Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

VKs nya ledarsida öppnar för granskning

VK bygger om sin opinionssida på nätet och öppnar upp för större kommunikation med läsekretsen. Det kommer att ge västerbottningarna en ny och utökad möjlighet att delta i samhällsdebatten. Men det kommer också att ge läsarna en större möjlighet att granska den opinionsbildning som VK för.

Nu blir det lättare att granska granskarna.

Västerbottens Kuriren

Granskar ledarskribenter
Inte minst kommer den nya opinionssida att göra det lättare för alla västerbottningar att följa vilka frågor som ledarskribenter och krönikörer tar upp. Så här i starten av VKs nya opinionssida på nätet kan jag följa vilka ledare som skrivits under oktober månad. Jag har under de tre veckor som gått av oktober redan läst ledarna i papperstidningen men det är först nu när jag får dem samlade på samma webbsida som jag får en tydlig bild av vilka ämnen som tagits upp.

Vilka frågor tas inte upp
På så sätt kommer också eventuella brister i VKs opinionsbildning att bli tydligare. Med ett utbyggt arkiv kommer vi framöver kunna följa om jämställdhetsfrågor tagits upp, om ungdomarnas situation nämnts, liksom äldrevård, samhällets digitala utveckling, olika regionala frågor och ändå iväg mot internationella ämnen. För läsaren blir det enklare att kunna sätta fingret på VKs bevakning och ställa frågan ”Men varför har ni inte skrivit om detta?”

Och inte nog med det. Eftersom det till varje ledare och debattartikel finns möjlighet att kommentera vad som skrivits kommer denna nya opinionssida att kunna öka människors möjligheter till att uttrycka sin egen mening och ta del i debatten.

Ett lyft för skolor
Vilken möjlighet för skolorna i länet att uppmuntra eleverna att studera samhällets opinionsbildning. SO-lektionerna kan komma att få ett lyft.

Och samtidigt blir det en utmaning att få med de som i länet står utanför IT-tåget. Hur gör vi med bredbandsutbyggnad och publika datorer på äldreboenden? Hur kan vi få invandrare att bli en tydligare röst i debatten? Genom VKs nya opinionssida kan det ges möjligheter att skynda på arbetet för att hjälpa fler icke-användare av nätet att bli aktiva e-medborgare och digitala användare.
 

Etiketter: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>