Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Stulen identitet på nätet

Cyberkriminalitet blir ett allt större hot, menar Interpolchefen Ronald K Noble, vars identitet på Facebook stulits och använts av kriminella. Något brottsligt verkar inte ha hänt men händelsen pekar på hur viktigt det är att jobba med säkerhetsfrågor på nätet.

Säkerhetsföretaget Panda Security har för någon vecka sedan uppmärksammat problemet med stulna konton och varnar för att att vara alltför godtrogen. De flesta har mött denna form av bedrägerier genom att man uppmanats att klicka på länkar som någon vän har skickat. Men Panda varnar för att vännens konto kan ha blivit hackat och används av andra.

Det här kan uppmärksammas av skolorna i deras undervisning. Allt fler skolor delar ut datorer till sina elever och det är då viktigt att också ge baskunskapr kring säkerhetsfrågor och källkritik. Många unga är redan mycket duktiga på detta och känner till faror med virus och nätbedrägerier. Men skolan bör ändå ge möjlighet till ökade undervisning kring dessa frågor för att förbereda eleverna på fula fiskförsök 

Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>