Min tur att porträtteras av VK

Idag är det min och Centerpartiets tur att porträtteras av VK och Elin Turborn. Rubriken ”Vi har varit för nöjda” speglar väldigt bra intervjuen, som man kan läsa här på vk.se.

Dessutom finns det ett videoklipp där man skall svara ja och nej på tio frågor.
Klippet kan du se här.

Jag skulle vilja kommentera en par saker:

1. Det var svårt att svara ja eller nej på frågan fler eller färre hundlatriner.
2. Rubriken på klippet är ”Sälj ut Bostadens lägenheter” och eftersom denna fråga även diskuterades på gårdagens debatt på Allstar så skulle jag vilja förklara min syn på detta.

Vi har idag bostadsbrist i Umeå, det skulle behövas fler bostäder av alla de slag. AB Bostaden vårt kommunala bostadsbolag bygger så mycket de kan, eller rättare sagt så mycket de kan låna utan att vi överbelånar företaget. Umeå kommunkoncern, alltså kommunen + våra kommunala bolag har rätt så mycket lån, detta som en konsekvens av att vi bygger och kommunen växer. Därför kan vi inte låna hur mycket som helst. På så sätt skiljer sig inte kommunens ekonomi från vilken person eller familj som helst. Det man lånar måste man kunna betala tillbaka.

Detta gör att Bostaden bygger ungefär 200 lägenheter per år.

Det vi i Centerpartiet tillsammans med de andra allianspartierna föreslagit är att sälja delar av Bostadens fastighetsbestånd, siffran 30% har diskuterats, och då använda de pengarna till att bygga nya lägenheter, för det är så att det finns de som vill köpa fastigheter, men man vill inte bygga.

Och som jag sa i debatten igår: Om man säljer exempelvis 500 lägenheter så försvinner ju inte dom ifrån bostadsmarknaden, dom flyttar inte till Sundsvall. Utan bostäderna finns ju kvar här i Umeå, och man kanske om man säljer fyra finansiera en ny lägenhet. Så om vi säljer 500 får vi ett tillskott på 125 bostäder ytterligare.

Vi har inte låst oss för var man skall sälja och det är heller inte så att en försäljning gör att det som försäljs omvandlas till bostadsrätter.

Det går alldeles utmärkt att sätta villkor vid en ev. försäljning så att den som köper fastigheterna skall behålla dem som hyreslägenheter, och ur mitt perspektiv så är det viktigt att Bostaden även framöver har ett åtagande att tillhandahålla bostäder i hela kommunen. Därför säger vi från Centerpartiet nej till att sälja alla Bostadens lägenheter i Holmsund exempelvis.

Så jag gillar inte riktigt att man snackar om utförsäljning, eller pratar om att sälja ut. Det vi föreslår är helt enkelt ett sätt att tillföra bolaget kapital så vi kan öka det totala antalet bostäder i kommunen utan att behöva låna mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.