482 miljarder till Infrastruktur allt är skatt!

Just nu pågår presentationerna av Nationell plan för Sveriges transportsystem 2010-2021  Infrastrukturminister Åsa Torstensson kommer hit till Umeå kl. 13:00 för en presskonferens.

Lennart Holmlund skriver på sin blogg att regeringen har fel när man menar att planen innehåller en skattehöjnin på 65 miljarder och att man endast satsar 417 miljarder ut statskassan. Skulle bara vilja upplysa Lennart om att alla pengar som satsas är skattepengar inte bara de medel som utgörs av medfinansieringar eller banavgifter.

Jag tycker medfinansiering är ett bra sätt att förmera statens pengar för att få till stånd en lite större pengapåse att fördela. Vilket ökar möjligheterna till satsningar i de delar av landet där det inte finns samma möjligheter till medfinansiering.

Sedan så är det så att de ungeför 65 miljarder som ingår i denna plan i form av medfinansiering ganska bra morsvarar de 66 miljarder som föregående regering hade med i planen från 2003 och som då var ofinansierat. 

Alltså man lade en plan som var stor och omfattande men där flera av de projekt som ingick saknade finansiering. 

Denna plan är finansierad från första till sista krona, dessutom inneåller den stora uppräkningar för Västerbottens del. Länsanslaget uppräknas med 48% till 794 miljoner kronor vilket jag tycker är lysande.

Sven-Olov Edvinsson har skrivit mer om de exakta satsningarna i och runt Umeå.
Finns även mer att läsa på Centerpartiets Hemsida

Etiketter: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>