Sänkta ingångslöner jag är skeptisk

Denna veckan gick Annika Qarlsson Centerpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson ut i ekot i frågan om sänkta ingångslöner. (Du kan lyssna på klippet här) 

Lyssna: Centerpartiet vill se sänkta ingångslöner

Annika har även utvecklat sina tankar i denna artikel på Newsmill och även på Centerpartiets hemsida.

Detta är en synnerligen svår och komplex fråga både sakmässigt men även debattmässigt och jag måster erkänna att jag är inte alls övertygad om att detta är rätt förslag. Även om det finns ekonomiska samband mellan ingångslönen och antalet arbetstillfällen så ser jag flera principiella problem:

  1. Politiken skall inte lägga sig i lönebildningen, det är en fråga för arbetsmarknadens parter. (Detta säger förvisso AQ även i sin artikel men det gör ju inte saken mer lättbegriplig)
  2. Vad är en ingångslön, skall man diskutera denna typ av komplexa frågor gäller det att ha väldigt lättbegripliga grunddata. Är det det första jobbet man tar? Är det det första jobbet hos en ny arbetsgivare etc.
  3. Hur för man en debatt där det inte dras direkta samband mellan ingångslönens storlek och risken för lönedumpning.

Jag tycker det är bra att Annika Q lyfter frågan om vad man kan göra för att skapa fler arbetstillfällen, och det är absolut så att det behövs fler verktyg för att hjälpa fler individer in på arbetsmarknaden.
Det första jobbet är jätteviktigt inte minst för ungdomar. Men frågan är om det är ingångslönen som är det primära verktyget. Personligen är jag mer tilltalad av andra åtgärder som sänker företagens anställningskostnader, exemepelvis sänkt arbetsgivaravgift, och då kanske med extra sänkningar riktade mot grupper som man vill stötta extra.

Nu kan det absolut vara så att jag har fel och att detta förslag om sänkta ingångslöner verkligen fungerar, men intill dess att jag blivit överbevisad förhåller jag mej skeptisk!

2 kommentarer

  1. Sylvia Samuelsson

    Centerpartiet har drivit frågan om sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar vilket har bidragit till att kommuner framförallt har anställt med gott ekonomiskt resultat.

    Detta förslag känns helt konstigt. Är det lönen som är det främsta hindret för att anställa en person? Ju lägre lön ju fler anställer företagen. Det är knappast så.

    Utifrån ett landsbygdsperspektiv är det väldigt fel förslag. Landsbygden kommer med detta att cementeras somm ett låglöneområde mera än i dag.

    Låga löner skapar ingen tillväxt. Mjölken är lika dyr för en ungdom som för en pensionär. Vi måste ha löner som vi kan försörja oss utifrån.

  2. Ulf Eriksson

    Jag delar din uppfattning om att sänkta ingångslöner är en komplex fråga men för mig är det inte rätt väg att gå om man vill få fler ungdomar i arbete. Jag tycker att det är en fråga för arbetsmarknadens parter. Så har det alltid varit och så bör det förbli.

    Jag tycker däremot att det är bra att Centerpartiet sätter fokus på frågan hur vi underlättar för våra ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. Den diskussionen ska vi föra med arbetsmarknadens parter och då i första hand med det privata näringslivet och offentlig sektor. Vilka förslag har dem, förutom sänkta ingångslöner, som underlättar ungdomsrekrytering?

    Målet måste vara att finna och föreslå andra förändringar för att underlätta ungdomars insteg i arbetslivet. Det kan vara en kombination av andra kostnadssänkande förslag och stimulansåtgärder.

    Kombinera gärna en anställning med utbildningsinsatser kopplat till arbetsuppgiften som staten helt eller delvis finansierar. Det är en väg att gå för att skapa den kompetens som arbetsgivaren efterfrågar och som förhoppningsvis underlättar och leder till en långsiktig anställning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.