Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Avbruten av mobil och sms

Med dator och mobil kan vi idag ha fokus inte bara på ett samtal åt gången utan kanske tre, fyra, fem, ja, ännu fler. Inte minst ungdomar lever med många olika kommunikationskanaler öppna samtidigt. Man kollar Facebook, skickar ett sms, tar emot en kommentar via MSN, spelar online-spel allt medan tv:n står på i bakgrunden.

Att ha fokus samtidigt som man hela tiden blir avbruten av annat är en normal vardagssituation idag för många. Mobiltelefonen ringer och vi ska svara. Ett sms kommer insurrande och man måste kolla. Det plingar till i datorn och någon pockar på uppmärksamhet via MSN.

”Eftersom signalen om nytt meddelande är påträngande avbryter man nästan alltid omedelbart den aktivitet som man för tillfället deltar i för att läsa meddelandet”, säger språkforskaren Therese Örnberg Berglund som varit verksam vid HUMlab på Umeå universitet.

Therese Örnberg BegrlundTherese Örnberg Berglunds forskning är viktig och visar hur HUMlab kan ge utrymme för nya möten inom forskningsområden.

Therese hör till institutionen för språkstudier och har deltagit aktivt i HUMlabs arbete kring humaniora och ny teknik. Hon  har studerat vilka strategier vi sätter upp för att kunna hantera alla dessa samtidiga kommunikationskanaler. Hon har följt hur mediekanalerna påverkar våra kommunikationsmönster och hur vi i informationsflödet kan behålla fokus på många konversationer samtidigt. I fredags försvarade hon sin avhandling Making Sense Digitally: Conversational Coherence in Online and Mixed-Mode Contexts  vid Umeå universitet.

Therese Örnberg Berglund har också tittat på hur man genom att utforma tekniken kan underlätta kommunikation.

”Med sin avhandling informerar hon interaktionsdesigners om hur kommunikation fungerar. Inom interaktionsdesign är man intresserad av att utveckla sådant som kan bidra till att förbättra kommunikation och Thereses bidrag är viktigt”, säger Mathias Broth, Linköpings universitet, som varit en av hennes handledare under forskningstiden.

Att språkforskning och interaktionsdesign kan mötas på detta sätt är spännande. Språkforskare behöver titta på våra nya sätt att kommunicera och de som designar produkter och tjänster måste få en ökad förståelse för våra kommunikationsmönster.

Det ska bli intressant att följa Therese Örnberg Berglunds fortsatta arbete. Hon flyttar nu till Linköpings universitet men framöver kommer mycket av det hon gör säkert innebära många samarbeten med HUMlab vid Umeå universitetet och mellan språkforskning och interaktionsdesign.

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>