckig säsong med skadan, men är relativt nöjd med hur jag tog mig tillbaka när jag väl var på banan.

Hur går det med försäsongsträningen? Ni varvar bland annat med brottning, hur är det jämfört med andra träningsformer?

Det går ruskigt bra! Det känns rent generellt som att grabbarna i laget är lite mer taggade efter denna säsong och pushar lite hårdare på passen än förra året. Jag tror att många känner en riktig revanschlust då vi inte alls kom upp i den nivå vi hade önskat under förra säsongen.

Brottning är nog den absolut bästa träningsformen jag har provat på, man är helt utpumpad efter ett brottningspass. Vi har bra instruktörer som inte verkar ha några som helst gränser, vilket är riktigt bra!

Det ryktas om att vår instruktör Samuel är immun mot armhävning, detta är något vi självklart måste utforska mer i!

Lukas Harnesk nämnde dig som en fantastisk skottäckare, men tillade med en smiley att han tror att han är lite bättre när det går fort. Jag känner att det är lite upp till bevis – vem blir Dalens bästa skottäckare nästa säsong?

Haha, ja han är rolig han! Jag tror att Mattias Wallgren kommer vinna den ligan för andra året i rad! På något vis verkar han få en massa streck i statistiken, dock ingen som vet hur?! Men jag ska absolut försöka ge båda två en riktigt fin match i denna ärorika tävling, som det ändå är.

Vem i laget är den svåraste spelaren att möta för dig som back? Varför?

Här måste jag nämna Marcus Berglund. Killen besitter ett par ruskigt lediga handleder och har skickat upp mig till korvkiosken både en och två gånger. Dribblingar spetsat med en otrolig speed utnämner jag honom till den svåraste spelaren att möta.

Jag upplever att du har många fina kvaliteter i ditt defensiva spel, samtidigt fick vi se glimtar av en något mer offensiv spelstil från din sida i slutet av säsongen. Har du något område du särskilt hoppas kunna utveckla inför/under kommande säsong?

Självklart vill jag fortsätta utveckla mitt defensiva spel ännu mer, försöka hitta balansen mellan att spela aggressivt och inte gå bort sig. Jag försökte ta lite mer offensiva initiativ i slutet på säsongen och det var något som fungerade bra, så även det vill jag utveckla till något ännu bättre.

Jag har även hyllat dig i bloggen just för att du visar sådan glädje när det går bra för laget och peppar dina lagkamrater även när du inte får spela. Anton (Åkerlund) valde ut dig till sin sidekick av just den anledningen. Den lagmentaliteten upplever jag även har varit en av Dalens stora styrkor många gånger, därför vill jag veta: vem i laget är enligt dig bäst på att peppa och elda på er när det behövs som allra mest?

Kul att du nämner det! Det är något vi har pratat om väldigt mycket, hur viktigt det är att hjälpa till att höja våra medspelare genom att peppa och skrika på varandra.

Det kan vara väldigt svårt att höra vem det är som skriker högst i och med att det är väldigt många som gör det. Men jag tycker att Mattias Ljunggren är väldigt bra på att höja andra spelare i sin omgivning, vilket är en fin egenskap!

Hur går tankarna inför nästa säsong? Vilken är målsättningen ni pratar om inom laget?

Tankarna just nu är att man har en enorm revanschlust efter förra årets uttåg i slutspelet. I och med resultaten de senaste åren tycker jag inte att det finns några tveksamheter om vad som är våran målsättning.

Alla i laget och föreningen är här för att vinna, och då blir det ganska lätt att sätta ett slutgiltigt mål också. Jag har sedan jag skrev på för Dalen velat vinna ett SM-guld, och det har jag inte gjort än. Så det blir självklart målsättningen.

Om du fick skicka en av spelarna eller ledarna i laget till en Idol-audition, vem skulle du välja och varför?

Jag skulle offra otroligt mycket för att få höra Ketil Kronberg sjunga en norsk låt i Idol. Motiveringen är väl för att det utan alla tvivel skulle vara ett minne för livet som man alltid hade skrattat åt när man tänkt tillbaka på det!

Bli först att kommentera

Dalen-silly: Nyförvärvet berättar ”blir lite som en nytändning”

Av , , Bli först att kommentera 0

Här kommer ett relativt kort inlägg med en silly-uppdatering, samt ett stort tack riktat till er läsare.

Silly season håller på för fullt, det florerar i skrivande stund en del spännande rykten bland annat om Örebro, men det händer även en del saker här i Umeå. Förutom att det uppmärksammats på olika håll att Dalen provar på träning med bland annat brottning under försäsongen har det även presenterats ett nyförvärv. Om någon trodde att Dalens silly season var över trodde de fel, håll till godo!

 

Dalen stärker upp med ytterligare nyförvärv

Nyligen gick Dalen ut med att ännu ett nyförvärv gjorts och denna gång handlar det om Sara Berglund som lämnar guldlaget IKSU för spel med IBK Dalen.

Sara har skrivit på för spel med Dalen i två år och berättar att hon ser Dalen som ett lag med många duktiga spelare och att det ska bli grymt kul att spela med laget. Att byta från IKSU till Dalen känns lite som en nytändning menar hon.

Berglund beskriver sig själv som en snabb och stark spelare som gillar närkamper och ger 100 procent. Hon har erfarenhet som både back och forward, men trivs bäst som forward om hon får välja.

Urban Karlsson beskriver Sara som en målinriktad spelare som vill tävla, oavsett om det gäller träning eller match. Hon kommer passa bra in i laget menar Urban som tillägger att de är glada över att Sara valt att spela med Dalen (källa: http://www.ibkdalen.se/?n=1339).

 

Stort tack till alla er läsare

Jag ska hålla det kort eftersom det inte är relaterat till silly season, men jag vill rikta ett jättestort tack till alla er läsare och även till alla ni som röstat på Kämpa Dalen i innebandymagazinets blogg awards 2017. Det kom som en enorm överraskning för mig när jag blev kontaktad av innebandymagazinet om detta och tanken hade ärligt talat aldrig slagit mig att någon skulle lägga sin röst på min blogg.

Jag är väldigt rörd och jag hoppas att ni även fortsättningsvis följer och läser det jag skriver och att ni även fortsätter ta del av och sprider positivt om Dalen för att bidra till att alla duktiga och hårt slitande kvinnor och män, pojkar och flickor i Dalen uppmärksammas och får det erkännande de förtjänar. Jag vet att denna blogg inte kommer i närheten av att uppnå just detta, men det är ett försök att bidra och genom att läsa bidrar även ni.

Så, stort tack ska ni ha! Och jag vill även passa på att tillägga att säsongen fortsätter för Kämpa Dalen, nya sköna inlägg är på gång så glöm inte att kika in emellanåt.

En länk till artikeln finner ni här: http://innebandymagazinet.se/ibm/artikel.asp?aid=67310

Bli först att kommentera

Silly-Dalen: Återvändaren och nya roller

Av , , Bli först att kommentera 0

Nej, jag har inte tagit semester från bloggandet och jag kan lova er att mitt intresse för innebandy i allmänhet och Dalen i synnerhet inte har svalnat – jag har dock varit upptagen med jobb och annat som ätit upp större delen av min tid och mina tankar.

Här kommer därför ett kortare (long overdue) inlägg – men, jag lovar, jag har även några trevliga inlägg på gång framöver!

Vi pratade förresten på jobbet för ett tag sedan om att försöka dra ihop ett korpenlag om vi har tillräckligt många intresserade. Ingenting är visserligen klart ännu, men nu är det bara att nöta på tänker jag! Så på sistone har jag passat på att öva lite på mina slagskott och bedrövligt obefintliga dragskott (hur tusan går det till att skjuta dragskott egentligen?!) och slogs igen av hur roligt det är med innebandy. Om jag bara funnit kärleken till innebandy för 15 år sedan (kanske jag hade platsat i korpen).. :)

Nåväl, det har inte gått mig förbi att herrlaget har värvat en återvändare – även om det tagit mig alldeles för lång tid att skriva om det!

 

Återvändaren

Dalen meddelade för en tid sedan att forwarden Johan Larsson återvänder till Dalen efter två säsonger i Team Thorengruppen.

Larsson berättar att det var ett svårt beslut att lämna Thorengruppen där han trivts bra, men känner att beslutet att spela med Dalen är det bästa för hans egna utveckling. Dalen är ett intressant lag, menar Johan, med en skön blandning unga och gamla spelare där alla vill utvecklas och bli ännu bättre.

Målsättningen för Larsson är enligt han själv att börja med att ta en ordinarie plats för att sedan bygga vidare på det och få en så stor roll som möjligt i laget. Under tiden han spelat i Thorengruppen upplever Johan att han inte gjort några större skillnader i hans spelstil, men att han utvecklat många delar i hans spel sedan hans föregående tid i Dalen.

Urban Karlsson tycker att Johan Larsson gjort det väldigt bra i Thorengruppen och att det är väldigt kul att Johan valt att komma tillbaka till Dalen. Karlsson tror att Larsson har alla möjligheter att fortsätta utvecklas mycket hos Dalen och kommer kunna etablera sig som en bra spelare i högsta ligan (källa: http://www.ibkdalen.se/?n=1336)

Själv minns jag kanske främst mina intryck av Johan Larsson när han från början klev in i Dalen där han spelade tillsammans med hans storebror Christian. Han visade då prov på fina egenskaper på planen och känslan var att han skulle utvecklas till en intressant spelare över några säsonger.

Precis som det ska bli mycket intressant att se hur Albin Andersson passar in i Team Thorengruppen ska det bli väldigt intressant att se vad Johan Larsson kan bidra med när han nu är åter i Dalens färger. Utifrån det något begränsade jag sett av Larsson i Thorengruppen tror jag dock att vi kan räkna med att Johan tar en ordinarie plats i laget – Dalen ser onekligen lovande ut både på dam- och herrsidan inför nästkommande säsong!

 

Nya roller

En annan nyhet som jag noterat är att tränare Henrik Vilhelmsson ska ge extra stöd till de talangfulla målvakterna i Dalens damlag. Henrik ska nämligen axla rollen som målvaktstränare.

Jag kan egentligen inte dra några närmare slutsatser utifrån detta, men min spontana känsla är att det knappast är fel att lägga extra stöd på att utveckla de lovande målvakterna och mitt intryck av Vilhelmsson är att han blandar erfarenhet med sunda värderingar.

Bli först att kommentera

Lär känna Dalen: #77 Anton Åkerlund

Av , , Bli först att kommentera 0

Anton Åkerlund (bildkälla: http://www.ibkdalen.se)

Kort bakgrund

Anton Åkerlund gjorde sin första säsong i IBK Dalen säsongen 2015/16 då han blandade spel i svenska superligan med Dalen och spel i division 1 med Gamla Stan IBK.

Varken jag eller Maria visste då vem Anton var, men ryktet sade att det var en ung talang som hade gjort gott om poäng med Gamla Stan och vi såg mycket fram emot att få se vad han kunde tillföra till Umeå och Dalen.

Bland de första intryck jag minns av Åkerlund var att han tidigt spelade tillsammans med Ketil Kronberg och att jag var väldigt imponerad över hur självklart han fick det att se ut, inga konstigheter alls.

När en ung spelare provar på spel i svenska superligan för första gången förväntar jag mig en del nerver, men Anton Åkerlund var till synes både lugn på planen och spelade med stor mognad – om jag inte minns fel gjorde han också mål redan i första SSL-matchen med Dalen – och det var nog fler än bara jag som tidigt fick upp ögonen för den unge forwarden.

Det ledde sedermera till att Anton huserade mestadels på två formationer i Dalen när han spelade med Umeålaget under hans inledande säsong, vilket även medförde att förväntningarna på säsongen 2016/17 var höga.

Jag ställde några frågor till Anton Åkerlund och bad honom berätta bland annat om säsongen som varit och lite vad vi kan förvänta oss framöver. Här kommer, som utlovat, lite riktigt skön Dalen-läsning! Enjoy!

 

Om du först blickar tillbaka på säsongen som varit, hur skulle du summera säsongen? Vad har du varit nöjd med? Finns det något du varit mindre nöjd med?

Även med lite distans till den så måste jag säga att den var en besvikelse. Vi kom inte upp i nivå när det gällde som mest, och jag tycker att vi hade så mycket kvalité i laget men vi lyckades aldrig riktigt få ut den, varför det blev så vet jag faktiskt inte.

För min egen del så tycker jag också att det finns mycket mer kvar att ta av, jag är nöjd med att jag fick såpass mycket speltid som jag ändå fick men jag vill vara med och bidra ännu mer.

Hur går tankarna inför nästa säsong?

Det finns en enorm revanschlust både hos mig och hos laget, jag hoppas att spelet kan stämma på samma sätt som det gjorde förförra säsongen när vi gick till semifinal, för om vi hittar det stämmet är vi väldigt svårslagna.

Jag har återkommande imponerats över ditt fina spelsinne och lugn på planen – du får ursäkta mig nu, trots din unga ålder – men vad ser du själv som din största styrka och har du något område du särskilt hoppas kunna utveckla inför/under kommande säsong?

Som du säger så tycker även jag att mitt spelsinne är en av mina kanske största tillgångar, sedan så hoppas jag kunna använda min fart ännu mer nästa säsong. Jag vill utveckla mitt närkampsspel inför nästa sässe.

Under din tid i Dalen har du agerat både forward och center, men på vilken position trivs du bäst och varför?

Vänsterforward måste jag väl ändå säga, även om jag inte tycker det spelar jättestor roll. Det är nog mest för att det trots allt är den positionen jag spelat mest på i min karriär och därför är mest van att spela där och känner mig mest trygg där.

Både du och Viktor Nystedt kommer från Gamla Stan IBK och inför nästa säsong väntas ytterligare förstärkningar från Gamla Stan genom Pär Forsman och Alexander Hedlund. Berätta gärna lite om talangfabriken Gamla Stan och hur det kommer sig att så många duktiga spelare formas där.

Framför allt är det nog för att dom är så duktiga på att låta unga spelare få stora roller i laget, alla som du nämner har fått en väldigt stor roll i laget trots att vi var så unga när vi började spela där.

Det är absolut ingen slump att dom producerat så många bra spelare och jag skulle inte bli förvånad om det kommer fler till Dalen därifrån. Sedan spelar man även en offensiv och rolig innebandy där man tillåts göra misstag och det lär man sig väldigt mycket av som ung spelare!

Jag missade tyvärr Foursome Cup, men måste passa på att säga att jag gillar era rosa dresser i Flamingos! Hur var det att spela årets Foursome Cup och hur gick det för er?

Men tack så mycket, kan bara hålla med om att dräkterna är tokfräscha! Det är alltid jättekul att spela foursome, i år lyckades vi tyvärr inte gå hela vägen utan åkte ut i semifinal på straffar.

Jag hörde även att Urban Karlsson spelade (Foursome Cup) – om du skulle hobbyanalysera Urban lite, hur är han som spelare?

Tyvärr lyckades jag inte se honom spela med egna ögon… Han satt på sidan när det skulle spelas viktiga matcher (om det var hans eget beslut eller lagets vet jag tyvärr inte heller).

Men av vad jag hörde var han en riktigt elak spelare som inte backade när det blev hett om vi uttrycker det så. Han gjorde även ett hattrick i sin första match så lite innebandy måste han ju ha inom sig!

Om du var en superhjälte och fick välja en person i Dalen som din sidekick, vem skulle du välja och varför?

Hmm, klurigt… Jag tror nog att jag skulle välja Henrik Sjöström eftersom att han är en kille som gör sina lagkamrater bättre, och om jag vore en superhjälte så vet jag att han skulle göra allt för att jag skulle lyckas så bra som möjligt!

Bli först att kommentera

Dalens silly season fortsätter – Tongivande spelare, framtidsspelare och Skellefteå

Av , , Bli först att kommentera 0

Precis som IBK Dalen har påbörjat försäsongen skojade min fru Maria om att även vi gjort det i och med att vi kommit igång med lite regelbunden badminton och innebandy på helgerna nu. Mina egna innebandyförmågor kan visserligen bara beskrivas som obefintliga, men jag slås varje gång jag greppar klubban att det är otroligt roligt att spela.

Och när jag ändå är inne på roligt tänkte jag passa på att göra ännu en silly-sammanställning medan alla har ögonen på U19-VM som närmar sig den totala höjdpunkten – brons- och guldmatcherna!

 

Från Umeå till Skellefteå

Jag börjar med att nämna att Dalen meddelat att forwarden Sanna Holmström flyttar hem till Skellefteå och därmed slutar i Dalen. På sistone har det huvudsakligen varit tvärtom, att flera spelare tar klivet från Skellefteå till Umeå, vilket jag bland annat återkommer till nedan.

Jag har inte noterat några fler som lämnar, eller slutar sedan föregående inlägg, däremot har det skett lite annat intressant på sistone!

 

Framtidsspelare förlänger

Jessica Lidberg som lämnade IKSU för spel i Dalen föregående säsong har valt att förlänga med två år.

Själv ser Jessica fram emot nästa säsong då hon ska ta för sig mer på planen och hon tror att Dalens spel kommer utvecklas ytterligare under den kommande säsongen, framför allt i det offensiva spelet.

Tränare Claes Bredemo är väldigt nöjd med förlängningen och beskriver Lidberg som en viktig spelare för Dalen som med sin vilja på planen visat att hon är en spelare för framtiden och som tar kliv framåt hela tiden (källa: http://www.ibkdalen.se/?n=1332).

 

Tongivande spelare fortsätter i IBK Dalen

Förlänger två år med Dalen gör även Felicia Lilja, en spelare som Dalen beskriver har vuxit fram till en av de mest tongivande spelarna i laget och som delade på kaptensrollen med Amanda Öhman under den gångna säsongen.

Felicia beskriver själv att hon trivs bra i laget och är laddad inför nästa säsong och att få bygga vidare på det de påbörjade under den säsong som varit. För egen del hoppas hon kunna utveckla blicken för spelet under kommande säsong.

Tränare Christer Jernberg beskriver Lilja som en otroligt viktig spelare under förra säsongen, en smart spelare med stor kapacitet och bra spelförståelse. Lilja är väldigt allround och kommer bli en viktig kugge under den kommande säsongen tillägger Jernberg.

Urban Karlsson stämmer in i lovorden och beskriver Felicia Lilja som en bra spelare som även gör andra spelare i laget bättre. Urban är väldigt nöjd över att Lilja valt att förlänga med Dalen ytterligare två säsonger (källa: http://www.ibkdalen.se/?n=1333).

 

Från Skellefteå till Umeå

Som nämndes ovan har Dalen gjort klart med ännu ett nyförvärv från Skellefteå. Denna gång handlar det om forwarden Alexander Hedlund från division 1-laget Gamla Stan IBK som skrivit på för tre år med Dalen.

Alexander beskriver sig själv som en allround-spelare med främsta spetskvaliteter i anfallszonen och känner sig redo för utmaningen att spela i svenska superligan. På kort sikt handlar det om att få så mycket speltid som möjligt och utvecklas medan målet på lång sikt är att vinna SM-guld med Dalen, berättar Hedlund.

Urban Karlsson är nöjd med värvningen och att Alexander Hedlund valde att komma till Dalen. Karlsson berättar att Alexander varit en av de bästa forwardsen i division 1 och att Dalen följt honom en längre tid och tror att det är dags att han provar på svenska superligan (källa: http://www.ibkdalen.se/?n=1335).

Alexander Hedlund har noterats för imponerande 140 poäng under 67 spelade matcher i division 1 och tar sålunda plats i Dalen tillsammans med de tidigare Gamla Stan IBK-spelarna Viktor Nystedt, Anton Åkerlund och Pär Forsman.

 

Vad har vi att vänta framöver?

Om jag även får försöka bidra med lite spänning tänkte jag hänvisa till vad Christian Hjort avslöjade tidigare – vi kan räkna med att åtminstone ett till nyförvärv presenteras på herrsidan i Dalen, men det låter samtidigt som om Dalen eventuellt hoppas på något ytterligare nyförvärv därutöver… Har Dalen några silly-bomber på gång? Åh, spänningen!

Jag har även ett intressant Dalen-inlägg på gång framöver, så glöm inte att hålla utkik! :)

Bli först att kommentera

Lär känna Dalen: #78 Lukas Harnesk

Av , , Bli först att kommentera 0

Lukas Harnesk (bildkälla: http://www.ibkdalen.se)

Kort bakgrund

Under silly season inför föregående säsong, alltså säsongen 2015/16, presenterade Dalen ett för oss okänt nyförvärv: backen Lukas Harnesk som lämnade Täby FC i allsvenskan norra för spel i Umeå och Dalen.

I början av säsongen 2016/17 skrev Lukas Harnesk på för ytterligare fyra år med Dalen, ett mycket glädjande besked och jag minns att jag och Maria imponerades stort av nummer 78 redan under försäsongen när vi gästade Scandic Cup som åskådare. Lukas gick in helhjärtat i närkamperna och duellerna, spelade fysiskt, tryggt och följsamt.

Vi var sålda redan då och det stod tidigt klart för oss att Dalen hade gjort en riktig kanonvärvning och att Harnesk skulle kunna fylla de stora skor det innebär att ta plats som back i svenska superligan och IBK Dalen!

Umeåpubliken har visserligen redan fått njuta av #78 på hemmaplanen under två säsonger nu, men jag tänkte att det skulle vara både roligt och intressant för Dalensupporters såväl som Harnesksupporters och andra innebandymänniskor att få en glimt av Harnesk. With that in mind ställde jag lite frågor till Lukas och fick några riktigt sköna svar – håll till godo!

 

I mina ögon är du en av SSL:s bästa skottäckare och väldigt duktig i det defensiva, men hur ser du själv på din roll i Dalen? Vilka direktiv har du från tränarna?

Jag tycker att jag är duktig på att acceptera den defensiva rollen. Jag har inga behov att göra poäng så länge laget vinner. Tränarna säger inte så mycket till mig för de vet att jag kommer göra allt för laget på banan, och att jag kommer sköta defensiven.

Finns det någon som täcker skott lika bra, eller bättre än dig?

Henke Sjöström är helt fantastisk på att täcka skott men jag tror jag är lite bättre när det går fort ;)

Jag upplevde att du var något mer offensiv i ditt spel mot slutet av säsongen och även så när på att hitta nätet vid något tillfälle. Var ditt offensiva spel en tillfällighet eller ett medvetet drag från din sida? Kan vi förvänta oss en mer offensiv Harnesk nästa säsong?

Jag jobbar ständigt för att bli bättre offensivt och en mer komplett spelare. Ni kommer få se en mer offensiv Lukas i framtiden.

Hur var det att möta Ketil Kronberg på träningarna när han precis slutade snusa?

ALLTID livrädd för ketil på planen.

När du gjorde ditt första mål i SSL chockade du innebandySverige med en nakenbild. Var det ett förlorat vad, eller hur kom det sig och fick du några roliga reaktioner?

Nej vi snackade lite i bastun innan men har inget emot att bjuda på mig själv. Nja, Blev lite shockad när pappa sa att det var kul

Har du någon särskild spelare i laget du gärna spelar tillsammans med framöver, nu när din backkamrat Patrik Suchánek lämnat för spel i Helsingborg?

Kommer verkligen sakna Patrik bredvid mig. Underbar människa och väldigt duktig spelare. Men nej alla är lika underbara!

Om du skulle rymma från ett fängelse tillsammans med en av spelarna i laget, vem skulle du välja och varför?

Jag skulle välja Anton Åkerlund för att han är så smart i alla situationer!

Vilken är din favorit-Hjortpic (@hjortpics på twitter)?

(bifogar)

Hjortpics

Bli först att kommentera

Dalen-silly, guldsteget och debuten, förlängning och nyförvärv

Av , , Bli först att kommentera 0

Borta bra, men hemma bäst!

Så nu är det dags för ännu en silly-uppdatering kring Dalen! Och visst är det på tiden, jag har haft svårt att hinna med alla nyförvärv och förlängningar som meddelats på sistone. Det känns minst sagt oerhört intressant inför nästa säsong och jag längtar redan till den stora höjdpunkten på försäsongen – Scandic Cup!

Förutom möjligheten att få se flera intressanta topp-lag spela, svenska likväl som internationella, ger det även en försmak av vad som komma skall. Ivrigt får vi möjligheten att på första parkett skåda lite nya spelare och även se vilka individuella framsteg olika spelare gjort under mellantiden mellan säsongerna.

 

Missa inte Christian Hjorts tankar

Med huvudsaklig fokus på Dalen vill jag här påminna/tipsa om att gå in och läsa föregående inlägg, vilket jag tror att många har missat – sett till att det hittills varit ganska få besökare – där får ni ta del av lite tankar från tränare Christian Hjort både kring hur han upplevde säsongen som varit och även en del kring vad vi kan förvänta oss från Dalen nästa säsong.

Läs inlägget här: http://blogg.vk.se/kampadalen/2017/04/27/las-tranare-christian-hjorts-tankar-och-svar-om-dalen/

Jag blev själv väldigt glad när jag läste Hjorts svar och jag är övertygad om att vi kommer få se ett ännu starkare Dalen säsongen 2017/18!

 

Guldsteget och landslagsdebutanter

Före jag går in på sillyn vill jag börja med att lyfta fram och gratulera två spelare och målvakter i Dalen som uppmärksammats på sistone: Matilda Wirthig och Måns Parsjö-Tegnér.

Det har nog inte gått er förbi att Matilda Wirthig togs ut till talangutvecklingsprogrammet guldsteget 2017/18, eller att Måns Parsjö-Tegnér gjorde debut i svenska landslaget under european floorball tour som var under helgen, men jag vill ändå passa på att nämna de otroligt duktiga målvakterna och passa på att gratulera dem båda till deras respektive framsteg! Fantastiskt imponerande spelare och riktigt glädjande att Dalens målbur även fortsättningsvis försvaras av sådana hårt arbetande talanger!

 

Från Iksu till Dalen

Dalen ligger inte på latsidan under årets silly season utan har presenterat ytterligare nyförvärv. Denna gång gäller det centern Camilla Lundin som lämnar svenska mästarna Iksu för spel med Dalen.

Jag tittade lite närmare på Lundins statistik från de två senaste säsongerna i Iksu. Säsongen 2016/17 noterades hon för två spelade matcher där hon gjorde 1+1 och under föregående säsong noterades Lundin för 25 spelade matcher där hon gjorde 9+15 vilket ger ett fint poängsnitt på ungefär en poäng per match.

Camilla Lundin har skrivit på för två år med Dalen och beskrivs av Urban Karlsson som en duktig bollhållare och playmaker, en spelare som kommer kunna bidra med mycket i det offensiva spelet. Lundin själv ser det som en självklar målsättning att gå till slutspel och ser fram emot spel med Dalen (källa: http://www.ibkdalen.se/?n=1326).

 

Landslagsmeriterad back

Ett annat imponerande nyförvärv som presenterades nyligen är U19-landslagsmeriterade backen Andrea Claesson från Riksinnebandygymnasiet som skrivit på för två år med Dalen.

Claesson beskriver sig själv som en ettrig hårt arbetande spelare. Urban Karlsson berättar att Claesson är en smart och löpstark spelare som är väldigt noggrann i passningsspelet (källa: http://www.ibkdalen.se/?n=1328).

Det är tydligt att Dalen fortsätter satsa på unga lovande spelare och det bådar minst sagt gott för framtiden!

 

Poängsugen forward

Även på herrsidan har Dalen presenterat intressanta nyförvärv. Såsom ryktats sedan en tid tillbaka har nu även bekräftats att forwarden Sebastian Degeryd lämnar Karlstad för spel i Dalen.

Dalen har som nämnts för tillfället en relativt tunn forwardsida till följd av att flera forwards meddelade i samband med säsongens slut att de slutar eller lämnar Dalen för spel i andra klubbar. Det känns därför viktigt att laget i detta skede kan presentera ett lovande nyförvärv som är både forward och sugen på att göra poäng.

Degeryd slutade femma i Karlstads interna poängliga denna säsong med statistiken 12+9 under 31 spelade matcher. Han har nu skrivit på två år för Dalen där han förhoppningsvis ska få möjligheten att ytterligare bättra på sitt poängsnitt tillsammans med skickliga spelare som Marcus Berglund och Fredrik Edholm.

Degeryd själv berättar att han bestämde sig för Dalen därför att det är en seriös klubb och att valet är bra för hans utveckling. Han har tidigare spelat i Umeå tillsammans med Riksinnebandygymnasiets lag och har därigenom lärt känna flera av spelarna som numera befinner sig i Dalen. Målet är att bidra med poäng offensivt och att spela slutspel (källa: http://www.ibkdalen.se/?n=1327).

 

Förlängning och revanschsug

Vidare meddelade Dalen nyligen det glädjande beskedet att backen Emelie Jansson förlängt med Dalen ytterligare två år. Den gångna säsongen var Jansson dessvärre knäskadad, men börjar nu vara åter redo att börja spela innebandy igen.

Jansson berättar att hennes rehabilitering går bra och att hon kommer få börja springa snart och kommer även kunna köra på för fullt under försäsongen.

Vidare känner Jansson att det känns spännande inför nästa säsong. Dalen har ett ungt och utvecklingsbart lag och Jansson tror att laget kommer utveckla anfallsspelet ytterligare bland annat tack vare de värvningar som gjorts hittills.

Tränare Christer Jernberg beskriver Emelie Jansson som en hårt arbetande back som spelar tufft. En back med bra känsla i försvarsspelet och ett bra skott (källa: http://www.ibkdalen.se/?n=1329).

Bli först att kommentera