Centerpartiet tar strid för DAUM

 Idag skriver Centerpartiets kulturpolitiske talesperson Per Lodenius tillsammans med Sven-Olov Edvinsson, Vice ordförande i Kulturhuvudstadsutskottet här i VK om varför det absolut är förkastligt att flytta DAUM från Umeå.

 
Detta har tidigare berättats om på Västerbottensnytt.
 
Jag håller helt med i deras ritik om detta, skall man jobba med språkforskning i norra Sverige görs detta givetvis bäst i norra Sverige, på samma sätt som den forskning som handlar om skånskan givetvis göres bäst i Lund på DAUM där!


Flytta inte omistliga DAUM


2014 är Umeå tillsammans med Riga i Lettland Europeiskt kulturhuvudstad. Umeå lyfte i sin ansökan den nordliga dimensionen i den europeiska kulturen, en hittills alltför förbisedd dimension.

Vi vet nu i efterhand att den europeiska och svenska juryn just ville öppna dörrarna till kulturarvet i norr. Inte minst Europas enda urbefolkningen Samerna lyftes fram. Folkbildningen, upplysningen och det centrala men bortglömda i öst-västliga perspektivet är andra viktiga argument.

Samtidigt föreslår verksledningen för Institutet för Språk och folkminnena att Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Umeå (DAUM) skall flyttas till Uppsala. Ett både obegripligt och dåligt tajmat förslag.

I dag finns institutets verksamhet förlagt till Lund, Göteborg, Uppsala och Umeå. Uppdraget är att samla in, bevara och forska om dialekter, ortnamn, personnamn och folkminnen. För att fullgöra detta är det naturligt att verksamheten finns geografiskt utspridd i hela landet.

Att DAUM finns i Umeå har haft stor betydelse för universitet och inom just dialekt och ortsnamns- området har det bedrivits pionjärforskning som varit intimt kopplat universitetet. Att Uppsala skulle kunna utgöra bas för verksamheten i norra Sverige är lika orimligt som att Umeå skulle ansvara för södra eller västra Sverige.

Tunga argument till varför DAUM ska vara kvar i Umeå finns:

– DAUM är en viktig resurs för det immateriella kulturarvet och dess samlande och bevarande i Övre Norrland.

– Viktigt är att en kulturinstitution som denna finns i de trakter där materialet samlats och där de människor finns som berörs i samlingarna.

– De nationella minoritetsspråken samiska, meänkieli, finska finns inom det område som är DAUM:s.

– DAUM har en sällsynt närvaro i lokalsamhället, vilket manifesteras exempelvis i den utgivning i åtta band rörande Vilhelmina som letts från DAUMs sida samt av DAUM:s betydelse för berättandet, exempelvis för Berättarakademin i Bjurholm

– Institutets möjligheter att nå nordliga finansieringsvägar, till exempel EU:s strukturfonder reduceras väsentligt om DAUM skulle försvinna.

– DAUM är en omistlig resurs i Kulturhuvudstadssatsningen.

Per Lodenius
riksdagsledamot (C), Norrtälje
Sven-Olov Edvinsson
vice ordf kulturhuvudstadsutskottet (C), Umeå

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.