Kämpa Dalen!

Från botten till toppen

Silly-Dalen: Återvändaren och nya roller

Av , , Bli först att kommentera 0

Nej, jag har inte tagit semester från bloggandet och jag kan lova er att mitt intresse för innebandy i allmänhet och Dalen i synnerhet inte har svalnat – jag har dock varit upptagen med jobb och annat som ätit upp större delen av min tid och mina tankar.

Här kommer därför ett kortare (long overdue) inlägg – men, jag lovar, jag har även några trevliga inlägg på gång framöver!

Vi pratade förresten på jobbet för ett tag sedan om att försöka dra ihop ett korpenlag om vi har tillräckligt många intresserade. Ingenting är visserligen klart ännu, men nu är det bara att nöta på tänker jag! Så på sistone har jag passat på att öva lite på mina slagskott och bedrövligt obefintliga dragskott (hur tusan går det till att skjuta dragskott egentligen?!) och slogs igen av hur roligt det är med innebandy. Om jag bara funnit kärleken till innebandy för 15 år sedan (kanske jag hade platsat i korpen).. :)

Nåväl, det har inte gått mig förbi att herrlaget har värvat en återvändare – även om det tagit mig alldeles för lång tid att skriva om det!

 

Återvändaren

Dalen meddelade för en tid sedan att forwarden Johan Larsson återvänder till Dalen efter två säsonger i Team Thorengruppen.

Larsson berättar att det var ett svårt beslut att lämna Thorengruppen där han trivts bra, men känner att beslutet att spela med Dalen är det bästa för hans egna utveckling. Dalen är ett intressant lag, menar Johan, med en skön blandning unga och gamla spelare där alla vill utvecklas och bli ännu bättre.

Målsättningen för Larsson är enligt han själv att börja med att ta en ordinarie plats för att sedan bygga vidare på det och få en så stor roll som möjligt i laget. Under tiden han spelat i Thorengruppen upplever Johan att han inte gjort några större skillnader i hans spelstil, men att han utvecklat många delar i hans spel sedan hans föregående tid i Dalen.

Urban Karlsson tycker att Johan Larsson gjort det väldigt bra i Thorengruppen och att det är väldigt kul att Johan valt att komma tillbaka till Dalen. Karlsson tror att Larsson har alla möjligheter att fortsätta utvecklas mycket hos Dalen och kommer kunna etablera sig som en bra spelare i högsta ligan (källa: http://www.ibkdalen.se/?n=1336)

Själv minns jag kanske främst mina intryck av Johan Larsson när han från början klev in i Dalen där han spelade tillsammans med hans storebror Christian. Han visade då prov på fina egenskaper på planen och känslan var att han skulle utvecklas till en intressant spelare över några säsonger.

Precis som det ska bli mycket intressant att se hur Albin Andersson passar in i Team Thorengruppen ska det bli väldigt intressant att se vad Johan Larsson kan bidra med när han nu är åter i Dalens färger. Utifrån det något begränsade jag sett av Larsson i Thorengruppen tror jag dock att vi kan räkna med att Johan tar en ordinarie plats i laget – Dalen ser onekligen lovande ut både på dam- och herrsidan inför nästkommande säsong!

 

Nya roller

En annan nyhet som jag noterat är att tränare Henrik Vilhelmsson ska ge extra stöd till de talangfulla målvakterna i Dalens damlag. Henrik ska nämligen axla rollen som målvaktstränare.

Jag kan egentligen inte dra några närmare slutsatser utifrån detta, men min spontana känsla är att det knappast är fel att lägga extra stöd på att utveckla de lovande målvakterna och mitt intryck av Vilhelmsson är att han blandar erfarenhet med sunda värderingar.

Bli först att kommentera

Lär känna Dalen: #77 Anton Åkerlund

Av , , Bli först att kommentera 0

Anton Åkerlund (bildkälla: http://www.ibkdalen.se)

Kort bakgrund

Anton Åkerlund gjorde sin första säsong i IBK Dalen säsongen 2015/16 då han blandade spel i svenska superligan med Dalen och spel i division 1 med Gamla Stan IBK.

Varken jag eller Maria visste då vem Anton var, men ryktet sade att det var en ung talang som hade gjort gott om poäng med Gamla Stan och vi såg mycket fram emot att få se vad han kunde tillföra till Umeå och Dalen.

Bland de första intryck jag minns av Åkerlund var att han tidigt spelade tillsammans med Ketil Kronberg och att jag var väldigt imponerad över hur självklart han fick det att se ut, inga konstigheter alls.

När en ung spelare provar på spel i svenska superligan för första gången förväntar jag mig en del nerver, men Anton Åkerlund var till synes både lugn på planen och spelade med stor mognad – om jag inte minns fel gjorde han också mål redan i första SSL-matchen med Dalen – och det var nog fler än bara jag som tidigt fick upp ögonen för den unge forwarden.

Det ledde sedermera till att Anton huserade mestadels på två formationer i Dalen när han spelade med Umeålaget under hans inledande säsong, vilket även medförde att förväntningarna på säsongen 2016/17 var höga.

Jag ställde några frågor till Anton Åkerlund och bad honom berätta bland annat om säsongen som varit och lite vad vi kan förvänta oss framöver. Här kommer, som utlovat, lite riktigt skön Dalen-läsning! Enjoy!

 

Om du först blickar tillbaka på säsongen som varit, hur skulle du summera säsongen? Vad har du varit nöjd med? Finns det något du varit mindre nöjd med?

Även med lite distans till den så måste jag säga att den var en besvikelse. Vi kom inte upp i nivå när det gällde som mest, och jag tycker att vi hade så mycket kvalité i laget men vi lyckades aldrig riktigt få ut den, varför det blev så vet jag faktiskt inte.

För min egen del så tycker jag också att det finns mycket mer kvar att ta av, jag är nöjd med att jag fick såpass mycket speltid som jag ändå fick men jag vill vara med och bidra ännu mer.

Hur går tankarna inför nästa säsong?

Det finns en enorm revanschlust både hos mig och hos laget, jag hoppas att spelet kan stämma på samma sätt som det gjorde förförra säsongen när vi gick till semifinal, för om vi hittar det stämmet är vi väldigt svårslagna.

Jag har återkommande imponerats över ditt fina spelsinne och lugn på planen – du får ursäkta mig nu, trots din unga ålder – men vad ser du själv som din största styrka och har du något område du särskilt hoppas kunna utveckla inför/under kommande säsong?

Som du säger så tycker även jag att mitt spelsinne är en av mina kanske största tillgångar, sedan så hoppas jag kunna använda min fart ännu mer nästa säsong. Jag vill utveckla mitt närkampsspel inför nästa sässe.

Under din tid i Dalen har du agerat både forward och center, men på vilken position trivs du bäst och varför?

Vänsterforward måste jag väl ändå säga, även om jag inte tycker det spelar jättestor roll. Det är nog mest för att det trots allt är den positionen jag spelat mest på i min karriär och därför är mest van att spela där och känner mig mest trygg där.

Både du och Viktor Nystedt kommer från Gamla Stan IBK och inför nästa säsong väntas ytterligare förstärkningar från Gamla Stan genom Pär Forsman och Alexander Hedlund. Berätta gärna lite om talangfabriken Gamla Stan och hur det kommer sig att så många duktiga spelare formas där.

Framför allt är det nog för att dom är så duktiga på att låta unga spelare få stora roller i laget, alla som du nämner har fått en väldigt stor roll i laget trots att vi var så unga när vi började spela där.

Det är absolut ingen slump att dom producerat så många bra spelare och jag skulle inte bli förvånad om det kommer fler till Dalen därifrån. Sedan spelar man även en offensiv och rolig innebandy där man tillåts göra misstag och det lär man sig väldigt mycket av som ung spelare!

Jag missade tyvärr Foursome Cup, men måste passa på att säga att jag gillar era rosa dresser i Flamingos! Hur var det att spela årets Foursome Cup och hur gick det för er?

Men tack så mycket, kan bara hålla med om att dräkterna är tokfräscha! Det är alltid jättekul att spela foursome, i år lyckades vi tyvärr inte gå hela vägen utan åkte ut i semifinal på straffar.

Jag hörde även att Urban Karlsson spelade (Foursome Cup) – om du skulle hobbyanalysera Urban lite, hur är han som spelare?

Tyvärr lyckades jag inte se honom spela med egna ögon… Han satt på sidan när det skulle spelas viktiga matcher (om det var hans eget beslut eller lagets vet jag tyvärr inte heller).

Men av vad jag hörde var han en riktigt elak spelare som inte backade när det blev hett om vi uttrycker det så. Han gjorde även ett hattrick i sin första match så lite innebandy måste han ju ha inom sig!

Om du var en superhjälte och fick välja en person i Dalen som din sidekick, vem skulle du välja och varför?

Hmm, klurigt… Jag tror nog att jag skulle välja Henrik Sjöström eftersom att han är en kille som gör sina lagkamrater bättre, och om jag vore en superhjälte så vet jag att han skulle göra allt för att jag skulle lyckas så bra som möjligt!

Bli först att kommentera

Dalens silly season fortsätter – Tongivande spelare, framtidsspelare och Skellefteå

Av , , Bli först att kommentera 0

Precis som IBK Dalen har påbörjat försäsongen skojade min fru Maria om att även vi gjort det i och med att vi kommit igång med lite regelbunden badminton och innebandy på helgerna nu. Mina egna innebandyförmågor kan visserligen bara beskrivas som obefintliga, men jag slås varje gång jag greppar klubban att det är otroligt roligt att spela.

Och när jag ändå är inne på roligt tänkte jag passa på att göra ännu en silly-sammanställning medan alla har ögonen på U19-VM som närmar sig den totala höjdpunkten – brons- och guldmatcherna!

 

Från Umeå till Skellefteå

Jag börjar med att nämna att Dalen meddelat att forwarden Sanna Holmström flyttar hem till Skellefteå och därmed slutar i Dalen. På sistone har det huvudsakligen varit tvärtom, att flera spelare tar klivet från Skellefteå till Umeå, vilket jag bland annat återkommer till nedan.

Jag har inte noterat några fler som lämnar, eller slutar sedan föregående inlägg, däremot har det skett lite annat intressant på sistone!

 

Framtidsspelare förlänger

Jessica Lidberg som lämnade IKSU för spel i Dalen föregående säsong har valt att förlänga med två år.

Själv ser Jessica fram emot nästa säsong då hon ska ta för sig mer på planen och hon tror att Dalens spel kommer utvecklas ytterligare under den kommande säsongen, framför allt i det offensiva spelet.

Tränare Claes Bredemo är väldigt nöjd med förlängningen och beskriver Lidberg som en viktig spelare för Dalen som med sin vilja på planen visat att hon är en spelare för framtiden och som tar kliv framåt hela tiden (källa: http://www.ibkdalen.se/?n=1332).

 

Tongivande spelare fortsätter i IBK Dalen

Förlänger två år med Dalen gör även Felicia Lilja, en spelare som Dalen beskriver har vuxit fram till en av de mest tongivande spelarna i laget och som delade på kaptensrollen med Amanda Öhman under den gångna säsongen.

Felicia beskriver själv att hon trivs bra i laget och är laddad inför nästa säsong och att få bygga vidare på det de påbörjade under den säsong som varit. För egen del hoppas hon kunna utveckla blicken för spelet under kommande säsong.

Tränare Christer Jernberg beskriver Lilja som en otroligt viktig spelare under förra säsongen, en smart spelare med stor kapacitet och bra spelförståelse. Lilja är väldigt allround och kommer bli en viktig kugge under den kommande säsongen tillägger Jernberg.

Urban Karlsson stämmer in i lovorden och beskriver Felicia Lilja som en bra spelare som även gör andra spelare i laget bättre. Urban är väldigt nöjd över att Lilja valt att förlänga med Dalen ytterligare två säsonger (källa: http://www.ibkdalen.se/?n=1333).

 

Från Skellefteå till Umeå

Som nämndes ovan har Dalen gjort klart med ännu ett nyförvärv från Skellefteå. Denna gång handlar det om forwarden Alexander Hedlund från division 1-laget Gamla Stan IBK som skrivit på för tre år med Dalen.

Alexander beskriver sig själv som en allround-spelare med främsta spetskvaliteter i anfallszonen och känner sig redo för utmaningen att spela i svenska superligan. På kort sikt handlar det om att få så mycket speltid som möjligt och utvecklas medan målet på lång sikt är att vinna SM-guld med Dalen, berättar Hedlund.

Urban Karlsson är nöjd med värvningen och att Alexander Hedlund valde att komma till Dalen. Karlsson berättar att Alexander varit en av de bästa forwardsen i division 1 och att Dalen följt honom en längre tid och tror att det är dags att han provar på svenska superligan (källa: http://www.ibkdalen.se/?n=1335).

Alexander Hedlund har noterats för imponerande 140 poäng under 67 spelade matcher i division 1 och tar sålunda plats i Dalen tillsammans med de tidigare Gamla Stan IBK-spelarna Viktor Nystedt, Anton Åkerlund och Pär Forsman.

 

Vad har vi att vänta framöver?

Om jag även får försöka bidra med lite spänning tänkte jag hänvisa till vad Christian Hjort avslöjade tidigare – vi kan räkna med att åtminstone ett till nyförvärv presenteras på herrsidan i Dalen, men det låter samtidigt som om Dalen eventuellt hoppas på något ytterligare nyförvärv därutöver… Har Dalen några silly-bomber på gång? Åh, spänningen!

Jag har även ett intressant Dalen-inlägg på gång framöver, så glöm inte att hålla utkik! :)

Bli först att kommentera

Lär känna Dalen: #78 Lukas Harnesk

Av , , Bli först att kommentera 0

Lukas Harnesk (bildkälla: http://www.ibkdalen.se)

Kort bakgrund

Under silly season inför föregående säsong, alltså säsongen 2015/16, presenterade Dalen ett för oss okänt nyförvärv: backen Lukas Harnesk som lämnade Täby FC i allsvenskan norra för spel i Umeå och Dalen.

I början av säsongen 2016/17 skrev Lukas Harnesk på för ytterligare fyra år med Dalen, ett mycket glädjande besked och jag minns att jag och Maria imponerades stort av nummer 78 redan under försäsongen när vi gästade Scandic Cup som åskådare. Lukas gick in helhjärtat i närkamperna och duellerna, spelade fysiskt, tryggt och följsamt.

Vi var sålda redan då och det stod tidigt klart för oss att Dalen hade gjort en riktig kanonvärvning och att Harnesk skulle kunna fylla de stora skor det innebär att ta plats som back i svenska superligan och IBK Dalen!

Umeåpubliken har visserligen redan fått njuta av #78 på hemmaplanen under två säsonger nu, men jag tänkte att det skulle vara både roligt och intressant för Dalensupporters såväl som Harnesksupporters och andra innebandymänniskor att få en glimt av Harnesk. With that in mind ställde jag lite frågor till Lukas och fick några riktigt sköna svar – håll till godo!

 

I mina ögon är du en av SSL:s bästa skottäckare och väldigt duktig i det defensiva, men hur ser du själv på din roll i Dalen? Vilka direktiv har du från tränarna?

Jag tycker att jag är duktig på att acceptera den defensiva rollen. Jag har inga behov att göra poäng så länge laget vinner. Tränarna säger inte så mycket till mig för de vet att jag kommer göra allt för laget på banan, och att jag kommer sköta defensiven.

Finns det någon som täcker skott lika bra, eller bättre än dig?

Henke Sjöström är helt fantastisk på att täcka skott men jag tror jag är lite bättre när det går fort ;)

Jag upplevde att du var något mer offensiv i ditt spel mot slutet av säsongen och även så när på att hitta nätet vid något tillfälle. Var ditt offensiva spel en tillfällighet eller ett medvetet drag från din sida? Kan vi förvänta oss en mer offensiv Harnesk nästa säsong?

Jag jobbar ständigt för att bli bättre offensivt och en mer komplett spelare. Ni kommer få se en mer offensiv Lukas i framtiden.

Hur var det att möta Ketil Kronberg på träningarna när han precis slutade snusa?

ALLTID livrädd för ketil på planen.

När du gjorde ditt första mål i SSL chockade du innebandySverige med en nakenbild. Var det ett förlorat vad, eller hur kom det sig och fick du några roliga reaktioner?

Nej vi snackade lite i bastun innan men har inget emot att bjuda på mig själv. Nja, Blev lite shockad när pappa sa att det var kul

Har du någon särskild spelare i laget du gärna spelar tillsammans med framöver, nu när din backkamrat Patrik Suchánek lämnat för spel i Helsingborg?

Kommer verkligen sakna Patrik bredvid mig. Underbar människa och väldigt duktig spelare. Men nej alla är lika underbara!

Om du skulle rymma från ett fängelse tillsammans med en av spelarna i laget, vem skulle du välja och varför?

Jag skulle välja Anton Åkerlund för att han är så smart i alla situationer!

Vilken är din favorit-Hjortpic (@hjortpics på twitter)?

(bifogar)

Hjortpics

Bli först att kommentera

Dalen-silly, guldsteget och debuten, förlängning och nyförvärv

Av , , Bli först att kommentera 0

Borta bra, men hemma bäst!

Så nu är det dags för ännu en silly-uppdatering kring Dalen! Och visst är det på tiden, jag har haft svårt att hinna med alla nyförvärv och förlängningar som meddelats på sistone. Det känns minst sagt oerhört intressant inför nästa säsong och jag längtar redan till den stora höjdpunkten på försäsongen – Scandic Cup!

Förutom möjligheten att få se flera intressanta topp-lag spela, svenska likväl som internationella, ger det även en försmak av vad som komma skall. Ivrigt får vi möjligheten att på första parkett skåda lite nya spelare och även se vilka individuella framsteg olika spelare gjort under mellantiden mellan säsongerna.

 

Missa inte Christian Hjorts tankar

Med huvudsaklig fokus på Dalen vill jag här påminna/tipsa om att gå in och läsa föregående inlägg, vilket jag tror att många har missat – sett till att det hittills varit ganska få besökare – där får ni ta del av lite tankar från tränare Christian Hjort både kring hur han upplevde säsongen som varit och även en del kring vad vi kan förvänta oss från Dalen nästa säsong.

Läs inlägget här: http://blogg.vk.se/kampadalen/2017/04/27/las-tranare-christian-hjorts-tankar-och-svar-om-dalen/

Jag blev själv väldigt glad när jag läste Hjorts svar och jag är övertygad om att vi kommer få se ett ännu starkare Dalen säsongen 2017/18!

 

Guldsteget och landslagsdebutanter

Före jag går in på sillyn vill jag börja med att lyfta fram och gratulera två spelare och målvakter i Dalen som uppmärksammats på sistone: Matilda Wirthig och Måns Parsjö-Tegnér.

Det har nog inte gått er förbi att Matilda Wirthig togs ut till talangutvecklingsprogrammet guldsteget 2017/18, eller att Måns Parsjö-Tegnér gjorde debut i svenska landslaget under european floorball tour som var under helgen, men jag vill ändå passa på att nämna de otroligt duktiga målvakterna och passa på att gratulera dem båda till deras respektive framsteg! Fantastiskt imponerande spelare och riktigt glädjande att Dalens målbur även fortsättningsvis försvaras av sådana hårt arbetande talanger!

 

Från Iksu till Dalen

Dalen ligger inte på latsidan under årets silly season utan har presenterat ytterligare nyförvärv. Denna gång gäller det centern Camilla Lundin som lämnar svenska mästarna Iksu för spel med Dalen.

Jag tittade lite närmare på Lundins statistik från de två senaste säsongerna i Iksu. Säsongen 2016/17 noterades hon för två spelade matcher där hon gjorde 1+1 och under föregående säsong noterades Lundin för 25 spelade matcher där hon gjorde 9+15 vilket ger ett fint poängsnitt på ungefär en poäng per match.

Camilla Lundin har skrivit på för två år med Dalen och beskrivs av Urban Karlsson som en duktig bollhållare och playmaker, en spelare som kommer kunna bidra med mycket i det offensiva spelet. Lundin själv ser det som en självklar målsättning att gå till slutspel och ser fram emot spel med Dalen (källa: http://www.ibkdalen.se/?n=1326).

 

Landslagsmeriterad back

Ett annat imponerande nyförvärv som presenterades nyligen är U19-landslagsmeriterade backen Andrea Claesson från Riksinnebandygymnasiet som skrivit på för två år med Dalen.

Claesson beskriver sig själv som en ettrig hårt arbetande spelare. Urban Karlsson berättar att Claesson är en smart och löpstark spelare som är väldigt noggrann i passningsspelet (källa: http://www.ibkdalen.se/?n=1328).

Det är tydligt att Dalen fortsätter satsa på unga lovande spelare och det bådar minst sagt gott för framtiden!

 

Poängsugen forward

Även på herrsidan har Dalen presenterat intressanta nyförvärv. Såsom ryktats sedan en tid tillbaka har nu även bekräftats att forwarden Sebastian Degeryd lämnar Karlstad för spel i Dalen.

Dalen har som nämnts för tillfället en relativt tunn forwardsida till följd av att flera forwards meddelade i samband med säsongens slut att de slutar eller lämnar Dalen för spel i andra klubbar. Det känns därför viktigt att laget i detta skede kan presentera ett lovande nyförvärv som är både forward och sugen på att göra poäng.

Degeryd slutade femma i Karlstads interna poängliga denna säsong med statistiken 12+9 under 31 spelade matcher. Han har nu skrivit på två år för Dalen där han förhoppningsvis ska få möjligheten att ytterligare bättra på sitt poängsnitt tillsammans med skickliga spelare som Marcus Berglund och Fredrik Edholm.

Degeryd själv berättar att han bestämde sig för Dalen därför att det är en seriös klubb och att valet är bra för hans utveckling. Han har tidigare spelat i Umeå tillsammans med Riksinnebandygymnasiets lag och har därigenom lärt känna flera av spelarna som numera befinner sig i Dalen. Målet är att bidra med poäng offensivt och att spela slutspel (källa: http://www.ibkdalen.se/?n=1327).

 

Förlängning och revanschsug

Vidare meddelade Dalen nyligen det glädjande beskedet att backen Emelie Jansson förlängt med Dalen ytterligare två år. Den gångna säsongen var Jansson dessvärre knäskadad, men börjar nu vara åter redo att börja spela innebandy igen.

Jansson berättar att hennes rehabilitering går bra och att hon kommer få börja springa snart och kommer även kunna köra på för fullt under försäsongen.

Vidare känner Jansson att det känns spännande inför nästa säsong. Dalen har ett ungt och utvecklingsbart lag och Jansson tror att laget kommer utveckla anfallsspelet ytterligare bland annat tack vare de värvningar som gjorts hittills.

Tränare Christer Jernberg beskriver Emelie Jansson som en hårt arbetande back som spelar tufft. En back med bra känsla i försvarsspelet och ett bra skott (källa: http://www.ibkdalen.se/?n=1329).

Bli först att kommentera

Läs tränare Christian Hjorts tankar och svar om Dalen

Av , , 1 kommentar 0

Jag ställde några frågor till tränare Christian Hjort i Dalens herrlag och som utlovat får ni här ta del av hans kloka och intressanta tankar och svar. Håll till godo!

 

Dela gärna med dig av dina tankar från säsongen som varit – vad har du varit nöjd med under säsongen och finns det något du varit mindre nöjd med?

Tycker vi tog ytterligare ett steg i vårt försvarsspel. Vi släppte in 15 mål mindre än det lag som släppte in näst minst mål. Så det är jag givetvis väldigt nöjd med.

Tycker vi i början av säsongen tog stora steg framåt i vårt anfallsspel. Tyvärr fick vi efter en liten dipp i vårt spel lägga ner utvecklingen av anfallsspelet och backa bakåt i planen för att enbart fokusera på resultatet. Det är jag missnöjd över. Vi behöver utveckla vårt anfallsspel och göra mer mål för att kunna tävla med dom bästa lagen i serien.

 

Säsongen 2016/17 har visserligen precis tagit slut, men jag förmodar att ni redan påbörjat arbetet inför nästa säsong. Hur är känslan i laget just nu, vad tar ni med er till nästa säsong och vad upplever du att ni bör eller kan utveckla eller förändra inför nästa säsong?

Vi behöver justera truppen för att kunna spela det anfallsspel som vi vill och det har vi börjat göra inför nästa säsong.  Dagens innebandy ställer höga fysiska krav på spelarna och den försöker vi förbättra på våra spelare inför nästa säsong.

Finns en stor koppling mellan tabellplacering och fysiska kapaciteten på spelarna. Därav justeringen i truppen.

 

Har du någon, eller några specifika spelare eller spelartyper du håller ett extra öga på och gärna skulle se som tillskott till Dalen för nästkommande säsong?

Johan Samuelsson och Robin Nilsberth är givetvis drömvärvningar för oss. Sedan behöver vi forwards som gör och vill göra poäng.

 

Från läktaren ser publiken dig ofta sittandes längs sargen när du överblickar en pågående match. Är detta något du medvetet gör för att få en annan vinkel, eller beror det på något särskilt?

Finns nog ingen speciell anledning utan jag lever mig in så mycket i spelet och tycker att jag får en bättre blick över spelet när jag sitter ner.

 

Skulle du vilja passa på att hylla eller lyfta fram någon eller några särskilt från laget utifrån säsongen 2016/17? Kanske någon spelare du tror kommer få en avgörande roll nästa säsong?

Tycker att Marcus Berglund tog stora steg förra säsongen. Tycker även att Lukas Harnesk höll en väldigt hög och jämn nivå för oss.

 

Hjortpics har blivit en hit på sociala medier, men jag tror att det är fler än jag som är nyfikna på om du har en egen Hjortpic som är din personliga favorit?

Haha ingen aning.

 

Det är även fritt fram att dela med dig av några tankar eller synpunkter till bloggen om du skulle vilja! Jag tänker att många är nyfikna på silly season, kan vi förvänta oss några härliga sillybomber för herrlaget framöver?

Enda jag kan avslöja är att vi har klart med tre spelare som vi ej har gått ut med och att vi just nu har 1-2 platser kvar att fylla i truppen.

 

 

1 kommentar

Dalen-silly, lagbygget och lite reflektioner

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag har tyvärr inte tillgång till mina anteckningar eftersom jag är på resande fot, men förhoppningsvis missar jag inte att ta med några silly-nyheter som florerat. Håll till godo, det har hänt en del intressant sedan sist!

Jag avslutar även dagens inlägg med lite reflektioner över herrarnas lagbygge i nuläget.

 

Viktiga förlängningar

Elsa Frisk och Linnea Nylén har förlängt en säsong vardera med Dalen.

Frisk är enligt tränare Claes Bredemo en spelare med fart i spelet och ett riktigt bra skott, en spelare som växte under den senare halvan av säsongen som varit (källa: http://www.ibkdalen.se/?n=1322).

Nylén beskriver tränare Christer Jernberg som en spelare som tagit stora kliv framåt under säsongen som varit och som förväntas fortsätta den positiva utvecklingen även framöver. Även Nylén har ett riktigt bra skott och Jernberg siar att Nylén kan bli en av superligans bästa backar i framtiden. (källa: http://www.ibkdalen.se/index.php?n=1318).

Både Frisk och Nylén uttrycker stark kämpaglöd och lär bidra med viktig energi och vilja till ett Dalen som vill revanschera sig efter den tuffa säsongen som varit!

 

Erfaren poängspelare

Dalen har även presenterat en riktigt intressant värvning, det är den återvändande Frida Eriksson som bland annat hunnit med spel i både Dalen, Iksu och Team Thorengruppen.

Eriksson beskrivs som en drömvärvning av Urban Karlsson, hon är precis en sådan spelare laget behöver både avseende hennes egenskaper och hennes erfarenhet (källa: http://www.ibkdalen.se/?n=1320).

En spelare med rutin som vet hur man gör poäng, det känns förstås som en mycket viktig och intressant värvning för Dalen efter att lagkapten Amanda Öhman meddelat att hon lämnar Dalen för spel i Kais Mora. Dalen har ett relativt ungt lag, det lär sålunda bli viktigt att få in erfarna spelare som Eriksson som kan hjälpa till att leda laget och utveckla de unga talangerna.

 

Spännande återvändare

Dalen har även gjort klart med två andra återvändare, det gäller målvakten Maria Häggström som senast spelade i Iksu ungdom, samt Maja Nilsson från Riksinnebandygymnasiet.

Maja beskriver målvaktskamraten Maria som en stabil målvakt med grymma utkast. Maria berättar att Maja har riktigt bra spelförståelse och är duktig på att prata på banan vilket gör det lätt att spela med henne.

Urban Karlsson tror att både Maria och Maja kommer fortsätta utvecklas i Dalen och kommer att bli bra superligaspelare (källa: http://www.ibkdalen.se/?n=1325).

 

Boxplayspecialisten

Henrik Sjöström, en spelare som vuxit fram som så mycket mer än en boxplayspecialist, har förlängt tre säsonger med Dalen. Känd för sina kvaliteter som skottäckare har Sjöström trots skador under säsongen visat en imponerande jämn nivå där han blandat mogen spelförståelse med oräddhet och skicklighet i närkamperna.

Om jag endast fick välja ut en förmåga Dalen som lag verkligen besitter så är det just förmågan att utveckla skickliga backar. Visst, många nämner Linköping och deras basketlånga monsterbackar, men jag imponeras något partiskt faktiskt ännu mer av Dalen som trots att få trodde på lagets backar inför exempelvis förra säsongen, alltså säsongen då Dalen gick till semifinal, överbevisade alla som tvivlade och hela innebandy-Sverige fick upp ögonen för försvarsspecialisten Lukas Harnesk och fysiskt orubblige Mattias Ljunggren med det fina skottet.

Under säsongen som varit var det Viktor Nystedts tur att hamna i rampljuset efter hans minst sagt imponerande uppvisningar i boxplay. Lägg därtill att han utvecklat en stor trygghet och jämnhet i spelet i övrigt och ingen tvivlar väl på att hans roll i Dalen blir ännu större inför den kommande säsongen nu efter att Patrik Suchanék lämnat för spel i Helsingborg.

Nästa säsong tror jag att vi kommer få se Henrik Sjöström och Ludwig Svensson ta ytterligare kliv framåt på backsidan och det ska bli väldigt spännande att följa deras utveckling!

För mer information om förlängning, se http://www.ibkdalen.se/?n=1323

 

Det aktuella lagbygget (herr)

Jag fick frågan på twitter om hur jag ser på lagbygget för närvarande. Jag försökte kort redogöra för detta, men twitter är inte det bästa mediet för ett sådant utlägg. Jag ska därför försöka plåttra ner lite av mina tankar kring detta här, men det lär nog ske lite förändringar allt eftersom silly season ger sig till känna.

Kärnan i laget, som jag känner till den i nuläget, ser ut ungefär såhär:

 

Målvakter:

Måns Parsjö-Tegnér

Tobias Svensson

Fredrik Hörnkvist

Backar:

Mattias Ljunggren

Mattias Wallgren

Lukas Harnesk

Viktor Nystedt

Henrik Sjöström

Ludwig Svensson

Pär Forsman

Centrar:

Ketil Kronberg (kan även gå forward)

Jonas Svahn

Marcus Berglund

Anton Åkerlund (kan även gå forward)

Forwards:

Johan Eriksson (om han väljer att förlänga/fortsätta)

Patrik Rokka (kan gå back, men ska gå som forward!)

Fredrik Edholm

Övrigt:

Utöver dessa spelare finns det ett flertal intressanta namn i IBF Dalen som spelar i allsvenskan norra nästa säsong. Jag vågar dock inte i detta läge spekulera i vilka av dessa som eventuellt kan komma att få möjligheten att prova på spel i SSL, men jag tror att vi lär få se en eller annan forward ta klivet upp nästa säsong.

 

Reflektioner över de respektive lagdelarna

Om jag börjar med målvaktssidan så kan jag inte annat än uttrycka hur enormt bra det känns med Måns Parsjö-Tegnér som väktare av Dalens målbur. Förutom att han har en extremt hög högstanivå har han även bevisat under de två senaste säsongerna att han besitter en jämnhet som få kan matcha.

Med Parsjö-Tegnér kan Dalen gå hela vägen till ett SM-guld, om han håller sig hel och frisk. Här måste jag dock uttrycka viss reservation över att jag inte vet hur beprövad unge Tobias Svensson är, eller huruvida Fredrik Hörnkvist fortfarande över tid skulle kunna upprätthålla det fina målvaktsspel han visade mot exempelvis sista matchen mot Falun denna säsong.

backsidan känns det riktigt tryggt med en bred och tuff backuppsättning med både spelare som kan beskrivas som defensivspecialister och andra som även kan prestera framåt (om Dalen vågar släppa lite på handbromsen nästa säsong).

Viktiga nycklar utöver att fortsätta utveckla de yngre backarna är här att även ta till vara på den imponerande snabbhet och lurighet Viktor Nystedt besitter och även nyttja och uppmana Mattias Ljunggren att skjuta, skjuta och skjuta! Där har Dalen ett offensivt vapen som heter duga, vilket laget inte riktigt lyckades använda sig av under säsongen som var. Att spela med defensiva monster som Lukas Harnesk och Mattias Wallgren bör ge de offensivare backarna lite mer frihet att kunna vara kreativa.

Bland centrarna har Dalen, som jag ser det, fyra skickliga centrar i Svahn, Kronberg, Berglund och Åkerlund. Jag tror att vi till följd av den tunna forwardssidan lär få se Kronberg agera forward nästa säsong.

Kronberg har fina kvaliteter både som center och forward och kan med hans enorma fysik och spelsinne leda vägen för sina lagkamrater. I nuläget känns det ganska väntat att vi får se en ytterst toppad förstaformation med Svahn, Kronberg och Patrik Rokka, men det kan förstås ändras under försäsongen. Det känns nämligen i nuläget lite tunt på forwardssidan i andra och tredje formationerna i sådana fall.

Som märks ovan har Dalen inte allt för många forwards i nuläget. Det är vad jag vet fortfarande oklart vad som händer med Johan Eriksson och med dessa förutsättningar har Dalen eventuellt möjligen endast två eller tre forwards att bygga kring.

Det är inte nödvändigtvis något negativt, Dalen har duktiga erfarna spelare som kan hjälpa eventuella nytillskott, eller yngre spelare som får chansen att kliva fram, att hitta rätt i laget och utvecklas.

Dalens offensiva spel var även något som hackade lite under säsongen som var, men detta beror i mina ögon inte alls på de forwards som fanns i laguppställningen, utan snarare på att Dalen aldrig riktigt hittade sin identitet.

Ja, vad var egentligen Dalens signum säsongen 2016/17? Laget gick ut starkt under säsongen och visade ett fint offensivt spel med kontrollerade anfall och bollrull. Både Fredrik Edholm och Patrik Rokka visade sig tidigt i poängprotokollen.

Sedan blev det successivt kämpigare och anfallen fallerade, Dalen stoppades ofta på mittplan och det var sällan i samma match som mer än en formation presterade framåt. Här började något av en identitetskris och Dalen gick allt mer åter till att förlita sig på det fina försvarsspelet.

Här menades det dock på många håll att Dalen klassiskt ”parkerade bussen” och levde på sina kontringar, men jag är inte riktigt nöjd med den beskrivningen. Dalens kontringsspel var rostigt och inte alls det där fina tveklösa blixtsnabba kontringsspelet som varit Dalens signatur en längre tid.

Jag upplevde det ofta så att Dalen vanligen drog det kortare strået i början av matcherna och tvingades kriga sig tillbaka från underlägen och annat. Dalen visade upp ett imponerande spel i sex mot fem och återhämtade sig många gånger bra, men frågan var om Dalen inte satte sig lite i dessa lägen på grund av den stora försiktighet i anfallsspelet man uppvisade under stora delar av matcherna.

Först mot slutet av säsongen började vi känna igen Dalen med en lite tydligare spelidé – hugg direkt på alla misstag motståndarna gör!

Min stora fundering inför nästa säsong är vilket slags Dalen vi kommer få se – men oavsett om Dalen strävar efter en mer offensivt ledande innebandy, eller att leva på en stark defensiv och kontringar, är det i vart fall uppenbart för mig att laget måste hitta identiteten, spelidén, och vara övertygade och tro på den för att laget ska kunna nå hela vägen till finalen och guldet.

Bli först att kommentera

Vemodet, finalsnack och ett splittrat Umeå

Av , , Bli först att kommentera 0

Smått vemodigt infinner jag mig i Stockholm tillsammans med Maria, tokladdade inför SM-finalerna som spelas under morgondagen. Vemodet beror inte på bristande intresse för de matcher som ska spelas – tvärtom, det kommer bli otroligt! – eller ens det faktum att ingendera finalplats kneps av Dalen i slutändan. Nej, vemodet har krupit sig närmare och närmare i och med att insikten om att säsongen snart är över, helt över, vuxit sig allt starkare.

Ja, efter morgondagens två matcher tar svenska superligan uppehåll, vilket innebär början på slutet, eller i vart fall nedtrappningen av något som upptar en stor del av min fritid: mitt innebandynörderi.

Det är knappast så att jag mindre ivrigt kommer jaga innebandypoddar att lyssna till, eller nyheter, rykten och diverse silly-godis det bjuds på, men det kommer bli ett mindre urval att ta in och avnjuta.

Min tanke är att fortsätta följa silly season, det vill säga alla spelarövergångar, förlängningar, med mera, samt hobbyanalysera möjligheterna och förändringarna, främst i Dalen, samt förhoppningsvis knåpa ihop lite nya sätt att utveckla denna blogg.

Men det här med att trappa ned innebandyn…fasen, jag är inte redo! På tåget mellan Märsta och T-centralen insåg jag exempelvis att jag numera förknippar de flesta stationerna/platserna längs vägen med diverse innebandyklubbar (tack Innebandysurr!).

 

Finalerna

Vad tror jag om finalerna då? Falun möter Växjö på herrsidan och Iksu möter Kais Mora på damsidan. Spontant tänker jag att det kommer bli riktigt spännande och jag är enormt taggad på att få se de bästa av de bästa göra upp om gulden!

I ärlighetens namn blev det precis den final jag hoppades på under säsongen vad gäller Iksu mot Kais Mora. Giganternas kamp – innebandy av världsklass! Jag ser mycket fram emot att få se några av mina favoritspelare såsom Anna Wijk och Emelie Wibron göra upp om guldet.

Iksu har så många profiler och duktiga spelare på varenda position, det känns egentligen lite overkligt, men Anna Wijk skojar man samtidigt inte bort. Första gången jag såg henne spela var jag såld – Wijk kan innebandymagi!

Jag kan samtidigt inte säga att Falun mot Växjö var den final jag hade hoppats på, men har däremot stor respekt för den fina insats Växjö gjort i både serien och slutspelet. De har välförtjänt tagit sig till finalen och lär ge Falun en utmaning i kampen om guldet.

Jag har vanligen rätt så mycket förkärlek för underdogs, och visst är Växjö underdog i sammanhanget mot favorittippade Falun, men nästefter Dalen handlar det för mig mycket om spelare jag fastnat för av någon anledning. Där går mitt favoritskap, trots underdog-förkärlek and all, till Falun.

Växjös Filip Kjellsson har jag fattat tycke för och hans makalösa passningar har vid mer än ett tillfälle gett upphov till gåshud och Valdemar Ahlroth, en spelare med ett ganska hett temperament som inte imponerade på mig under föregående säsongs slutspel när Växjö mötte Dalen, har trots detta vunnit över mig efter att jag lyssnade till poddavsnittet med Ahlroth i Innebandysurr.

I Falun finns det dock några fler som får bägaren att tippa över i Dalalagets favör. Vad sägs om den första back jag fick en ”innebandy-crush” på, Thomas Holmgren? Jag har fortfarande hans Dalentröja hemma, men det är med lite blandade känslor efter att han lämnade Dalen :)

En annan spelare som knappast är underskattad längre, men som fått skina ordentligt på sistone är ju Johannes Larsson. Han är SÅ bra! Emil Johansson är tokgiven, likväl som både Enström och Galante-Carlström som knappast behöver nämnas…

Att få se Omar Aldeeb i SSL, en spelare jag annars imponerades av stort när jag såg honom mot Team Thorengruppen i Strängnäs före denna säsong, är ju inte heller fy skam. Jisses, tänk vad synd om han faktiskt går till stjärnsprakande Falun i stället för att krydda upp exempelvis AIK… Nåväl.

Men, ärligt talat, Falun, det här med att ha sådan bredd att en spelare som Martin Tokos nöter bänk i match efter match. Det är faktiskt inte okej. Lite i stil med Iksu, kostar på sig att sätta landslagsspelare på bänken. Nej, jag hoppas att Martin Tokos får visa sina skills i en ny klubb nästa säsong.

 

Tips

För den som är intresserad har jag förresten tillsammans med en hel uppsjö av andra betydligt mer kunniga och intressanta namn delat med mig av mitt tips inför finalerna till sportbladets innebandybloggare Jonas Gustavsson.

Om ni mot förmodan inte har koll på den i särklass största innebandybloggen enligt min mening kan jag varmt rekommendera er att gå in och läsa alla tipsen här och även i övrigt lägga till hans blogg i era favoriter. Med betydligt mindre fokus på fantastiska Dalen skriver han dock ytterst flitigt om innebandy på både dam- och herrsidan och gör det riktigt bra! Adressen har ni här:

http://bloggar.aftonbladet.se/innebandybloggen/2017/04/finaltipset-2017/

 

Ett splittrat Umeå

Här håller vissa kanske inte alls med mig, men det är något som bekymrar mig en aning när det gäller frågan om flera elitklubbars överlevnad i samma område. Inledningsvis ska jag ge er en kort bakgrund för att sedan komma till mina tankar kring vad jag menar med ett splittrat Umeå.

Jag läste en artikel på Västerbottens-Kuriren där Mikael Bergstedt bland annat nämner att Team Thorengruppen visat intresse för att köpa loss Fredrik Edholm från Dalen. Edholm spelade tidigare med Thorengruppen och valde att gå över till Dalen för att få spela i svenska superligan. Samtidigt har Dalen markerat att de vill behålla Edholm genom att, enligt ryktena, sätta en väldigt hög prislapp på den skottskicklige forwarden. Till saken hör även att Edholm har två år kvar på sitt kontrakt med Dalen.

Nu tänker somliga kanske såhär att fråga bör väl alltid vara okej, ingen fara med detta. Så kan det mycket väl vara, men det som bekymrar mig kring alla skriverier som varit mellan Team Thorengruppen och Dalen på sistone har fokus till synes handlat mycket om att försöka locka till sig spelare sinsemellan.

Det kan visserligen vara okej när det handlar om spelare vars kontrakt löper ut, men jag ställer mig något mer frågande till det här med att även försöka köpa loss spelare vars kontrakt fortfarande gäller gentemot den andra klubben.

Vidare hör även till saken att det finns en viss rivalitet mellan klubbarna, vilken jag säkerligen inte alls känner till tillräckligt bra för att ha rätt att ge mig in i en diskussion kring, men sett utifrån med den lilla information jag har upplever jag att det är lite trångsynt att fokus till synes hamnat på att plocka spelare från samma ankdamm hellre än att försöka locka hit nya intressanta spelare till innebandyhuvudstaden Umeå.

Ja, för visst känns det väl ändå lite märkligt? Saknar Umeå förutsättningarna för att locka hit fler spelare, eller handlar det om att krydda det egna laget på bekostnad av det andra?

Jag har vid mer än ett tillfälle läst att Team Thorengruppen uttryckligen sagt att målet är att bli nummer ett i Umeå, att bli storebror snarare än lillebror till rivalen Dalen.

Målet är det inget fel på, jag misstänker att exempelvis Sirius känner likadant i förhållande till storebror Storvreta i Uppsala, men det ter sig däremot något märkligt vid jämförelse med hur det sedan talas öppet om att försöka värva Dalens lagkapten Ketil Kronberg, en spelare som symboliserar Dalen ut i fingerspetsarna och det nu är fråga om att försöka locka över Fredrik Edholm som är bunden enligt avtal till Dalen.

Om tanken bara är att byta etikett på lagen, att Dalens trupp i princip går över till att spela under namnet Team Thorengruppen, eller vice versa, då frågar jag mig vad rivaliteten egentligen handlar om. Är det sportslig rivalitet, må bäste lag vinna, som driver på eller handlar det i realiteten bara om prestigen att vara bäst i Umeå?

Jag tror att det finns plats för båda lagen på högsta nivå och jag tror dessutom att det i en studentstad som Umeå är möjligt att bygga upp två starka lag utan att kivas sinsemellan om samma spelare. Lägg fokus både på att utveckla spelare underifrån, satsa på ungdomsverksamheten, samtidigt som på att göra det attraktivt att komma till Umeå och spela för elitlagen. Locka hit duktiga spelare utifrån och utveckla även dem.

Jag vill inte se Dalen och Team Thorengruppen i dragkamp om samma spelare – jag vill se båda lagen utvecklas och även se Umeå fortsätta växa som innebandystad.

Det slängs med uttryck som destruktiv innebandy hit och dit, med ett stort mått av subjektivt tyckande, men vad fasen, jag är inte bättre än att jag kan tycka till också. Jag tror att det är destruktivt för innebandyn i Umeå att konkurrera på detta sätt och någonstans riskerar vi, publiken i Umeå, att bli lidande i slutändan.

Drömmen?

Dalen och Team Thorengruppen i slutspel, samma säsong. Två lag med två olika spelaruppsättningar och idéer kring hur innebandy ska spelas. Må bäste lag vinna.

Bli först att kommentera

Dalen-silly: De lämnar, imponerande målvakt förlänger, IBK (gamla) Dalen? och Sköna Dalen!

Av , , Bli först att kommentera 0

Då ska vi se om jag lyckats uppfatta alla silly-nyheter som florerat kring Dalen den senaste veckan… Det blir relativt kort denna gång, möjligen har jag missat någon, men då hoppas jag i sedvanlig ordning att någon hojtar :)

 

De lämnar

Jag nämnde tidigare att lagkapten Amanda Öhman ryktats bort från Dalen, för ett tag sedan sades det att hon var på väg till KAIS Mora och nu är det även bekräftat av Dalen.

Ett tungt tapp för Dalen, men roligt för Öhman som får chansen i ett starkt Mora!

Vidare har jag noterat att Kajsa Skönby lämnar Dalen för studier utomlands. Får vi möjligen se Skönby åter i Dalen något längre fram i tiden?

 

Målvakten förlänger

Samtidigt som Erika Johansson meddelat att hon lämnar Dalen (för spel i Telge) har Matilda Wirthig valt att förlänga med Umeålaget.

Wirthig stod för imponerande 86,9 % i målvaktsstatistik under den gångna säsongen och detta är förstås en mycket viktig förlängning för Dalen. För visst är det uppenbart att Dalen ämnar fortsätta imponera på målvaktssidan!

 

IBK (gamla) Dalen?

Tidningen Norran skrev precis ut att Gamla Stans Pär Forsman skrivit på för spel i Dalen.

Jag har själv inte sett Forsman spela, men av artikeln framgår att han beskrivs som en tvåvägsback med hög arbetsmoral och bra inställning – känns det igen?

Ja, för Forsman är ju inte den enda spelaren från Gamla Stan att få chansen i just Dalen. Han kommer få möjligheten att spela tillsammans med både Viktor Nystedt och Anton Åkerlund, två hårt arbetande spelare med god attityd och fostrade i Gamla Stan, det är uppenbart att Gamla Stan gör det bra!

Gamla Stan beskriver Forsman som seriens bästa back och det känns onekligen lovande för den kommande säsongen!

 

Sköna Dalen

Fortfarande har inget hörts om Johan Eriksson, men jag kan tipsa om underhållande läsning som visserligen inte är silly-relaterat, men som i vart fall uppbringade en hel del skratt här och gissningsvis även runt om i landet…

Om ni har twitter, leta upp @plastpodden och leta upp ett inlägg från den 12 april där Plastpodden ber om att få in förslag på personer att höras i podden. Väl där håller ni utkik efter Patrik Rokka och Andreas Ågren – och ni kommer inte att bli besvikna.

För de av er som saknar twitter har det bildats något av en hashtag kring Dalens Christian Hjort och de uttryck han har under matcherna. För de av er som sett Hjort live vet att han är väldigt engagerad och brinner för att elda på det egna laget – och även kan ge uttryck för frustration och annat.

Jag känner visserligen inte Hjort, men jag tvivlar inte på att han är en skön kille och en enorm tillgång i laget. Många gånger utbrister han genom kroppspråk eller några väl valda ord precis det vi på läktaren emellanåt känner – kör nu för fan!

Och om ni förresten har några tips till Lars Lindberg avseende innebandyprofiler ni vill höra i Plastpodden kan ni väl höra av er till Lindberg? Själv hör jag mer än gärna fler Dalenprofiler, eftersom många av de innebandypoddar som florerar främst tar sikte på Stockholm, Uppsala eller Växjö.

Bli först att kommentera

Forts. Dalen-silly: det unga laget, jagade kaptener, frågetecknet och dampodden

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag har fortsatt försökt samla det jag hört, läst och snappat upp kring Dalens silly season och summerar det här med lite av mina reflektioner där jag känner att jag har några. Håll till godo, och om jag missat något får ni gärna hojta till mig på twitter – jag försöker hitta åt allt jag kan komma åt! :)

 

Det unga laget

Jag läste att Ellen Berglund, blott 17 år gammal, ska få chansen att spela i svenska superligan den kommande säsongen. Den gångna säsongen spelade hon i IBF Dalen i allsvenskan norra och stod för 7 poäng på 22 spelade matcher enligt statistiken från innebandy.se

Jag har tyvärr inte sett Berglund spela, men jag noterar att Dalen har ett ungt lag där det fortsatt satsas på unga spelare och att utveckla dessa. Det är både intressant och långsiktigt och det blir roligt att se vad Ellen Berglund kommer bidra med i svenska superligan!

 

Jakten på lagkaptenerna fortsätter…

Dalens lagkapten Amanda Öhman, har enligt uppgifter från VK blivit kontaktad av ett antal klubbar som är intresserade av hennes tjänster på planen.

Jag minns bland annat att jag läste om den otäcka olyckan där Öhman fick en boll i ögat under säsongen, vilket förstås var ett tungt avbräck för Dalen som vid tillfället kämpade för att behålla kontraktet i svenska superligan.

Nu säkrade Dalen till slut kontraktet och på samma sätt är förhoppningarna givetvis stora att Dalen även får behålla Amanda Öhman, en viktig spelare som kan visa vägen för lagkamraterna!

 

…men Kronberg stannar

Medan vi håller andan för att se vad som händer med Öhman kan vi i vart fall glädjas med det fantastiska beskedet att den jagade lagkaptenen Ketil Kronberg har förlängt med Dalen ytterligare två år. Kronberg uttalade bland annat att han vill göra en grym säsong.

Jag tror absolut att förutsättningarna finns för att så ska bli fallet. Kronberg gjorde en riktigt bra säsong i år och kommer förstås vara en starkt bidragande faktor till att Dalen tar ytterligare kliv nästa säsong.

Redan nu har jag och Maria börjat skissa på alla de underverk vi kommer få se Kronberg göra tillsammans med Jonas Svahn och Patrik Rokka. Vilken formation alltså!

 

Frågetecknet

Jag flaggade tidigare för vad som skulle hända med Patrik Suchánek som sedermera lämnade för spel i Helsingborg (riktigt fin värvning av Helsingborg som haft en relativt svag backsida enligt mig), men en annan spelare jag inte vågar räkna med riktigt ännu är Johan Eriksson.

Eriksson är en erfaren och något underskattad spelare med spelkänsla, tjuv- och rackarspel och ett sjätte sinne för att göra mål. Eriksson är i skrivande stund, vad jag vet, utan kontrakt och Dalen har uttryckt att klubben självklart vill förlänga med Eriksson.

Mot bakgrund av den säsong som varit känner jag mig dock lite orolig över vad Eriksson kommer välja att göra. Eriksson hade en skakig säsong, satt mer på bänken än vad han ska göra och blev osynlig på planen när han spelade under flera av matcherna.

Men, och det är ett viktigt men, när Eriksson var i sitt rätta element var han fortfarande den Eriksson vi vant oss vid att se, uppfinningsrik och farlig i offensiven, tveklös i kontringarna.

Ja, jag skrev det förut. Frågan är om Eriksson tar chansen till revansch med Dalen, eller inte.

Min känsla har varit att Eriksson förlorade identiteten på planen i samband med att Dalen gjorde det under säsongen. Jag är också övertygad om att ett Eriksson kommer vara en starkt bidragande spelare i ett nytänt och laddat Dalen som går för guldet de kommande säsongerna.

Därför kommer jag att bli väldigt nöjd om vi får beskedet att Eriksson spelare vidare i Dalen. Vi får dock vänta och se…

 

SSL Dampodden

Slutligen vill jag även, trots att det inte är silly-relaterat, slå ett slag för ännu en innebandypodd jag kan rekommendera: SSL Dampodden med Ove Johansson och Henrik Vilhelmsson.

Ni hittar den bland annat på twitter @ssldampodden eller genom sedvanlig googling :)

I podden bjuder de på intressanta analyser och gott snack kring damernas SSL och jag vill tipsa lite extra om ett något äldre avsnitt där Linn Lundström, den föredetta Dalenspelaren, är med – mycket bra avsnitt med intressanta reflektioner!

Bli först att kommentera